Kulttuuri

Pitkäperjantain konsertti Kemijärven kirkossa tuo kuultavaksi Marian kärsimykset kolmen esiintyjän voimin

Pianisti Sofia Hakala vaikuttaa Kemijärvellä erilaisissa musiikkiprojekteissa, sekä Koillis-Lapin musiikkiopiston opettajana. Kuva: Kemijärven Musiikkyhdistys

Pitkäperjantain musiikkina soi Pergeolesin Stabat Mater.

Pitkäperjantain konserttina Kemijärven kirkossa kuullaan italialaisen Giovanni Battista Pergolesin (1710–1736) Stabat Mater. Pergolesi oli italialainen urkuri, viulisti, ja säveltäjä. Hän kuului niin sanottuun Napolin koulukuntaan, eli säveltäjien joukkoon, jotka vaikuttivat Napolissa 1600-luvulta lähtien.

Tärkein esimerkki Pergolesin kirkkomusiikkituotannossa on juuri Stabat Mater jousiorkesterille, sopraanolle ja altolle. Se tilattiin pääsiäisviikon liturgiaan katolilaisen San Luigi di Palazzo -kirkon järjestön toimesta. Stabat Mater -teksti on peräisin 1200-luvulta, ja siihen ovat säveltäneet lukuisat säveltäjät. Teksti kertoo Jeesuksen äidin Marian kärsimyksestä poikansa ristin äärellä. Nimi on lyhenne ensimmäisen rivin sanoista Stabat mater dolorosa, mikä on vapaasti käännettynä Seisoi äiti tuskissaan.

Oletetaan, että Pergolesi olisi saanut teoksen valmiiksi juuri kuolinpäivänään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tämän kertaisessa konsertissa sävellys esitetään kahden laulusolistin ja pianistin toimesta, Kemijärven musiikkiyhdistys kertoo tiedotteessaan.

Sopraano Silja Sevonkari on valmistunut taiteiden maisteriksi ja suorittanut laulun diplomitutkinnon Viron musiikkiakatemiassa vuonna 2019. Musiikkipedagogin tutkinnon hän on tehnyt Oulun seudun ammattikorkeakoulussa pääaineenaan klassinen laulu. Hän on suorittanut lisäksi muusikon ammattitutkinnot sekä pianosta että laulusta Oulun konservatoriossa.

Sevonkari on esiintynyt eri kokoonpanoilla Suomessa sekä muualla Euroopassa, työskennellyt sekä pianonsoiton että laulun opettajana Oulun seudulla ja vuodesta 2020 hän on ollut Koillis-Lapin musiikkiopiston laulunopettaja.

Oululainen Outi Aine valmistui vuonna 2016 Oulun ammattikorkeakoulusta musiikkipedagogiksi pääaineenaan klassinen laulu. Samana vuonna hän valmistui myös filosofian maisteriksi Oulun yliopistosta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Aine on pääosin laulanut sopraano-ohjelmistoa, mutta on tutustunut viime aikoina myös mezzosopraanoille kirjoitettuun ohjelmistoon. Aine on esiintynyt useissa oopperoissa, oopperakuoroissa ja teatteriproduktioissa.

Sofia Hakala on Etelä-Pohjanmaalta kotoisin oleva pianisti. Sittemmin hänen tiensä ovat vieneet muun muassa Etelä-Suomeen sekä Italiaan, missä hän opiskeli ja työskenteli musiikin parissa useita vuosia. Nyt Hakala vaikuttaa Kemijärvellä erilaisissa musiikkiprojekteissa, sekä Koillis-Lapin musiikkiopiston opettajana. Hakala nauttii musiikissa sen moniulotteisuudesta, missä tietyt säännöt ja perinteet kohtaavat ennalta-arvaamattoman ja tuntemattoman.

Pergolesin Stabat Mater

Kemijärven kirkossa pitkäperjantaina 29.3.2024 kello 18.00.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Konsertin järjestää Kemijärven Musiikkiyhdistys ry.

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä