Paikallisuutiset

"Lapin Slush" saa näillä näkymin jatkoa Suomulla – kuntayhtymä valmistelee HEHKU-tapahtumaa

Itä-Lapin kuntayhtymä suunnittelee HEHKU-tapahtumalle jatkoa.

Itä-Lapin kuntayhtymä suunnittelee järjestävänsä seuraavan HEHKU – Arktista osaamista Lapista -tapahtuman Kemijärven Suomulla ensi keväänä.

Ensimmäinen HEHKU-tapahtuma järjestettiin toukokuussa 2022 Sallassa. Tapahtumassa yrittäjät, opiskelijat, sijoittajat ja mentorit pääsivät verkostoitumaan. Tapahtuman tavoitteena on luoda kasvua ja innovaatioita, hieman Lapin oman Slushin tapaan. Mukana oli nimekkäitä puhujia ja julkisuuden henkilöitä, kuten yrittäjä ja Rovio-peliyhtiöstä tunnetuksi tullut Peter Vesterbacka , Duudsoneiden Jarno Laasala sekä hyvinvointiyrittäjät Juha Larm ja Jutta Larm .

Ensimmäisen tapahtuman järjestämiseksi tehdyn HEHKU-hankkeen kokonaisbudjetti oli 85 300 euroa, ja sitä rahoittavat Lapin liiton EAKR-rahoitus (68 240 €, 80 %) ja Itä-Lapin kunnat (17 060 €, 20 %). Sallan kunta tarjosi tiloja ja osallistui iltajuhlan järjestelyihin. Sallan sivistyspalvelut oli niin ikään mukana ohjelman suunnittelussa ja tekemisessä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yhteistyössä Kemijärven ja Suomun kanssa

Vuoden 2023 HEHKUa varten kuntayhtymä päätti elokuun kokouksessaan varata 12 000 euroa. Tapahtuman järjestämisessä on luonnollisesti tarkoitus tehdä yhteistyötä Suomutunturin ja Kemijärven kaupungin kanssa.

– Meillä on edellisen hyvin onnistuneen projektin pohjalta valmis konsepti ja brändi verkkosivuja ja logoja myöten. Tapahtuman tarkempi suunnittelu käynnistyy syksyllä. Ainakin mahtava pitchaus-osio, Karhun kammio, täytyy saada taas mukaan, Itä-Lapin kuntayhtymän johtaja Dina Solatie kuvailee.

Karhun kammiossa mentorina työskentelevä Esko Määttä , Diili-voittaja ja sijoittaja Olli Rikala sekä Peter Vesterbacka arvioivat lappilaisten kanditaattien yritysideoita.

Norjan mallia ajettu pitkään

Solatie iloitsee myös alueellisen opintolainahyvityksen kokeilusta Itä- ja Pohjois-Suomessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suomen hallitus päätti asiasta syksyn budjettiriihessä. Kokeilussa opintonsa päättävät saavat helpotuksia opintolainaansa, jos työskentelevät kokeilussa mukana olevissa kunnissa. Lapista mukaan esitetään Savukoskea, Pelkosenniemeä, Sallaa, Kemijärveä ja Posiota.

Kuntayhtymä on ajanut tätä niin sanottua Norjan mallia jo pitkään ja antanut viimeksi kesällä lausunnon asian puolesta osana selvitykseen itäisen Suomen elinvoiman vahvistamisesta.

Kuntayhtymän yhteistyö Venäjän suuntaan on ollut katkolla keväällä alkaneen laajamittaisen Ukrainan sodan takia.

Solatie kertoo, että yhtymä etsii tilalle uusia kansainvälisiä kumppanuuksia muualta Euroopasta ja laajemminkin.

Peter Vesterbacka oli ensimmäisen HEHKU-tapahtuman tähtiä Sallassa viime keväänä.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä