Ajankohtaista

Kemijärven lämpö ja vesi Oy:n hallinnoima Kemijärven lämpölaitos. Arkistokuva. Kuva: Koti-Lapin arkisto

Kemijärven lämpö ja vesi Oy:n henkilöstö vaatii hallituksen puheenjohtajan eroa tiedotteessa

Henkilöstössä on tiedotteen perusteella vakavaa huolta yhtiön toimintakyvystä monista syistä. Hallituksen puheenjohtaja Heikki Nivala ei kommentoi vaatimuksen yksityiskohtia.

Kemijärven lämpö ja vesi Oy:n henkilöstön nimissä lähetetyssä tiedotteessa vaaditaan yhtiön hallituksen puheenjohtajan eroa. Koti-Lapille on varmistettu Kemijärven lämpö- ja vesi Oy:n henkilökunnasta, että kyseessä on henkilökunnan lähettämä tiedote.

Hallituksen puheenjohtajana toimii Heikki Nivala (kesk.).

Torstaina 22. kesäkuuta lähetetyssä tiedotteessa viitataan aluksi Lapin Kansan uutisoimaan, yhtiöön liittyvään tutkintapyyntöön.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

”Emme voi tässä vaiheessa kommentoida tutkintapyynnön sisältöä ja sen mahdollista etenemistä. Poliisissa tutkinnanjohtaja vastaa tiedottamisesta”, tiedotteessa sanotaan.

Yhtiön henkilöstössä on tiedotteen perusteella vakavaa huolta yhtiön toimintakyvystä monista muistakin syistä.

Tiedotteessa kirjoitetaan, että Nivala olisi osallistunut yhtiön operatiivisiin tehtäviin ja käynnistänyt tammikuussa aloittaneeseen toimitusjohtajaan sellaisia toimenpiteitä, jotka olisivat olleet perusteltuja vasta perehdytyksen jälkeen. Tiedotteessa sanotaan, että sopimuksen mukaista perehdytystä ei ole vielä käynnistetty. Itse toimenpiteistä ei erikseen kerrota.

Henkilöstölle aiheutettua vaikeaa tilannetta on tiedotteen mukaan avattu yhtiön hallitukselle ja omistajaohjauksesta vastaavalle kaupungin johdolle henkilöstötilaisuudessa 20. kesäkuuta, jossa paikalla oli koko yhtiön henkilökunta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tiedotteen mukaan elokuusta 2022 alkaen yhtiössä on käyty työehtosopimuksen tulkinnasta ja palkkauksesta useita vääntöjä. Tiedotteessa väitetään, että useiden työntekijöiden työsuhteita on purettu vähäisin perustein hallituksen puheenjohtajan johtaessa neuvotteluja.

Lisäksi kerrotaan, että irtisanomisten takia yhtiöön on laskeutunut pelon ilmapiiri.

Luottamus toimitusjohtajaan

Tiedotteessa kirjoitetaan, että henkilöstöllä on nykyiseen toimitusjohtajaan täysi luottamus.

”Henkilöstö korostaa, että nykyinen toimitusjohtaja on tuonut yhtiöön avoimuuden ja työntekijöitä arvostavan ilmapiirin, josta on seurannut positiivinen tekemisen meininki.”

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tiedotteessa sanotaan lopuksi, että työyhteisön jäsenillä ei ole luottamusta yhtiön hallituksen puheenjohtajan toimintaan.

Nivala ei kommentoi yksityiskohtia

Heikki Nivala ei ollut vielä nähnyt tiedotetta torstaina iltapäivällä.

– Tietenkään, kun en ole nähnyt tiedotetta, en ota siihen kantaa. Muutenkin, asiat, jotka liittyvät Kemijärven lämmön ja veden henkilöstöön tai yhtiön hallituksien kokouksiin, eivät ole julkisia. Sen vuoksi en voi minäkään muuta sanoa, kuin mitä hallitus aikanaan sopii tiedotettavaksi.

– Henkilöstö voi omia kannanottojaan esittää niin kuin haluaa esittää. Siihenhän ei minulla ole tietenkään mitään sanottavaa.

Nivala kertoo, ettei tiedä, mistä poliisille tehdyssä tutkintapyynnössä on kyse.

– Siitä minulla ei ole mitään tietoa. Lapin Kansassa oli juttu, että selvityspyyntö on tehty. Ei minulla ole sen tarkempia tietoja, enkä tiedä, ketä se koskee.

Nivalakin lisää, että tutkinnasta tiedottaminen on poliisin käsissä.

Tiedotteessa väitettyihin henkilöstöongelmiin ja toimitusjohtajaan kohdistettuihin toimenpiteisiin Nivala ei ota kantaa.

– Samalleen yhtiön sisäisiä asioita. En ala millään tavalla käsittelemään yksittäisten henkilöiden asioita julkisuudessa. Hallitus tiedottaa omista päätöksistään, jos näkee sen aiheelliseksi.

Yhtiön henkilöstön nimissä lähetetyssä tiedotteessa kerrotaan, että yhtiössä on toiminut ulkopuolinen konsultti ”ns. henkilöstöpäällikkönä”, joka ei olisi saanut työyhteisö- ja työsuhdeasioita kuntoon, ”vaan tilanteet ovat kärjistyneet henkilöstöpäällikön kanssa käydyissä keskusteluissa.”

Nivala vastaa, että kyseessä ei ole konsultti, vaan osa-aikainen ja määräaikainen henkilöstöpäällikkö. Päätöksen henkilöstöpäällikön valinnasta on tehnyt yhtiön hallitus.

Hallituksen jäsenten päättäminen takunnut

Kemijärven kaupunginhallitus äänesti maanantaina toistamiseen Kemijärven lämpö ja vesi oy:n hallituksen jäsenten valinnasta.

Päätösehdotuksena oli, että nykyinen kokoonpano jatkaisi: puheenjohtajana Heikki Nivala, varapuheenjohtajana Riitta Savukoski (kok.) ja jäseninä Rainer Wahlsten (vas.), Eino Meriläinen (sd.) ja Aulikki Imporanta (Tulevaisuuden Kemijärvi -yhteislista).

Maanantain kokouksessa Matti Torvinen (kok.) esitti, että hallituksen jäseniä ei valittaisi vielä. Esitystä kannattivat Teija Kerkelä (kesk.), Markku Harju (sd.), Kirsti Ojala (vas.) ja Juhani Tapio (kesk.). Vastaan olivat Ahti Majava (Tulevaisuuden Kemijärvi) ja Paula Alatalo (ps.).

Päätökseksi tuli, että yhtiökokousta ohjeistetaan päättämään muista asioista, mutta hallituksen valinta jätetään kesäkuun lopulle.

Ahti Majava ja Paula Alatalo jättivät päätökseen eriävän mielipiteen.

Nivala: taloustilanne vakaa

Energiayhtiö Neve Oy:n osittain omistama Aurora Lämpö Oy osti Pelkosenniemen ja Pyhätunturin kaukolämpöliiketoiminnan Kemijärven lämpö ja vesi Oy:ltä hiljattain.

Onko mahdollisesti odotettavissa lisääkin kauppauutisia?

– Ei minulla ole ainakaan tiedossa, ja kyllä minä tietenkin tietäisin, jos jotakin sellaista olisi, hallituksen puheenjohtaja Nivala sanoo.

Kemijärven lämpö ja vesi Oy:n taloustilanteesta on liikkunut Kemijärvellä erilaisia huolestuneita väitteitä.

– Yrityksen taloudellinen tilanne on tällä hetkellä vakaa, Nivala kertoo.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä