Paikallisuutiset

Vuoden saulainen on kulttuuripuurtaja, jonka rooli on mahdollistaa tapahtumia ja toimintaa

Savukoski-päivillä kuunneltiin amerikansuomalaista musiikkia ja palkittiin kuntalaisia.

Vuoden saulaiseksi valittiin Susanna Schwartz-Matero. Hänellä oli Savukoski-päivillä päällään edesmenneen kummipoikansa nahkatakki. Kuva: Esa Keskinen

Savukosken kotiseututalo Puistolan pihamaalla nautittiin menneenä lauantaina Savukoski-päivistä jälleen aurinkoisessa säässä.

Tapahtuma soljui Tuubakimalaisen sekä solistien Marko Haaviston ja Kerttu Valkosen tahdittamana.

Kittilässä Piharuno-kilpailun voittanut kemijärveläinen Veera Väistö pääsi esittämään voittajarunonsa Muodonmuutoksia toisella kotikentällään. Hän muutti Pohjois-Karjalasta Savukoskelle asumaan viime vuosikymmenen alkupuolella. Hän on asunut muun muassa Kemihaarassa, joten Savukosken kaira on tuttua.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Esitysten ohessa yleisö sai arvuutella maitotonkan painoa ja käpyjen määrää purkissa. Savukosken kulttuuri- ja vapaa-aika kertoi tulokset myöhemmin Facebook-sivullaan: Tonkka painoi 7,9 kiloa ja käpyjä oli 53 kappaletta. Täysin oikeaa arvausta ei vastauksista löytynyt, mutta lähelle päästiin. Parhaiten arvanneille ilmoitetaan puhelimitse.

Savukoski-päivät Puistola Savukoski Marko Haavisto, poronäyttely Kuva: Esa Keskinen

Vuoden urheilijat tuttuja nimiä

Vuoden urheilijoiden palkinnot menivät toistamiseen ampuja Veera Piiraiselle ja tukkilaislajien, umpihankihiihdon ja ampumahiihdon monitaiturille Juha Julkuselle.

Piiraisen ansioiksi luettiin viime syyskuussa voitetut kulta ja hopea joukkueilmapistooliammunnassa Barentsin alueen mestaruuskisoissa Tromssassa.

Julkunen on menestynyt monessa lajissa. Palkinnon perusteluna viime vuodelta oli esimerkiksi MM-kulta ampumahiihdon pikamatkalla M50-sarjassa Biathlon Masters International Championships -kisoissa Kontiolahdella.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ampujat Veera Piirainen (vasemmalla), Vilja-Alina Ahokangas ja Otso-Aadolf Ahokangas voittivat Barents Summer Games -kisassa joukkuekultaa ja -hopeaa Tromssassa syyskuussa 2022. Kuva: Veera Piiraisen albumi
Juha Julkunen korkeimmalla korokkeella. Hän voitti MM-kultaa ampumahiihdon pikamatkalla M50 Biathlon Masters International Championships -kisoissa Kontiolahdella maaliskuussa 2022. Kuva: Juha Julkusen albumi

Lisää aiheesta

Vuoden saulainen on kulttuurin puurtaja

Vuoden saulaiseksi valittiin virkavapaalla oleva kulttuurisihteeri Susanna Schwartz-Matero.

Schwartz-Matero on näkyvä hahmo paikkakunnalla ja ollut monesti äänestysten kärkikahinoissa aikaisemmin. Hänelle voitto tuli kuitenkin yllätyksenä. Hän kertoo, että ensin jopa vähän nolotti, mutta pian jo tuli tilaa kiitollisuudelle.

– Oma ajatusmaailma on ollut enemmän niin, että me virkahenkilöt olemme taka-alalla ja ihmiset saavat loistaa. Ollaan mahdollistamassa tapahtumia ja toimintaa, Schwartz-Matero kertoi Puistolan pihamaalla.

Schwartz-Materolla oli ollut jännitettävää tapahtumapäivän lisäksi siinä määrin, että äänestys ei juuri ollut edes mielessä. Hänen poikansa Asla Matero oli ajamassa kelkalla Rovaniemen watercross-kisassa. Kilpailu oli ensimmäinen nuoren uralla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ovat kylän poikien kanssa laittaneet kelkkoja pitkin talvea ja kevättä. Siinä on sellaista mahtavaa yhteisöllisyyttä, mutta kyllähän äidin sydän aina vähän on syrjällään, kun lähdetään kisaamaan varsinkin tuollaisessa lajissa. Jännittää valtavasti.

Puistolan yläkerrassa on avautunut uusi pysyvä näyttely, joka esittelee poroelinkeinoa. Kuva: Esa Keskinen
Puistolan uudessa näyttelyssä on esillä myös porokäsitöitä vuosikymmenten takaa. Kuva: Esa Keskinen

Kulttuuripuolella paljon meneillään

Schwartz-Matero on valittu kuntaan hanke- ja hyvinvointikoordinaattorin virkaan.

Hän pitää kulttuuripuolen tilannetta hyvänä kunnassa. Esimerkiksi Puistolassa avautui tälle kesälle uusi pysyvä poroelinkeinoa esittelevä näyttely. Puistolan pihalle rakennettava ulkomuseoalue on sekin saanut museovirastolta rahoitusta 7 000 euroa.

Taiteen edistämiskeskus Taike myönsi Savukosken harrastajateatteri Rösölänperän Ruppanat ry:lle juuri harvaan asutun maaseudun kulttuuritoiminnan erityisavustusta eli HAMA-avustusta 35 000 euroa. Uusi hallitus on päättänyt lopettaa rahoitusmuodon.

– HAMA-rahoilla on niin suuri vaikutus, että niiden poistaminen on kova isku monille kunnille, Schwartz-Matero harmittelee.

Vuoden saulainen suuntaa seuraavaksi kesälomille.

– Josko sitä ajelisi auringonlaskuun, vielähän ehtii jonkin matkaa ajella, ennen kuin yötön yö loppuu.

Marko Haavisto päätti esiintymisensä Hiski Salomaan klassikkoon Lännen Lokari, jonak mukaan konsertti oli myös nimetty. ”Vapaus se varmasti voittaa”, lauloi koko kentura kappaleen lopuksi. Kuva: Esa Keskinen

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä