Paikallisuutiset

Suomen Kylät ry esittää seinien sijaan rattailla liikkuvia terveyspalveluita: ”Miljoonalla saisi useamman kyläpalvelubussin”

Suomen Kylät ry esittää, että Petteri Orpon hallitus tukisi hyvinvointialueita uudella investointiavustuksella kyläpalvelubussiin. Järjestö on huolissaan uutisoinnista, missä kerrotaan useiden sote-asemien ja lähipalveluiden lakkautuksista hyvinvointialueilla rahoitusvajeen vuoksi. Hallitusohjelman mukaan liikkuvia palveluita tuetaan varsinkin harvaanasutuilla alueilla.

Yhdistys kertoo kannanottossaan, että toimivaksi todettu ja kustannustehokas Mallu-kyläpalvelubussi on palvellut Etelä-Karjalan hyvinvointialueella jo vuodesta 2011. Toinen esimerkki toimivasta liikkuvasta palvelusta on punkkibussi, joka on yksityisen puolen pyörittämä palvelumalli.

– Pyörien päällä oleva kyläpalvelubussi on kustannustehokas, palveleva ja ennaltaehkäisevä malli. Asiakkaan luokse tuleva palvelu tarkoittaa vähemmän Kela-kyytejä, kun palvelubussi ottaa kyläläisten verinäytteet, verenpaineet ja suorittaa oppilaiden terveys- ja hammastarkastukset. Ideassa investointiavustus tehtäisiin kuten kirjastoautoissa: ministeriö maksaa siivun valtionapuna ja hyvinvointialue investoi loput. Miljoonalla eurolla voitaisiin laittaa liikkeelle useampi kyläpalvelubussi, Suomen Kylät ry toiminnanjohtaja Aleksi Koivisto sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Valtiovarainministeri Riikka Purran budjetissa hyvinvointialueita rahoitetaan 24,6 miljardilla eurolla vuonna 2024 ja mahdolliseen lisärahoitustarpeeseen on varattu miljoonan euron arviomääräraha. Suomen Kylät ry:n mukaan näistä rahoista tulisi löytyä euroja myös liikkuville palveluille.

– Kaikki eduskuntapuolueet tukevat ohjelmissaan liikkuvia sote-palveluja. Palveluiden kehittäminen ei ole edennyt vuosikymmeneen, kun katse on ollut pelkästään kiinteistöissä ja seinissä. Liikkuvat palvelubussit tuovat maaseudulle ja kylien asukkaille ketterästi palveluita, Koivisto sanoo.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä