Paikallisuutiset

Yön yli -hiihtoretki Pyhä-Luostolla kahdella tavalla, joka sopii myös aloittelijalle

Monot kuivuvat tuvan hyllyllä. Muista yöpyessäsi pitää tupa siistinä. Kuva: Esa Keskinen

Kiinnostaako hiihtovaellus tai retkeily talvisissa olosuhteissa? Kokeile matalan kynnyksen hiihtovaellusta Pyhä-Luoston kansallispuistossa. Koti-Lappi hiihti kahdella eri tavalla yön yli retken kansallispuistoon.

Hiihtovaellus on nostanut suosiotaan. Moni lähtee vähän liiankin heppoisilla tiedoilla, taidoilla ja varusteilla viikon hiihtovaellukselle ahkio perässään erämaahan.

Lajin pariin kannattaa kuitenkin lähteä mieluummin pienin askelin (tai tässä tapauksessa työnnöin), sillä talviretkeilyssä riskit ovat huomattavasti isommat kuin sulan maan patikoinnissa. Pyhä-Luoston merkityt ladut tarjoavat helpon ja turvallisen, mutta maisemiltaan komean ja profiililtaan haastavankin reitin sivakoinnista innostuneelle. Reittikarttoja voi tarkastella Luontoon.fi-sivustolla.

Tunturialueen laduilla ei tarvitse lykkiä umpihankea, ja puistosta ei ole pitkä matka lähimpään ihmisasutukseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tämän vaelluksen voi toteuttaa Etelä-Suomesta käsin vaikka viikonlopun aikana.

Latujen varrella on laavuja, kotia ja tupia majoittumista varten. Kansallispuistossa on kolme vuokratupaa, joita voi varata Pyhä-Luoston luontokeskus Naavasta tai Eräluvat-verkkokaupasta käyttöönsä muutamaksi vuorokaudeksi. Huttujärven vuokratupa sijoittuu näppärästi Pyhä–Luosto-vaellusreitin varrelle. Hieman sivussa pääreitistä ovat Yrjölän vuokratupa Luostolla sekä Kuukkelin vuokratupa Pyhäjoen varrella. Kaikissa vuokratuvissa on sauna. Lisäksi reitin varrella on sesongilla runsaasti latukahviloita.

Tässä artikkelissa esitellään kaksi tapaa tehdä yön yli -retki kansallispuiston sydämeen niin, että majoituspaikaksi on varattu Kuukkelin vuokratupa.

Tämän vaelluksen voi toteuttaa Etelä-Suomesta käsin vaikka viikonlopun aikana. Yöjuna tuo Helsingistä Oulun ja Rovaniemen kautta Kemijärvelle perjantai- tai lauantaiaamuksi. Rautatieasemalta on suora yhteys Pyhätunturille, joten ladulla on jo aamupäivällä. Sunnuntaina linja-auto vie kello 19:15 lähtevälle iltajunalle ja takaisin etelässä on jo hyvissa ajoin maanantaiaamuna. Ei muuta kuin havuja!

Porontahtomaa kohti. Sunnuntaiaamuna ladut olivat kansallispuiston puolella käytännössä koskemattomat. Pyhä-Luoston latujen huolto on sesongilla omaa luokkaansa. Kuva: Esa Keskinen

Lähtö Pyhältä

1. päivä: Luontokeskus Naava–Pyhäjärvi–Kopara–Kuukkeli (noin 20 km)

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

2. päivä: Kuukkeli–Porontahtoma–Kapusta–Huttujärvi–Salmiaapa–Porolaavu–Luontokeskus Naava (noin 28 km)

Yhteensä noin 48 km

Lauantaiaamuna aurinko räkittää niin, että Pyhän hiihtokeskushuippu, Kultakero hohkaa. Mikäpä tässä olisi koko päivä hiihdellä Kuukkelin varaustuvalle kansallispuiston keskelle: vaellusrinkka selkään ja perinteisen tyylin sukset suorana ladulle.

Pyhätunturin luontokeskuksen läheltä, eturinteiden alavuokraamon takaa lähtee latu, joka vie Pyhäjärvelle päin. Jos kiertää järven Soutajatunturin puolelta, voi ottaa ensimmäisen tauon Café Kairan latukahvilassa Pyhäjärven idyllisessä kylässä. Kahvilan pirtissä on tarjolla paikallisia herkkuja kampanisuista kaskinaurispiiraisiin. Kylästä aukeaa mahtava näkymä järven yli Pyhätunturia kohti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kylältä matka jatkuu hyvän tovin alavia maita pitkin Luoston suuntaan. Tällä etapilla maisema vuorottelee soiden ja vanhojen metsäsaarekkeiden välillä. Sää on aurinkoinen ja poikkeuksellisen tyven, joten muutaman kilometrin tarkenee hiihtää pelkässä t-paidassa. Reitillä ylitetään siltaa pitkin Pyhäjoki tai pienempiä puroja. Seuraavaksi taukopaikaksi sopii esimerkiksi Poropuisto Kopara, jossa on ravintola ja nimensä mukaisesti poroihin liittyviä aktiviteetteja.

Koparan kohdilta lähdetään ylittämään Pyhältä Luostolle vievä maantie. Siitä reitti vie mutkitellen Kuukkeli-tuvalle. Tuvalle vievä polku ruosteenvärisine opasviittoineen on pienen nyppylän jälkeen, joten siitä laskettelee helposti ohi ensimmäisellä kerralla.

Kuukkelin varaustuvassa on kaksi puolta, joihin mahtuu viisi henkilöä ja seitsemän henkilöä. Huoneet vuokrataan erikseen. Tupa on varattavissa Eräluvat-verkkokaupassa (eraluvat.fi). Tupa sijaitsee puromaisena virtaavan Pyhäjoen törmällä, joten vedenotto hoidetaan sulasta virtauskohdasta. Tuvissa on kaasuliedet ruuan valmistamista varten.

Kaminan lämpö on tervetullutta iltaan jatkuneen hiihtelyn jälkeen. Sauna kruunaa majoittumisen. Löylyjen jälkeen onkin valmis kellahtamaan makuupussiin tuvan laverille.

Pyhäjärven jää kylpi maaliskuun auringossa. Kuva: Esa Keskinen
Kuukkelin vuokratuvassa on kaksi puolta ja sauna. Kuva: Esa Keskinen
Tuvan pienemmän yöpymispuolen laveri. Vuonna 2022 ja 2023 varustukseen kuuluivat patjat, täkit ja tyynyt. Kuva: Esa Keskinen
Kuukkelin vuokratuvan pienempi puoli lämpiää kaminalla. Kahvivesi porisemassa. Kuva: Esa Keskinen
Hiihtäjä valmiina toisen päivän sivakointiin. Kuva: Esa Keskinen
Kemijärven puolella tunturijonoa hiihdetään pitkiä siivuja myös tasaisella maalla. Kuva: Esa Keskinen

Seuraava aamu aukeni liiankin täydellisenä. Ladut oli ajettu vastikään, eikä niillä ollut vielä kulkenut hiihtäjän hiihtäjää. Riekkoja pelmahti ladun vierestä lumesta lentoon hiihtäjän sattuessa kohdalle. Yön aikana sadellut kevyt uusi lumi paljasti runsaasti eläinten liikkeitä. Tunnistimme päivän aikana ainakin riekon, ilveksen ja ketun jälkiä.

Päivän ensimmäinen puolisko menee noustessa Porontahtomalle ja Koparalle. Tämä on tunturimaisinta osaa reitistä. Koparan päällä on pieni päivätupa, jossa voi pitää lepohetken. Koparalta alkaa makia laskettelu kohti Huttujärveä, jossa kerrotaan asuvan itse jättimäisen Huttu-Ukon. Huttujärven varaustuvan pihalla on nuotiopaikka, jolla voi evästää. Huttujärven rannalla on myös sesongilla latukahvila hirsimökissä, jossa kannattaa poiketa lukemassa vaikkapa Huttu-ukon tarinasta.

Tuvalta reittiä voi jatkaa joko Kiimaselän kautta tunturijonon pohjoispuolta Pyhätunturille, mutta valitsimme Kemijärven kunnan puolelle menevän eteläisen reitin. Sen varrella voi paikoittain havainnoida puiston vanhan suojellun metsän ja talouskäytössä olevan metsän eroja. Tämä siivu kulkee mukavan alavaa maastoa ja välillä ylitetään hienoja suoaukeita, esimerkiksi Salmiaavan tuvan kohdalla.

Salmiaavan jälkeen ladun vasemmalla maisemaa alkavat hallita Pyhän huiput Peurakero, Laakakero, Noitatunturi (Seitaoaivi), Ukonhattu ja Kultakero. Varsinkin tunturikeskusta lähestyttäessä Tunturiaavan yli aukeava maisema on soineen ja käppyrämäntyineen kuvauksellinen.

Loppupätkä kuljetaan jo mökkien tuntumassa, mikä valmistaa laskeutumaan erämaan rauhasta ihmisten pariin.

Kapustan päivätupa. Kuva: Esa Keskinen
Pyhä-Luosto oli maamme suosituimpien kansallispuistojen joukossa. Kuvassa retkeilyalueen kartta Kapustan päivätuvan pöydällä. Kartta kannattaa lainata kirjastosta tai hankkia omaksi, sillä merkatuista laduista huolimatta kartta on halpa vakuutus eksymisen tai reittimuutosten varalta.
Pyhätunturin laet kuvattuna Tunturiaavan suunnilta illan koittaessa. Kuva: Esa Keskinen
Kapustalta Huttujärvelle lasketellessa törmäsimme näin iloiseen kaveriin. Kuva: Esa Keskinen
Pyhäjärveltä Koparaa kohti mennään kilometritolkulla arkkityyppimäisessä jänkämaisemassa. Kuva: Esa Keskinen

Lähtö Luostolta

1. päivä: Luostonloma–Lampivaara–Pyhälampi–Kuukkeli (noin 14 km)

2. päivä: Kuukkeli–Rykimäkero–Lampivaara–Luosto–Luostonloma (noin 15 km)

Yhteensä noin 29 km

Vastaavan retken Kuukkeli-tuvan rauhaan voi aloittaa Luoston suunnalta näppärästi Luostonloman parkkipaikalta. Luostonloman pysäköintialue sijaitsee Pyhä–Luosto-tien (nro 962) varressa, noin 4 km Luoston matkailukeskuksesta Torvisen suuntaan. Tilaa on noin 20 autolle.

Seurueemme lähti sen verran myöhään liikkeelle, että Torvisen latukahvila parkkipaikan lähellä oli jo ennättänyt sulkeutua, mutta paikka on viehättävä ja tunnettu ympäri Suomea tarjoiluistaan. Meitä oli siunattu myös kireämmällä pakkaskelillä, kuin edeltävällä, Pyhän suunnasta tehdyllä, t-paitareissulla.

Reitti etenee heti alkuun verrattain kumpuilevassa maastossa. Luoston tunturit jäävät vasemmalle puolelle ja sen siluettia saa ajoittain ihailla vanhojen puiden siimeksestä. Ensimmäinen tauko osui Ukkokodalle, jolta Luoston tunturiseinämä näkyy jyhkeänä. Paikalle lykkikin laskettelukamoissa kolmikko, joka oli viettänyt päiväänsä vapaalaskemalla takamaastoissa.

Ukkokodan läheltä näkyy Luoston tunturiseinämää. Kuva: Esa Keskinen
Ukkokota tarjosi ensimmäisen taukopaikan. Kuva: Esa Keskinen
Nousu Lampivaaralle tuoreen lumen sataessa ladulle sai allekirjoittaneen lähes puuskuttamaan. Kuva: Esa Keskinen

Tästä reitti lähtee kapuamaan melko loivasti kohti Lampivaaraa, mutta ylämäkeen saa mennä hyvän tovin. Kevyt lumisade teki maisemasta utuisen. Lampivaaran laella on ametistikaivos, joka on suosittu kohde. Kaivoksella saa kuokkia itse ametisteja pääsymaksua vastaan.

Kaivoksen lähellä on myös kelopirtti, jossa on munkeistaan tunnettu kahvila. Myöhästyimme jälleen ja paikka oli mennyt kiinni tovi sitten.

Pettymys vaihtui kuitenkin mahtavaan yllätykseen.

Terassin pöydällä odotti sinikeltainen kylmälaukku, jossa oli mehua ja munkkeja. Maksu jätettiin laukussa olevaan laatikkoon.

Lampivaaran kahvilalla oli itsepalvelupiste sulkemisajan jälkeen. Kuva: Esa Keskinen
Kuukkeli kävi tervehtimässä Lampivaaran kahvilan edustalla. Kuva: Esa Keskinen
Pyhäjokeen piti hakata avanto vedenottoa varten maaliskuussa 2023. Kuva: Esa Keskinen
Vedenottopaikka (kuvassa vasemmalla alhaalla) on lyhyen matkan päässä tuvasta. Kuva: Esa Keskinen

Lampivaarasta saa lasketella pitkän tunturirinteen kohti Pyhälampea.

Pyhälammen jälkeen kannattaa olla risteyksissä tarkkana, jotta löytää oikean, Kuukkelille vievän ladun. Siellä tupa odotti jälleen neljää hiihtäjää. Tällä kertaa majoituimme Kuukkelin isommalla puolella, joka saatiin ripeästi mukavan lämpimäksi edellisten yöpyjien lämmityksen jäljiltä.

Tällä reissulla Pyhäjoki oli jäätynyt siinä määrin, että vesipaikan aukaisemiseen vaadittiin kirveen heiluttelua.

Myös saunan lämmittämisessä oli tekeminen, sillä pakkanen kiristyi iltaa kohti. Löylyn heittämisessä kannattaa käyttää lämminvesisäiliössä lämmennyttä vettä, sillä nolla-asteinen jokivesi viilentää saunan kivet, eikä lämpö tahdo nousta. Hiki saatiin kuitenkin irtoamaan.

Yötaivas oli tähtikirkas ja hennot revontuletkin näyttäytyivät.

Kuukkelin varaustuvan sauna tekee auvoa päivän hiihdon päälle. Saunan ja vesipadan lämpiäminen ottaa aikansa paukkupakkasella. Kuva: Esa Keskinen
Lampivaaralla on Metsähallituksen ylläpitämä nuotiopaikka ja laavu. Tauolla kannatta sujauttaa hiihtotakin alle villapaita tai untuvatakki. Kuva: Esa Keskinen
Rinnekone, tai tutummin lumikissa, kuljetti ulkomaalaista turistiryhmää ametistikaivokselle Lampivaaran kahvilan ohitse. Kuva: Esa Keskinen

Sama sunnuntaiaamun taika vaikutti jälleen, kuten edellisen talvenkin reissulla. Ladut olivat iskemättömät ja keli kirkas edellisen päivän lumisateen sijaan.

Reitti takaisin Luostoa kohti etenee Rykimäkurun reunaa metsäisessä maastossa. Rykimäkurun reunalla kannattaa käydä vilkaisemassa louhikkoista kurua.

Aamun melko leppoisan hiihtelyn jälkeen luvassa on tiukka nousu jälleen Lampivaaran päälle. Lampivaaran kahvilan nuotiopaikalla oli aika tankata. Lounas oli aamupuurojen keittelyn ohessa laitettu tekeytymään ruokatermoksiin. Nuotiolla kärvensimme soijanakit oheen.

Aterian jälkeen palkitsimme itsemme munkkikahveilla, tällä kertaa kahvilan pirtin lämmössä.

Lampivaarasta reitti laskettelee Luoston tunturikeskukseen. Luosto on Lapin keskuksien piskuisemmasta päästä, mutta siellä on palveluita ravintoloista kauppaan ja baariin.

Parkkipaikalle ei kuitenkaan ollut enää pitkälti, joten me huitaisimme tunturin reunaa kulkevan ladun autolle asti.

Kansallispuisto

Pyhä-Luoston kansallispuisto

Suomen vanhin kansallispuisto on perustettu vuonna 1938. Luoston alue liitettiin puistoon vuonna 2005.

Sijaitsee Pelkosenniemen, Sodankylän ja Kemijärven kuntien alueella.

Pyhä-Luoston 35 kilometriä pitkä tunturijono syntyi yli 2 miljardia vuotta sitten. Se on jäänne maailman vanhimpiin kuuluvasta vuoristosta.

Pyhän hiihtokeskus sijaitsee Pelkosenniemen kunnassa tunturijonon eteläpäässä ja Luosto Sodankylän kunnassa tunturijonon pohjoispäässä.

Luosto-Pyhä latu on noin 38 kilometriä suuntaansa. Reitti on kuljettavissa hiihtäen alkaen viikosta 8, kun latu on kunnostettu. Kulkuaika 4–7 tuntia. Reitti on merkitty keskivaativaksi tai vaativaksi.

Lisätietoa laduista osoitteessa https://www.pyha.fi/fi/maastohiihto-ladut

Ajantasainen huoltotilanne verkosta InfoGis-palvelusta.

Vinkkejä

Hiihtovaelluksen varusteet

Varaudu hiihtovarustuksella ja lämpimällä taukovarustuksella.

Kuivat vaihtokerrastot, sukat sekä varahanskat ja -päähine.

Lämpimät kengät monojen lisäksi.

Myös tuvassa yövyttäessä retkipatja ja lämmin makuupussi ovat tarpeen.

Kartta, kompassi ja puhelin matkaan.

Otsalamppu ja vaihtoparistoja.

Trangia ruuanlaitoon.

Tulentekovälineet.

Vesi jäätyy pakkasella, joten juoma kannattaa säilyttää termospullossa.

Käy tarkistamassa reitin tilanne luontokeskukselta ja kerro suunnitelmasi varaustuvan avainta hakiessasi.

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä