Paikallisuutiset

Nämä olivat Koti-Lapin verkon suosituimmat jutut vuonna 2023

Odile – Avajaiset ennen joulua -elokuvaa kuvattiin Kemijärvellä joulukuun alkupuolella. Kuvassa elokuvan näyttelijät Panu Mikkola ja Ville Haapasalo (selin). Kuva: Sami Aikioniemi

Koti-Lapin verkkosivujen julkaisu- ja kävijämäärät ovat olleet kasvusuunnassa. Näitä artikkeleita luettiin menneenä vuonna.

Koti-Lapin verkkosivuilla kiinnostivat vuoden 2023 kävijädatan perusteella luontoon, historiaan ja liikkuvaan kuvaan liittyvät sisällöt.

Kolmen kärkeen menivät suuresta ahvenesta kertova juttu, uutinen Kalkonniemen luulöydöstä ja Sallassa eksyneen marjastajan omakohtainen tarina. Kaikilla kolmella jutulla oli 150 000–350 000 lukukertaa.

Klikatuimmasta kymmenestä jutusta keskimäärin pisimmän lukuajan, eli jutussa vietetyn vierailuajan, keräsi 105-vuotiaan kemijärveläisen sotaveteraanin Sauli Kaisamatin haastattelu, joka tehtiin hänen syntymäpäiviensä edellä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Toinen pitkiä lukuaikoja kerännyt juttu oli loppuvuodesta julkaistu kuvaus helposta hiihtovaelluksesta Pyhä-Luoston kansallispuistossa.

Koti-Lappi käyttää verkon kävijäliikenteen seurantaan Chartbeat-työkalua, joka on yksi alan johtavia palveluntarjoajia.

Koti-Lapin päätoimittaja Esa Keskinen kertoo, että verkon uutisten keräämiin kävijämääriin vaikuttavat sisällön kiinnostavuuden ja merkittävyyden lisäksi paljon myös verkon ja sosiaalisen median jättien, kuten Googlen ja Facebookin, algoritmien sanelema näkyvyys, joka vaihtelee välillä suurestikin. Paikallisesti tärkeä uutinen voi esimerkiksi jäädä jonkun toisen mediatapahtuman jalkoihin sosiaalisen median pyörteissä.

– Suuret klikkimäärät eivät siis tarkoita välttämättä, että uutinen on merkitykseltään tärkeä tai sen takana olisi iso työmäärä. Laatua täytyy mitata myös muilla kriteereillä, kuten esimerkiksi lukuajalla, vaikuttavuudella ja journalistisella painoarvolla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hän lisää, että verkossa asioiden saamat mittasuhteet eivät välttämättä perustu asioiden yhteiskunnalliseen tärkeyteen, vaan esimerkiksi juuri kiinnostavuuteen. Sama ilmiö on nähtävissä Keskisen mielestä niin perinteisen median kuin sosiaalisen mediankin alustoilla.

– Toki lukemat kertovat siitä, että ihmisiä kiinnostaa se, mikä täällä on lähellä. Eli esimerkiksi luonto ja siellä toimiminen sekä paikalliset, tunnistettavat kohteet, asiat ja ihmiset. Toisaalta valtakunnan julkisuuden henkilöt keräävät myös paikallisessa mediassa vuodesta toiseen isoja lukijamääriä.

Tässä alla kymmenen eniten lukukertoja keränneen jutun lista vuodelta 2023. Klikkaa Lue lisää -osiosta lukeaksesi jutun.

1. Kemijärveltä nousi suuri ahven

Kiistanalainen ahvensaalis kiinnosti kesällä valtavasti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lisää aiheesta

2. Kalkonniemen uimarannalta löytyneiden luiden alkuperä alkaa selvitä

Keväällä 2023 suositulta uimarannalta löytyi ihmisen luita Kemijärvellä. Syksyllä niiden alkuperästä saatiin kiinnostavaa historiallista tietoa.

Lisää aiheesta

3. Sallassa eksynyt marjastaja kertoi varoittavan esimerkin

Marjareissu oli lopuillaan, kun Katriina Kuusela kadotti äkillisesti suunnan sinänsä tutulla seudulla. Artikkelissa kiinnosti varmasti eksyneen marjastajan rehellinen kertomus omasta eksymisestään ja tämän jakamat vinkit vastaaviin tilanteisiin.

Lisää aiheesta

4. 105-vuotias kemijärveläinen sotaveteraani on Suomen vanhimpia elossa olevia ihmisiä

Kemijärveläinen Sauli Kaisamatti on syntynyt 10.10.1918 ja nähnyt pitkän elämänsä aikana sotaa, jälleenrakentamista ja työtä. Pelkän klikkaamisen lisäksi haastattelua myös luettiin datan perusteella hartaasti.

Lisää aiheesta

5. Kemijärvellä kuvataan jälleen elokuvaa, jossa on mukana kotimaisia tähtiä

Kemijärvellä on kuvattu vuoden 2023 aikana pariakin elokuvaa. Ohjus-elokuva saa ensi-iltansa 2024 alkuvuoden aikana ja vuoden 2023 lopussa paikkakunnalla filmattiin Odile – Avajaiset ennen joulua -elokuvaa. Mukana oli alkutietojen mukaan Panu Mikkola ja Juha Veijonen. Sittemmin Veijonen on pudonnut pois ainakin elokuvan ennakkomarkkinoinnista, mutta Ville Haapasalo oli mukana kuvauksissa Kemijärvellä.

Lisää aiheesta

6. Kaupunginjohtaja erosi työskenneltyään vain kolmisen kuukautta

Kemijärven kaupunginjohtajana elokuussa 2023 aloittanut Pekka Iivari antoi Koti-Lapille haastattelun eroamisen taustoista.

Lisää aiheesta

7. Pentik on aina in

Anu Pentikin ja Pentik-tuotemerkin kuulumisia käsittelevä artikkeli kiinnosti, varsinkin kun keskiöön oli nostettu erikoinen klassikko: Kaamoskivi.

Lisää aiheesta

8. Sotahistoriaa Itä-Lapin taivaalta

Kemijärven ja Sallan rajalla suossa makaa edelleen neuvostoliittolaisen lentokoneen hylky.

Lisää aiheesta

9. Epäillyistä tai todetuista metsästysrikoksista luetaan hanakasti

Poliisi tutki epäiltyä hirven luvatonta pyyntiä Sallassa lokakuussa.

Lisää aiheesta

10. Taivaan tulet on ikisuosikki, jonka uusintakierroksestakin iloitaan

Taivaan tulet sai ansaitun uusintakierroksen menneenä syksynä televisiossa ja Yle Areenassa. Asiasta kertovaa uutista jaettiin ahkerasti myös sosiaalisessa mediassa.

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä