Yleisimmät syyt auton öljyvuotoihin - Mistä öljyvuoto johtuu?

Jos auton alle ilmestyy tummanruskeaa tai keltaista nestettä, se voi olla merkki öljyvuodosta. Myös konepellin alta tupruttava savu ja palaneen öljyn haju voivat olla merkkejä siitä, että on aika vaihtaa autosi öljy.

Vaikka auton alta löytyvät pienet öljyläiskät saattavat vaikuttaa harmittomilta, on erittäin vaarallista ajaa autolla, josta vuotaa öljyä. Jos ongelma jätetään huomiotta, se voi johtaa vakaviin vaurioihin ja kalliisiin korjauksiin.

Mistä öljyvuoto voi johtua?

Moottorin tiivisteiden rikkoutuminen, öljypohjan vuodot tai kuluneet tiivisteet ovat yleisiä syitä öljyvuotoihin. Jos kampikammio on liian täynnä, järjestelmien sisällä voi syntyä liikaa painetta ja öljyä voi alkaa vuotaa.

Vuodon syyksi voi myös paljastua huonokuntoinen öljynsuodatin tai löysä tyhjennystulppa.

Jos öljysi vuotaa, voit ostaa varaosat esimerkiksi osoitteesta Trodo.fi.

Viallinen öljynsuodatin

Moottoriöljyn päätehtävä on suojella moottoria poistamalla siitä epäpuhtauksia. Öljynsuodatin on avainasemassa tässä prosessissa, sillä se pitää öljyn puhtaana ja estää tukkeutumista ja kulumista moottorissa. Jos et vaihda moottoriöljyä säännöllisesti, öljynsuodatin voi tukkeutua. Tämä johtaa paineen kasvamiseen, mikä puolestaan voi aiheuttaa suodattimen halkeilun ja öljyvuotoja.

Huonosti asennettu tai löysä öljynsuodatin on yleinen syy öljyvuotoihin. Moottorin sisällä liikkuva öljy luo painetta, ja jos suodatin ei ole oikein asennettu, se voi johtaa vuotoihin.

Vääränlainen öljynsuodatin voi aiheuttaa öljyvuotoja ja ongelmia moottorin toiminnassa. On tärkeää valita suodatin, joka sopii tiettyyn moottoriin ja on tarpeeksi tiivis estämään öljyn vuotamisen.

Uuden suodattimen voi ostaa Trodo sivustolta. Samalla kannattaa myös lisätä koriin muutkin tärkeät varaosat, kuten jarrulevyt.

Vaihdetaan venttiilikannen tiiviste

Venttiilikannen tiiviste on tärkeä osa moottorin toimintaa, ja se on suunniteltu kestämään korkeita paineita ja kuumia lämpötiloja. Kuitenkin ajan myötä se voi kulua ja haljeta, mikä saattaa johtaa ei-toivottuihin öljyvuotoihin moottorissa. Jos huomaat öljyn vuotavan ylhäältä päin, se saattaa viitata venttiilikannen tiivisteen vaurioitumiseen ja tarpeeseen vaihtaa se uuteen.

Tyypillisesti venttiilikannen tiiviste kestää 35 000-80 000 km, mutta ajan myötä se alkaa kulua ja voi jopa hajota ennenaikaisesti. Tämä voi johtaa öljyvuotoihin, jotka voivat aiheuttaa savua tai jopa tulipalon, jos öljy joutuu kuumille moottori-osille.

Öljypohjan vaurio

Öljypohja on tärkeä osa moottoria. Se kokoaa moottoriöljyn pysäytetystä ja liikkumattomasta autosta ja auttaa myös jäähdyttämään sitä.

Voit etsiä auton varaosia myös Black Friday tarjousten joukosta.

Vanha öljypohjan tiiviste

Öljypohjan tiiviste on yksi yleisimmistä öljyvuotokohdista. Sen tehtävänä on estää moottoriöljyn vuotaminen öljypohjan ja moottorin välillä. Jos huomaat, että tiiviste vuotaa öljyä, se voi olla merkki siitä, että se on aika vaihtaa uuteen.

Etu- ja takatiivisteet kampiakselille

Moottorissa on sisäinen osa, kampiakseli, joka ulottuu hieman moottorin molemmista päistä. Molempien päissä on erityiset tiivisteet, jotka estävät öljyvuodon moottorista. Nämä tunnetaan yleisesti etu- ja takatiivisteinä.

Pieni vuoto kampiakselin tiivisteen ympärillä voi aiheuttaa öljyn kertymistä moottorin alapuolelle. Mutta jos vuoto on suurempi, öljyä voi vuotaa myös moottorin etupuolelle.

Kuinka öljyvuoto voidaan havaita?

Yksi yksinkertaisimmista tavoista havaita öljyvuoto on tarkistaa moottorin öljytaso mittatikulla. Jos huomaat, että öljyn määrä on alempana kuin MIN-merkki mittatikulla, se voi olla merkki vuodosta.

Alla on listattu merkit auton öljyvuodosta.

Vuotava öljy

Ensimmäinen merkki mahdollisesta öljyvuodosta autossasi on näkyvät pisarat tai roiskeet sen alla. Jos havaitset tummanruskeita tai keltaisia tahroja, on erittäin todennäköistä, että kyseessä on öljyvuoto.

Haju, joka tulee moottorista palavan öljyn vuoksi

Auton pakokaasut saavat muodostua ainoastaan pakoputkesta, eikä niitä pitäisi näkyä missään muualla autosta. Jos autossasi on öljyvuoto, moottoriöljyä voi valua pakosarjaan aiheuttaen savun ja palaneen öljyn hajun konepellin alta. Tämä haju leviää usein ulkona oleviin tuuletusaukkoihin ja voi myös tuntua melko voimakkaasti sisällä.

Liian kuuma moottori

Moottoriöljy on tärkeä osa moottorin toimintaa, koska se vähentää kitkaa ja ylläpitää turvallista käyttölämpötilaa. Jos järjestelmässä on öljyvuotoja tai öljyn määrä on liian alhainen, moottorin ylikuumenemisen riski kasvaa huomattavasti. On tärkeää varmistaa, että moottoriöljytaso pysyy sopivana ja vuototilanteet korjataan nopeasti.