Paikallisuutiset

"Hirmuhallinnon pitää loppua" – Kemijärvellä kokoonnuttiin joukolla mielenilmaukseen kaupungintalon edessä

Mielenilmaus sai kipinän kaupunginjohtaja Pekka Iivarin irtisanoutumisesta.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Juhani Tapio ja hallintojohtaja Marjo Säärelä tulivat keskustelemaan mielenilmaukseen osallistuneiden kanssa. Tapahtumaa järjestellyt Irja Uusisalmi (keltaisessa takissa) ojensi Tapiolle paperin, jossa vaaditaan toimia ihmisten asiallisen kohtelun puolesta. Kuva: Sami Aikioniemi

Noin 60 - 70 hengen joukko kokoontui mielenilmaukseen Kemijärven kaupungintalon eteen maanantaina iltapäivällä kylttien kanssa. Ihmiset vaativat kiusaamisen ja muun epäasiallisen käytöksen loppumista kaupungin virkahenkilöiden ja myös luottamushenkilöiden keskuudessa.

Joukko osoitti rytmikkäillä Pekka! Pekka! Pekka! huudoilla tukeaan viime viikolla koeajallaan irtisanoutuneelle kaupunginjohtaja Pekka Iivarille, joka oli kertonut eronsa syyksi sekä itseensä että puolisoonsa kohdistuneen kiusaamisen ja muun epäasiallisen kohtelun.

Yleisö otti tiukin sanoin esille työkavereiden väitetyn huonon kohtelun kaupungintalolla. Hirmuhallinto-sanaakin käytettiin. Kiusaajia ei tarkemmin nimetty. Osa puhui viranhaltijoista, osa luottamushenkilöistä ja osa molemmista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Pekka Iivarin ero oli viimeinen pisara. Kaupunkilaiset ovat olleet kyllästyneet asioihin jo ennestään, kuului yleisön joukosta.

– Kerrankin Kemijärvellä oli positiivinen näkökanta, kolmen kuukauden ajan.

Virkakunnasta mielenilmaisuun osallistuneiden ajatuksia kuulemaan oli tullut vain hallintojohtaja Marjo Säärelä. Hänen rinnallaan kysymyksiin vastaili kaupunginhallituksen puheenjohtaja Juhani Tapio (kesk.).

Yksi tapahtuman pääjärjestäjistä, Irja Uusisalmi, kertoi heille tapahtumaan osallistujien viestinä, että ihmisten kohtelun pitää olla asiallista. Uusisalmi kertoi, että puheita epäasiallisesta kohtelusta kaupungintalon seinien sisällä kuulee eri tahoilta usein.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Juhani Tapio vakuutti, että asioita on mahdollista muuttaa, ja myös halua ja keinoja siihen on. Hänen mukaansa epäasiallista kohtelua ilmenee valtuustosalissa.

– Asioita pitää ruveta käsittelemään avoimesti. Kaikille kuuluu työrauha.

Tapio kertoi, että asiat keskustellaan läpi Iivarin kanssa.

– Käymme parin viikon sisällä lähtökeskustelun Pekka Iivarin kanssa ja kuuntelemme hänen kantansa, ja selvitetään tämä asia ihan loppuun asti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tapio mainitsi olevansa hyvissä väleissä Iivarin kanssa.

Paluun tulisi tapahtua hakuprosessin kautta.

Irja Uusisalmi kysyi, onko mahdollista, että Pekka Iivari voisi pyörtää päätöksensä ja palata virkaan. Marjo Säärelä vastasi, että juridisesti ei, vaan paluun tulisi tapahtua hakuprosessin kautta.

Yleisön joukosta huudettiin, että (Vladimir) Putinkin valehtelee vähemmän kuin Kemijärven virkamiehet, ja joku ehdotti kepin laittamista hihoihin useammallekin virkahenkilölle. Marjo Säärelä muistutti, että kun aiheena on epäasiallisen käytöksen vastustaminen, niin sitä toivoo kaikilta.

Kelloniemi kertoi Iivarin toiveesta

Mielenilmaus järjestettiin juuri ennen kaupunginhallituksen kokousta, jossa oli asialistalla vt. kaupunginjohtajan valitseminen. Perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu Juhana Kelloniemi kertoi yleisölle Pekka Iivarin toivoneen, että elinvoimajohtaja Anne Karppinen nimettäisiin vt. kaupunginjohtajaksi. Esityslistalla väliaikaiseksi viranhaltijaksi esitettiin hallintojohtaja Marjo Säärelää.

Kelloniemi nousi tapahtuman loppupuolella portaille kertomaan omista huonoista kokemuksistaan kaupungin virkahenkilöiden taholta.

Kymmenet kemijärveläiset vastustivat kiusaamista kaupungintalon edessä maanantaina. Kuva: Sami Aikioniemi

”Pitääkö katsoa jokin uusi järvi, minkä rannalle lähden”

Irja Uusisalmi kertoi tilaisuuden päätyttyä olevansa tyytyväinen tapahtumaan ja sen osanottajamäärään.

– Tässä oli yhteishenkeä, ja minusta tämä onnistui hyvin. On ihmisiä, jotka ovat heränneet, että jotain pitää tehdä. Näissä tornitaloissa on ongelma, Uusisalmi sanoi ja viittasi kaupungintaloon päin.

– Tämä todistaa sitä, että tilanne on jatkunut pitkään tällaisena. Kun on joku taitava ja hyvä, joka kohtaa ihmiset, se halutaan kampittaa. Tätä samaa kuuluu kaupungin eri yksiköistä.

Tapahtumaan osallistunut kaupunkilainen Simo Alatalo kertoi olevansa pettynyt Kemijärveen. Hänestä mielenilmaus oli enemmän kuin paikallaan.

– Toivon, että saisimme Pekka Iivarin takaisin. Hänellä oli hyviä ideoita ja kehittämissuunnitelmia monissa asioissa. Meillä on ahkeria kalastajia, ja kehitteillä oli monia kalastamiseen liittyviä tapahtumia. Iivari vaikutti muutenkin erittäin pätevältä, ja Kemijärvi olisi lähtenyt kehittymään kunnolla. Olen niin pettynyt. Olen asunut täällä nyt neljä vuotta ja mietin, pitääkö katsoa jokin uusi järvi, minkä rannalle lähden, jos ei tule muutoksia, Alatalo sanoi.

Kyltissään avoimuutta Kemijärven valtuustoon, hallintoon ja työpaikoille vaatineet Sirkka Nurmikumpu ja Pirkko Vänskä kertoivat kyllästyneensä vallitsevaan riitelyilmapiiriin

– Täällä on kauhea kiusaamismentaliteetti. Toivon, että se muuttuu, Nurmikumpu sanoi.

Mielenilmauksen toinen pääjärjestäjä oli Hannaliisa Sutinen, mutta hän ei päässyt paikalle työesteiden takia. Hän kertoi ennen tilaisuutta sähköpostitse, että aloite tapahtuman järjestämiseen tuli kuntalaisilta.

Jutusta muutettu vs. kaupunginjohtaja vt. kaupunginjohtajaksi 30.10. klo 18.20.

Mielenilmaukseen osallistui pakkassäässä noin 60 - 70 ihmistä. Kuva: Terttu Pohtila

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä