Paikallisuutiset

Suomi sulkee etelän rajanylityspaikkoja ‒ Salla ja Vartius vastaanottavat turvapaikanhakijat

Suomi reagoi Venäjältä rajan yli saapuneiden ihmisten määrään sulkemalla neljä raja-asemaa perjantain ja lauantain välisenä yönä.

Sallan raja-asema Kelloselässä. Kuva: Esa Keskinen

Suomi sulkee itärajan rajanylityspaikkoja. Asiasta kertoi pääministeri Petteri Orpo (kok.) torstaina tiedotustilaisuudessa.

Suomi aikoo keskittää turvapaikkahakemusten vastaanottamisen Kuhmon Vartiuksen ja Sallan rajanylityspaikoille. Sallan rajanylityspaikka on ollut nyt auki neljä tuntia vuorokaudessa.

Sisäministeri Mari Rantanen (ps.) sanoi , että Suomi sulkee kokonaan Vaalimaan, Nuijamaan, Imatran ja Niiralan rajanylityspaikat. Viimeksi mainitut rajanylityspaikat sulkeutuvat perjantain ja lauantain välisenä yönä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suomen hallitus päätti asiasta kello 13 alkaneessa kokouksessaan.

Päätökset ovat voimassa helmikuuhun saakka.

Orpo sanoi Suomen toimineen päättäväisesti ja ripeästi siksi, että tilanne itärajalla ei pahenisi. Orpo ja Rantanen kertoivat, että myös uusia päätöksiä voidaan tehdä. Päätökset voidaan myös purkaa, jos tilanne rauhoittuu.

Venäjältä on tullut Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoille tällä viikolla aiempaa enemmän turvapaikanhakijoita, joita Venäjän viranomaiset päästävät ilman tarvittavia maahantulodokumentteja. Viime viikolla Suomeen saapui 71 turvapaikanhakijaa ja tällä viikolla tiistaihin mennessä kuutisenkymmentä. Lehtitietojen perusteella eniten turvapaikanhakijoita on saapunut Irakista, Somaliasta ja Jemenistä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Rajavartiolaitoksen apulaispäällikkö Markku Hassisen mukaan uusimmat tiedot kertovat, että maahantuloilmiö on ilmeisesti laajenemassa jo tämän päivän aikana jonkin verran pohjoiseen. Hänen mukaansa tilanteessa on aivan selkeä eskaloitumisvaara.

– Nyt päätetyillä toimenpiteillä pyritään estämään, että tilanne ei pääsisi hajoamaan käsistä.

On olemassa viitteitä siitä, että vieraan valtion viranomaisilla tai muilla toimijoilla on ollut osuus rajan laittomasti ylittäneiden henkilöiden Suomeen saapumiseen edesauttamisessa.

Suomen ja Venäjän maarajan ylittävien tulee päätöksen voimassaoloaikana käyttää muita kuin Vaalimaan, Nuijamaan, Imatran ja Niiralan rajanylityspaikkoja. Myös Suomen kansalaisen on käytettävä avoinna olevia rajanylityspaikkoja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vartiuksen raja-asema jää vielä avoimeksi. Kuva: Jussi Pohjavirta

Päätös perustuu rajavartiolakiin

Rajavartiolain 16 pykälän mukaan valtioneuvosto voi päättää rajanylityspaikan sulkemisesta määräajaksi tai toistaiseksi, jos sulkeminen on välttämätöntä vakavan yleiselle järjestykselle, kansalliselle turvallisuudelle tai kansanterveydelle aiheutuvan uhan torjumiseksi. Valtioneuvosto voi myös tarvittaessa päättää kansainvälisen suojelun hakemisen keskittämisestä yhdelle tai useammalle rajanylityspaikalle.

Hallitus ja viranomaiset seuraavat itärajan tilanteen kehittymistä tarkasti. Päätöksen sisältöä ja laajuutta arvioidaan säännöllisesti tilanteen kehittymisen perusteella. Päätös kumotaan tai sitä muutetaan, jos se ei ole enää välttämätön yleiselle järjestykselle tai kansalliselle turvallisuudelle aiheutuvan vakavan uhan torjumiseksi.

Kainuun Sanomat: Vartiuksessa ensimmäiset hakijat rajalla

Vartiuksen rajanylityspaikka Kuhmossa sai ensimmäisen lastin turvapaikanhakijoita torstaina iltapäivällä, kertoo Kainuun Sanomat.

Kansainvälisen suojelun perusteella turvapaikkaa haki 10 henkilöä, jotka tulivat polkupyörillä Venäjältä rajan yli Vartiukseen.

Rajatoimiston päällikkö majuri Timo Keinonen kertoo Kainuun Sanomille, että haastattelut ovat rajalla käynnissä, joten tarkempaa tietoa tulijoiden lähtömaasta ei vielä ole.

Haastatteluiden jälkeen turvapaikanhakijat siirtyvät Maahanmuuttoviraston vastuulle.

Keinonen uskoo, että rajanylittäjien määrä tuplaantuu normaalista tuhannesta, kun Vartius on tällä hetkellän eteläisin raja-asema. Vartiuksessa turvapaikanhakijoita on normaalivuosina yksittäisiä.

Keinosen mukaan Vartiuksessa ollaan valmiita mahdolliseen rajaylittäjien määrän kasvuun.

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä