Paikallisuutiset

Suomen vanhin edelleen toimiva yksityinen kauppa juhli 140-vuotista taivaltaan: tämä on Jalavan kaupan selviytymisen salaisuus

Vuonna 1883 perustetun kaupan merkkipaalua juhlistettiin 4. marraskuuta Taivalkoskella. Tilaisuuden teemana oli Jalavan juuret Vienan Karjalassa.

Entinen kauppias Ari Jalava nauratti yleisöä kertomuksillaan omista ja isänsä edesottamuksista Jalavan kaupan tiskin takana. Kuva: Henri Ruuska

Suomen vanhin edelleen toimiva yksityinen kauppa, Taivalkosken keskustaa koristava Jalavan kauppa, täyttää tänä vuonna 140 vuotta. Merkkipaalua juhlistettiin lauantaina 4. marraskuuta juhlaseminaarin merkeissä.

Tilaisuuden teemana oli Jalavan juuret Vienan Karjalassa. Kahvittelun, seurustelun, tietokilpailujen ja musiikkiesitysten ohella päivän aikana kuultiin muun muassa yliopistonlehtori Maija Saviniemen luento vienankarjalan kielestä Kalle Päätalon Iijoki-sarjassa.

Taivalkoskella syntynyt Päätalo kuului aikoinaan kaupan kanta-asiakkaisiin, ja kauppa mainitaan myös hänen romaaneissaan. Kirjailija onkin ollut yksi vetonaula paikan markkinoinnissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Toisen puheenvuoron piti Ari Jalava, joka pyöritti kauppaa vaimonsa Airin kanssa vuodesta 1983 vuoteen 2014. Hän nauratti yleisöä kertomuksillaan omista ja isänsä Johannes (Janne) Jalavan edesottamuksista kaupan tiskin takana.

Maija Saviniemi luennoi vienankarjalan kielestä Kalle Päätalon Iijoki-sarjassa. Kuva: Henri Ruuska

Nykyinen kauppiaspariskunta Laura ja Mikko Jalava otti kopin toiminnasta vuonna 2014. Viidennelläkin sukupolvella alkaa siis olla kohta ensimmäinen vuosikymmen täynnä.

Heidän johdollaan esimerkiksi verkkokauppaa on laajennettu ja kaupan valikoimaa on muokattu palvelemaan sekä kivijalkakaupan että verkkokaupan tarpeita.

Jalavan kaupan valttikortti, jolla se on selvinnyt viereisten ketjumarkettien ja esimerkiksi koronapandemiankin puristuksessa, on Laura Jalavan mukaan jatkuva mukautuminen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Koska olemme yksityisiä, tavaravalikoimaa ja koko konseptia on helppo muovata aikaan sopivaksi. Ei meidän tarvitse neuvotella kuin Mikon kanssa keskenämme, hän naurahtaa.

Toinen nykyisistä kauppiaista, Laura Jalava, esitteli vanhoja tavaroita joita kaupan hyllyt ovat väärällään. Kuva: Henri Ruuska

Vaikka Mikko kasvoi kaupan pihapiirissä, ei 80-luvun alkupuolella syntyneelle kaksikolle ollut lainkaan selvää, että jatkaisivat sen toimintaa, Laura kertoo. Mikko lähti Tarton yliopistoon Viroon opiskelemaan historiaa, ja siellä hän tapasi Tampereelta kotoisin olevan kulttuuriantropologi Lauran.

– Kyllä me ensin oltiin ajateltu enemmän sen alan hommia, mutta kun Mikon vanhemmat päättivät jäävänsä eläkkeelle, ei suvussa ollut muitakaan halukkaita jatkajia, Laura Jalava kertoo. –Äitinikin kannusti kokeilemaan, koska hänestä tämä kuulosti sellaiselta työltä, jossa saisi tehdä paljonkin historiaa. Vähitellen se alkoi tuntua oikeammalta ratkaisulta.

Lopulta Laura kertoo tykänneensä työstään ja työpaikastaan tosi paljon.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Aika on mennyt hirveän nopeasti, ja tässä on saanut itse kehittää työnkuvaansa, valita sen mieluisimmän suunnan.

Heille mieluisin suunta on tarkoittanut esimerkiksi lukuisien kulttuuritapahtumien kehittelyä.

– Meillä on esimerkiksi joka vuosi monia näyttelyitä ja erilaisia tapahtumia. Erityisesti kesällä täällä on vilkasta ja Päätalo-päivillä on kiinnostavaa ohjelmaa.

Toukokuuhun asti kahviorakennuksessa on nähtävillä Jalavan kaupan 140-vuotisesta taipaleesta kertova näyttely. Siihen kuuluu muun muassa vanhaa esineistöä, valokuvia, kirjeitä ja lehtijuttuja.

Toukokuuhun asti esillä on kaupan pitkästä historiasta kertova näyttely, johon kuuluu muun muassa vanhaa esineistöä, valokuvia, kirjeitä ja lehtijuttuja. Kuva: Henri Ruuska
Hyllyiltä on hauska bongata tuttujen tuotteiden vanhoja ulkoasuja. Kuva: Henri Ruuska
Jalavan kauppakartanon perusti Taivalkoskelle vienankarjalainen laukkukauppias Stepan (Stephan) Jakowleff vuonna 1883. Vanhassa kuvassa myös hänen veljensä Hilvana Jakowleff. Stepanin poika Nikolai muutti sukunimensä Jalavaksi vuonna 1926. Kuva: Henri Ruuska

Lisää aiheesta

Ilmoita asiavirheestä