Paikallisuutiset

Koti-Lapin verkkosivustolle lisää tilattavaa sisältöä

Koti-Lappi yhtenäistää verkkosivujensa maksullisuutta. Näköislehti on jo tilattava, ja jatkossa myös monet yksittäiset artikkelit ovat luettavissa vain tilaajille.

Koti-Lapin verkkosivuilla julkaistaan joka päivä sisältöä. Painettu lehti ilmestyy edelleen kerran viikossa. Kuva: Kuvakaappaus

Koti-Lappi muuttaa osan verkkosivujensa sisällöstä tilattavaksi. Painettu lehti jaellaan kuitenkin edelleen kerran viikossa lukijoille maksutta ilmestymisalueella Kemijärvellä, Pelkosenniemellä, Sallassa ja Savukoskella.

Verkkosivuilta löytyvä näköislehti on ollut tilattava jo useiden vuosien ajan. Koti-Lapilla on tuhannenkunta printtilehden tilaajaa eri puolilla Suomea ja iso osa heistä hyödyntää myös näköislehteä. Myös pelkän näköislehden tilaajamäärät ovat olleet kasvussa menneen vuoden aikana.

Verkkosivuilla julkaistut yksittäiset sisällöt, kuten uutiset, kolumnit ja muut artikkelit, ovat olleet kuitenkin maksutta luettavissa. Jatkossa osa näistä on maksullisia. Lehden digitilaukseen kuuluvat näköislehden lisäksi myös verkon yksittäiset jutut.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Karkeasti jaoteltuna Tilaaja-jutut ovat pääsääntöisesti isompia kokonaisuuksia ja maksuttomat kevyempiä, Koti-Lapin päätoimittaja Esa Keskinen kertoo.

Koti-Lappi ilmestyy muiden medioiden tapaan painettuna kertaluonteisesti ja digitaalisena jatkuvasti. Verkkosivujen viikoittainen sivulatausmäärä vaihtelee 35 000–55 000 välillä. Suosituimmilla jutuilla voi olla jopa yli 300 000 lukukertaa.

– Verkon uutisvirran sisältö ja painettu lehti ovat hieman erilaisia ihan jo pelkästään verkon ajankohtaisen luonteen takia. Esimerkiksi torstaina seurattu uutistilanne voi olla seuraavan keskiviikon painetun lehden ilmestyessä muuttunut niin, että sitä ei ole välttämättä mieltä painaa lehteen ainakaan sellaisenaan.

Toisaalta kaikkea painetun lehden sisältöä ei ole aikaisemmin julkaistu verkossa yksittäisinä juttuina. Jatkossa myös printin sisältö on entistä laajemmin verkossa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Näköislehti on kuitenkin edelleen nimensä mukaan näköisversio painetusta lehdestä.

– Moni taitaa suosia sähköistä näköislehteä myös siksi, että se on luettavissa jo aamusella ilmestymispäivänä. Laajalla ilmestymisalueella on paikkoja, joihin posti jaellaan vasta illansuussa, Keskinen arvelee.

Julkaisu

Koti-Lappi

Kemijärven, Pelkosenniemen, Sallan ja Savukosken alueella ilmestyvä media.

Perustettu vuonna 1957 nimellä Koillis-Lappi. Vuodesta 2012 nimellä Koti-Lappi.

Toimitus sijaitsee Kemijärvellä.

Päätoimittaja Esa Keskinen vuodesta 2021 alkaen. Lisäksi Koti-Lapissa työskentelee toimittaja, myyjä ja asiakaspalvelija.

Painettu lehti ilmestyy keskiviikkoisin ja se jaellaan ilmestymisalueella lukijoille maksutta talouksiin ja yrityksiin sekä muutamiin kauppojen jakelupisteisiin. Koti-Lappi ostaa jakelun Postilta.

Verkossa ilmestyvä näköislehti on tilattava. Jatkossa myös osa verkkojutuista tilattavia. Maksullinen digitaalinen Koti-Lappi alkaa ilmestyä keskiviikkona 10.1.2024.

Verkkosivut osoitteessa www.kotilappi.fi

Verkkosivuilla julkaistaan myös videoita, printtiä laajempia kuvagallerioita, kyselyitä ja muita sisältöjä, jotka eivät muotonsa vuoksi toimi painetussa lehdessä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Uutuutena Koti-Lapin tilaajille alkaa ilmestyä myös Muualta Lapista -osio, jossa julkaistaan päivittäin ajattomia tai maakunnallista kiinnostusta herättäviä juttuja Hilla Groupin muista Lapin lehdistä Inarilaisesta, Enontekiön Sanomista, Kittilälehdestä, Luoteis-Lapista, Meän Tornionlaaksosta ja Sompiosta.

– Muualta Lapista on eräänlaista kirsikkaa verkkotilaajan kakun päälle. Painettu lehti ja verkon pääsisältö pysyvät kuitenkin paikallisina.

Lisää aiheesta

Koti-Lappi on Suomen lehtikentän erikoisuus

Kemijärven, Pelkosenniemen, Sallan ja Savukosken alueella kerran viikossa ilmestyvä painettu Koti-Lappi jaellaan paikkakunnilla koteihin ja yrityksiin ilmaiseksi. Koti-Lappi ostaa jakelun Postilta. Lehti on siis pääasiassa mainosrahoitteinen julkaisu, jolla on verrattain iso tilaajakanta. Uutismedian liiton määritelmän mukaan Koti-Lappi on jakelutapansa takia kuitenkin kaupunkilehti.

– Heittämällä Suomen erämaisin kaupunkilehti, jolla on kuitenkin vahva paikallislehden identiteetti ja perintö. Verkon yleisö taas on tilastojen perusteella maakunnallinen ja jopa valtakunnallinen, joten siinä mielessä se on kaupallisestikin erilainen kuin painettu julkaisu. Nykyisten näköislehden tai printtilehden tilaajien kannalta ei ole myöskään tasapuolista antaa kaikkea sisältöä ilmaiseksi verkossa, Keskinen sanoo.

Kaupallisena mediana Koti-Lappi toimii markkinatalouden ehdoilla ilman julkista tukea.

Kaupallisena mediana Koti-Lappi toimii markkinatalouden ehdoilla ilman julkista tukea. Keskinen kertoo, että menneen kahden vuoden aikana jakelukustannukset ovat nousseet kymmeniä prosentteja. Painokustannukset taas ovat pompanneet muun muassa Venäjän pakotteista seuranneen paperin hinnannousun takia.

Keskinen toteaakin, että julkaisutoiminnan kannattavuuden ylläpitämiseksi on etsittävä tulonlähteitä muualtakin kuin perinteisestä mainosmyynnistä. Jälkimmäinen on hänen mukaansa edelleen kuitenkin julkaisun taloudellinen kivijalka.

– Verkon tilaajatuotot ovat yksi keino varmistaa paikallisen julkaisun tekeminen. Totta kai tilaajille pitää silloin myös tarjota vastinetta.

Muista uusista kaupallisia avauksista Keskinen mainitsee viime vuonna uusitun tienvarren mainosnäytön Kemijärvellä ja jo kahdeksatta vuosikertaa ilmestyvän Kemijärvi News -matkailulehden.

Koti-Lappi-lehti syntyi, kun silloinen omistaja Alma Media lopetti Kotikymppi-lehden ja sulautti sen Koillis-Lappi-lehteen vuonna 2012. Nimi vaihdettiin tuossa yhteydessä Koti-Lapiksi ja julkaisu muutettiin tilattavasta kokonaan maksutta jaeltavaksi. Koillis-Lappi oli siirtynyt jo ennen muutosta julkaisemaan viikon toisen numeron tilattavana ja toisen ilmaisjakeluna. Kotikymppi oli kaupunkilehti.

Koti-Lapin nykyinen julkaisija on Hilla Group.

Lisää aiheesta

Oikaisu 10.1.2024 kello 15.39: korjattu tekstistä kohta, jossa puhuttiin virheellisesti lukijoista, kun tarkoitettiin lukukertoja.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä