Paikallisuutiset

Viikon luontoääni: Pyrstötiaiset pysyvät hengissä yhteistyöllä

Viikon 30 luontoääni Yleisradiossa on Itä-Lapissa harvinainen.

viikon luontoääni, pyrstötiainen, Markku Paakkinen Kuva: Aino Uski

Pyrstötiainen on levinneisyydeltään eteläinen laji, joka ei kaipaa vanhoja kuusikoita vaan nuoria koivuja ja muita lehtipuita kasvavia nuoria metsiä. Puro tai joki tekee paikasta erityisen houkuttelevan.

Myös Lapista löytyy pyrstötiaiselle sopivia pajukkoja ja koivikoita. Lajin pesintä napapiirin pohjoispuolella on kuitenkin poikkeuksellista.

Syksyllä pyrstötiaisiin iskee vaellusvietti, joka vie ne jopa Itämeren taakse ja pohjoiseen. Vesistöjen varsille ilmestyy pyrstötiaisparvia, jotka empivät hetken ja lähtevät vesistön ylitykseen, mutta palaavat usein takaisin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kemijärvellä, Pelkosenniemellä, Sallassa ja Savukoskella pyrstötiaiset ovat vaeltaneet 2000-luvulla lähes joka syksy, mutta viime vuosina on ollut hiljaisempaa.

Pesimäajan ulkopuolella pyrstötiainen on tiiviisti parvilintu. Talviparvet pysyvät koossa pitkään ja linnut toimivat kylmissä olosuhteissa yhteistyössä: kun yksi äkkää hyvän ravintokohteen, muut seuraavat perässä.

Pakkasyön pyrstötiaiset viettävät pakkautumalla vieri viereen suojaiselle oksalle. Näin lämmönhukka minimoidaan.

Hyönteisravintoa myös talvella syövien pyrstötiaiset ovat löytäneet vaihtoehtoista ravintoa ruokintapaikkojen talipalloista. Riittävä ravinto ja talvien leudontamien on pelastanut pyrstötiaiset pakkastalvien aiheuttamilta joukkokuolemilta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Markku Paakkinen

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä