Paikallisuutiset

Kuolansuomalaisten vainoista kirjan tehnyt Agnessa Haikara kirjailijavieraana Kemijärvellä

1870-luvun vuosina kymmenet suomalaiset muuttivat perheineen Muurmannin rannikolle. Agnessa Haikara kertoi kirjoituksessaan heidän kohtaloistaan Koti-Lappi-lehdessä vuonna 2020.

Kuolansuomalaisten vainoista kirjan tehnyt Agnessa Haikara vierailee Kemijärven kirjastolla ensi viikon tiistaina. Juristi ja sosiologi Agnessa Haikara on kolmannen polven kuolansuomalaisten jälkeläinen. Nykyään hän asuu Suomessa.

Tulkkina tilaisuudessa on venäjänkielisestä käsikirjoituksesta kääntänyt kemijärveläinen Pekka Iivari.

Kuka koputtaa ovellesi? – Kuolansuomalaisten kohtalo Stalinin vainoissa on tänä vuonna julkaistu historiateos kuolansuomalaisten traagisesta kohtalosta. Haikara kertoo oman sukunsa vaiheisiin ja mittavaan asiakirja-aineistoon perustuen Murmanskin suomalaisyhteisöstä, josta ei Neuvostoliiton johtajan Josif Stalinin vainoissa jäänyt käytännössä mitään jäljelle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ensimmäiset suomalaiset uudisasukkaat muuttivat Kuolan niemimaan rannikolle jo 1800-luvulla. Alueelle muutettiin paremman elämän toivossa. Myös vuoden 1918 sisällissodan jälkeen Suomesta muutti ihmisiä Venäjälle.

Kuolansuomalaisten elämä kääntyi kuitenkin painajaismaiseksi. Siirtolaisista tuli 1930-luvun lopulla Venäjän vallanpitäjien vainon kohde. Tuhansia ihmisiä karkotettiin asuinpaikoiltaan, tuhansia lähetettiin leireihin sekä teloitettiin ampumalla.

– Öinen koputus ovella merkitsi elämän tuhoutumista tavalla tai toisella, tapahtuman kuvauksessa kirjoitetaan.

Agnessa Haikaran isoäiti, vuonna 1913 syntynyt Annette Karlovna Haikara oli Kuolan tapahtumien silminnäkijä. Isoäidin kertomusten ja muiden aikalaisten muistelmien lisäksi käytössä on ollut dokumentteja eri arkistoista Suomesta ja Venäjältä. Kirjan kuvitus on ennen julkaisematonta. Teoksessa on Erkki Tuomiojan saatesanat.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Murmanskin rannikon suomalaisten elämä ja poliittisten vainojen kohteeksi joutuneiden perheiden kohtalo on melko tuntematon osa historiaa, sillä Kuolan siirtolaisista ja heidän osastaan historiassa vaiettiin niin Venäjällä kuin Suomessakin.

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB yrittikin estää Haikaran alkuperäisteoksen painamisen ja takavarikoi kaikki kappaleet Venäjällä sijaitsevasta kirjapainosta.

Kirjailijavieraana Agnessa Haikara

Kemijärven kirjastossa

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

ti 28.11. klo 17

Lisää aiheesta

Tekstiä muokattu 20.11.2023 kello 10.13: lisätty tieto siitä, että FSB yritti estää kirjan julkaisun.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä