Paikallisuutiset

Suomutunturi on metsälaskujen salainen helmi – suuntaa tänne, jos korppulumi ei innosta

Kemijärven Suomutunturi on puuterivarma offarikohde.

Suomen vapaalaskukohteiden klassikoina pidetään Pyhätunturia, Yllästä ja Pallasta.

Hyvää lunta löytyy laskettavaksi myös muualta, kuten Kemijärven Suomulta. Napapiirin kainalossa sijaitsevan legendaarisen tunturin huippu kohoaa suomalaisittain mukavaan 409 metrin korkeuteen. Vaikka Suomu on edellä mainittuja pienempi, voi sanoa, että välillä olosuhteet ovat jopa paremmat kuin Tunturi-Lapin kohteissa.

Suomu onkin alaan vihkiytyneiden tiedossa, mutta sen poikkeuksellisuuden ohi nukutaan usein.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suomulla on eri vaativuustason metsäpätkiä. Päärinteiden sivustalla on mahdollista laskea pitkä ja leppoisa metsäsiivu kaartaen takaisin rinteitä kohti. Tälle linjalle löytääkseen kannattaa lähteä liikkeelle maston juurelta ja laskea riittävän kauaksi päärinteistä. Rinteiden lähettyvillä on nimittäin myös kunnon droppeja, eli kalliopudotuksia.

Metsäisen tunturin etuja

Avotunturissa Ylä-Lapissa lumi on usein niin sanottua "Lapland Powderia", eli täyttä korppua.

Parhaimpina päivinä Pallaksen Pyhäkuru tai Pyhän Aittakuru voivat olla ylivoimainen vapaalaskukokemus, mutta huonona talvena lumi pakkautuu (ainakin huipun tuntumassa) betonimaiseksi pinnaksi, eikä puuterisurffailu onnistu.

Suomulla tätä teräslumen ongelmaa ei oikeastaan ole. Tunturi sijaitsee pohjoisen suurtuntureita etelämpänä, Napapiirin päällä, eikä ole paljaslakinen, kuten vaikkapa naapurinsa Pyhä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Maantieteellinen ja ilmastollinen sijainti tekee Suomutunturista lumivarman paikan. Huipulle ulottuva matala puusto suojaa lunta tuulelta ja tuiskulta.

Suomulla on myös raivattu rinteiden läheisyyteen metsälaskualueita. Metsää ei ole kaadettu, vaan risukot, törröttävät oksat ja kannot on poistettu. Suomun yrittäjä Kari Tirkkonen kertoo, että tälle kaudelle siistimistöitä on tehty erityisesti Itä-Suomun puolella.

Suomu onkin hyvä paikka aloittelevalle offarilaskijalle, sillä rinneprofiilista löytyy myös loivia laskuja ja harvaa puustoa.

Suomulla ei ole myöskään tarvetta tehdä pitkiä vaelluksia takamaastoihin, vaan päivän aikana saa useitakin toistoja halutessaan, vaikka hissin avustamana.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kevätkauden lumisadepäivinä rinteet saattavat muuttua nekin yhdeksi puuterikentäksi.

Viime talvena eräänä maaliskuisena lauantaina satoi raskasta lunta lähes koko laskupäivän. Loppupäivästä osa rinteistä oli parinkymmenen sentin pehmeän lumikerroksen peittämiä, niin ettei tuore baana loppunut innokkaimmiltakaan.

Parinkymmenen toiston jälkeen reidet olivat hapolla, mutta naamat virneessä.

Lue myös:

Keskellä tuntureita: tältä yöjunalta pääsee suoraan Pyhälle, Sallaan, Rukalle tai Suomulle

Suomulle kaavaillaan uutta retkeilyaluetta – suunnittelua tuetaan kyselyllä ja keskustelutilaisuuksilla

Offarikarttoja verkossa

Verkosta löytyy muutamia sivustoja, joille on vinkattu Suomun parhaimpia metsäpätkiä.

Esimerkiksi Ulko.fi-sivustolta löytyy otsikolla "Suomun offarit" käyttäjänimen rewindr tekemä karttapohja, johon on piirretty hyviä laskulinjoja eri vaikeusasteen mukaan.

Kemijärven seutu on oikeastaan napakymppi takamaastoihin hamuavalle. Kaupunkikeskustasta on molempiin, Pyhätunturin tai Suomulle 40–50 minuutin ajomatka. Viikonlopun aikana ehtii tehdä pistot vaikka molempiin keskuksiin. Lähistöllä on myös aina luminen Salla ja Rukan vaarajonot.

Takamaastoja ja metsäpätkiä laskiessa on aina muistettava turvallisuus. Laskut tehdään omalla vastuulla.

Artikkeli on julkaistu Koti-Lapin tuottamassa Kemijärvi News -matkailulehdessä, joka on ilmaiseksi luettavissa täällä:

Kemijärvi News

Suomun takamaastot

Hoitamaton rinne

Martinrinteen vieressä yläosassa tunturia sijaitseva hoitamaton rinne, jossa on tasaisempaa ja möykkyisempää muotoa. Lähes aina laskettavissa.

Sähkölinja

Martinrinteen vieressä on alkujaan sähkölinjalle raivattu väylä, jossa voi kokeilla pätkän nopeaa pujottelua ja palata kohti rinteitä ja päähissiä.

Linjat päärinteistä pohjoiseen ja luoteeseen

Suomun hotellin terassilta oikealla puolen katsottuna on useampi linja laskettavaksi. Lähimmät linjat ovat keskivaikeita ja osittain jyrkähköjä. Rinteistä kauimmaisista linjoista toinen on vaikea kallioisen osuuden takia. Uloin on leppoisampi. Näille hyvä lähtöpiste on huipulla oleva masto, johon on noin 100 metriä päähissin yläasemalta.

Itärinteiden välimetsiköt

Helppoja laskuja joko tunturin huipulta tai itähissin yläasemalta.

Itärinteiden ulkoreuna

Loiva lasku itäisimmän rinteen ulkoreunalla.

Reittien kuvaukset ovat toimittajan omakohtaisia arvioita, eivätkä takaa turvallisuutta jokaiselle laskulinjalle.

Suomun takamaastoihin pääsee helposti ”käsiksi” hissien ala-asemalta tai tunturin päältä.
Suomulla on eri vaativuustason metsäpätkiä. Päärinteiden sivustalla on mahdollista laskea pitkä metsäsiivu kaartaen takaisin rinteitä kohti.
Suomulta löytyy lumivarman maaston lisäksi myös aloittelijoille sopivia loivia linjoja.