Kulttuuri
Kemijärvelle valmistui näyttävä skeittipuisto, jonka rakentamisessa oli mukana neurotieteet skeittiparkkeihin vaihtanut kemijärveläinen
Kaksi vuotta sitten skeittaavat ja skuuttaavat kemijärveläiset nuoret järjestivät tempauksen kertoakseen viranhaltijoille harrastajien tarpeista paikkakunnalla. Nyt ammattimaisesti toteutettu skeittiparkki on käytössä Kemijärvellä.
Ahvensalmen kentälle alkoi ilmestyä kesäkuun alussa erikoisia monttuja ja kekoja. Työmiehet painoivat pitkää päivää, ja elokuussa hiekkakasan paikalla on kauan odotettu Kemijärven skeittipuisto.
Heti puiston valmistuttua puisto täyttyi kymmenistä innokkaista skuuttareista ja skeittareista, jotka olivat odottaneet pitkään tasokasta paikkaa harrastukselleen.
– Tätä onkin jo odotettu, nuori mies huudahtaa ja syöksyy potkulaudallaan korkealta kaarelta alas hurjaan vauhtiin.
Skuuttaajia on enemmän kuin skeittaajia, mutta kaikki mahtuvat hyvin mukaan, kertovat nuoret.
Rakentajana kemijärveläistaustainen skeittaaja
Vuonna 1987 yhdeksänvuotias Tero Pikkarainen kavereineen skeittasi kavereidensa kanssa ja rakensi Kemijärven koulun parkkipaikalla hyppyreitä jämälaudoista. 35 vuotta myöhemmin hän on rakentamassa Kemijärven ensimmäistä skeittipuistoa.
Pikkarainen on suomalaisen Concrete Proof Oy:n perustajajäsen ja paljasjalkainen kemijärveläinen skeittari.
Concrete Proof on maan johtava betonisten skeittiparkkien rakentamiseen erikoistunut yritys. Yrityksen kaikilla työntekijöillä on vuosikymmenien kokemus rullalautailusta. Suunnittelutyö tehdään alan harrastajien ja alan parhaiten tuntevien suunnittelijoiden ja arkkitehtien kanssa, mutta yrityksen työntekijät toimivat tarvitaessa myös itsenäisinä suunnittelijoina.
600 neliömetrin kokoinen betonipuisto
Kemijärven kaupungin tehtyä päätöksen skeittiparkin sekä rakennuttamisesta että suunnittelemisesta järjestettiin kilpailutukset erikseen. Kemijärven nuoriso järjesti pari vuotta sitten tempauksen, jossa he vaativat harrastuspaikkaa skeittaajille ja potkulautailijoille. Myös Koti-Lappi uutisoi aiheesta kesällä 2021.
Concrete Proof Oy voitti molemmat kilpailutukset, joten yritys vastasi kokonaisuudessaan puiston suunnittelemisesta ja rakentamisesta. Skeittipuiston rakentaminen maksaa hieman alle 185 000 euroa.
Pikkarainen antaa erityskiitokset yhteistyölle kaupungin kanssa ja kertoo, kuinka kotikaupunkiin oli hienoa palata työskentelemään ja parantamaan alueen harrastusmahdollisuuksia.
Puiston rakentaminen aloitettiin kesäkuun toisella viikolla ja betonia päästiin valamaan juhannuksen jälkeen. 600 neliömetrin skeittiparkin rakennusurakka kesti seitsemän viikkoa ja on nyt käyttövalmis harrastajille, mutta viheristutukset tehdään puiston reunoille vielä myöhemmin.
Skeittipuisto koostuu betonista valmistetuista erikokoisista kaarista, kaiteista, pompuista, hyppyreistä ja liukulaatikoista. Skuuttaajat ja skeittarit käyttävät puiston rakennelmia harjoitteluun ja erilaiseen temppuiluun.
Yrityksensä myötä Pikkarainen kutsuttiin myös Harvardin yliopiston MIT Sloan School of Managementin järjestämään tilaisuuteen kertomaan yrityksestään.
Seuraava urakka Levillä
Seuraavaa urakkaa varten Concrete Proof on lähtenyt jo Leville, minne rakennetaan 1000 neliömetrin skeittipuisto. Levin puisto jäänee vuoden 2023 viimeiseksi hankkeeksi, sillä talvisin ei puistojen rakentaminen onnistu.
Pikkarainen kertoo pitävänsä hetken talvilomaa, mutta työt jatkuvat pian uusien projektien parissa. Osa yrityksen porukasta lähtee skeittamaan tai surffaamaan ulkomaille ‒ porukan kaikki kaverit ovat intohimoisia lautailijoita ja osa jopa ammattilaisia.
Neurotieteiden maisteriopiskelija jätti koulun kesken ja ryhtyi rakentamaan skeittipuistoja
2010-luvun alussa Helsingin yliopistossa opiskeleva molekyylibiologian kandidaatti Pikkarainen liittyi mukaan porukkaan, joka rakensi omin voimin Helsingin Suvilahteen skeittipuistoa.
Alunperin työtä tehtiin talkootyöllä tarkoituksena edistää skeittauskulttuuria ja parantaa lajin harrastamisen mahdollisuuksia alueella.
Suvilahden skeittipuiston valmistumisen jälkeen kaupunki pyysi yllättäen samaa porukkaa tekemään parkin myös Maunulaan. Ryhmään tuli mukaan skeittareita, keillä oli kokemusta rakennusalalta ja työtä alettiin tekemään enemmän tosissaan.
Tilauksia alkoi tulla enemmänkin ja kun Concrete Proof lähti kunnolla käyntiin, saivat Pikkaraisen neurotieteiden maisteriopinnot Helsingin yliopistossa jäädä taka-alalle.
Pikkarainen on aina nauttinut käsillä tekemisestä ja touhu vei vanhan liiton skeittarin nopeasti mukanaan. Maisterin paperitkin hän sai lopulta ulos yliopistolta, mutta uraa Pikkaraiselle ei tullut molekyylibiologian tai neurotieteiden parista ‒ ainakaan toistaiseksi.
– Kyllähän sitä jotkut aluksi vähän ihmetteli, että ”meinasitsä jotain ramppeja alkaa rakentelemaan”.
Yrityksensä myötä Pikkarainen kutsuttiin myös Harvardin yliopiston MIT Sloan School of Managementin järjestämään tilaisuuteen kertomaan yrityksestään.
Tapahtumaan oli kutsuttu mielenkiintoisia yrityksiä ja kehitysjohtajia ympäri maailman ja Pikkaraisen yritys oli herättänyt huippuyliopiston mielenkiinnon.
– Vähemmän jengi sen jälkeen enää ihmetteli.
Tekstiä oikaistu 23.9. kello 15.25: artikkelissa kirjoitettiin aikaisemmin, että Pikkarainen jätti opintonsa kesken. Hän kertoo saattaneensa opinnot loppuun ja valmistuneensa maisteriksi.