Kulttuuri

Maan ääni -näyttelyn teokset herättelevät tupien vierailijoita pohdiskelemaan ihmisen ja luonnon välistä suhdetta. Kuva: Lapin yliopisto

Maan ääni -näyttely avautuu Pyhä-Luoston kansallispuiston tuvilla: ”Miltä matkailun kasvu näyttää sammaleen näkökulmasta?”

Tiedettä ja taidetta yhdistävä Maan ääni -näyttely herättelee kansallispuiston vierailijoita pohtimaan, millaisia vieraita me ihmiset olemme, kun käymme kyläilemässä metsässä.

Näyttelyn avajaisia vietetään 16. syyskuuta. Näyttelygalleriana toimivat Pyhä-Luoston kansallispuiston tuvat.

Matkailualaa on perinteisesti kehitetty matkailijoiden ja elinkeinon tarpeisiin. Kokemamme ympäristökriisi on kuitenkin muuttanut tätä asetelmaa ja kyseenalaistanut monella tavalla toiminnan vastuullisuuden. Lapin yliopiston matkailututkimuksen professori Outi Rantala toteaa yliopiston tiedotteessa, että keskustelu tarpeista on hyvällä tavalla laajentunut.

– Matkailun kehittämistä tulisi pohtia yhä enemmän paikallisten ihmisten ja monilajisuuden – eli ihmisten ja muiden lajien – näkökulmasta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Rantalan vetämä Suomen Akatemian Matkailua lähelle -tutkimushanke on tuottanut aiheesta Maan ääni -näyttelyn. Näyttely pohjautuu vuosina 2019–2023 Pyhä-Luoston kansallispuistossa tehtyyn tutkimustyöhön, jossa tarkasteltiin monilajisuutta.

Tutkijat ovat esimerkiksi pohtineet, millainen on koskematon tai koskettava maisema. Miten kulkija kokee kansallispuiston erilaiset ajat, kuten kivien ekologian tai matkailun historian? Miltä matkailun kasvu näyttää sammaleen näkökulmasta? Tai millaisia tarinoita kuukkeli kertoo vierailijoille?

Kapustan tupa on yksi näyttelyn galleriapaikoista. Kuva: Esa Keskinen

Näyttely yhdistää tiedettä ja taidetta

Näyttely koostuu Karhunjuomalammen, Kapustan ja Yli-Luoston tuvilla esillä olevista valokuvateoksista sekä tarinallistetuista valokuvakirjoista.

– Halusimme tuoda esille erilaisia ajatuksia siitä, miten luonnon monimuotoisuuden voi kokea. Luonto on vahvasti mukana myös näyttelyn materiaaleissa: visuaaliset kirjat ovat puisia, puusepän valmistamia uniikkikappaleita, ja seinille ripustettavat taulut sopeutuvat ympäristöönsä päivätuvilla, kertoo näyttelyn kuratoinut Pinja Metsäkoivu.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yksi mukana olevista taiteilijoista, kuvataiteilija Antti Stöckell, toivoo, että voi taiteellaan ilahduttaa ja inspiroida kaikkia luonnossa liikkuvia.

– Taiteeni syntyy metsissä ja jää sinne peittymään seuraavaan lumituiskuun tai sulamaan kevätauringossa, yleisönään usein vain oravat, jänikset, ketut ja linnut. Siksi juuri retkeilyreittien kulkijat ja autiotupien kävijät ovat minulle erityisen mieluista yleisöä.

Näyttelyn ovat tuottaneet yhteistyössä kuraattori Pinja Metsäkoivu, valokuvaajat Antti Kurola ja Antti Pakkanen, ympäristötaitelija Antti Stöckell ja Lapin yliopiston Intra-living in the Anthropocene -tutkimusryhmä.

Maan ääni -näyttelyn avajaiset

Avajaiset järjestetään lauantaina 16. syyskuuta kello 15.30 alkaen PyhäSana-festivaalien yhteydessä Karhunjuomalammen tuvan pihapiirissä. Paikalle voi saapua omatoimisesti tai ohjatun ryhmän mukana.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ryhmä kokoontuu Perherinteen parkkipaikalle ja lähtee kävelemään kello 14. Kävelymatka parkkipaikalta Karhunjuomalammelle on yhteen suuntaan noin 3,5 kilometriä.

Näyttely on avoinna Karhunjuomalammen, Kapustan ja Yli-Luoston tuvilla 16.9.2023–14.9.2024.