Paikallisuutiset
Monitaiteellinen planetaarioesitys, saamenkielistä musiikkirunoutta ja tuttua Sibeliusta – klassinen musiikki soi värikkäästi tunturikeskusten lähistöllä
Pyhällä, Luostolla ja Sodankylässä viime viikolla järjestetty viisipäiväinen klassisen musiikin festivaali Luosto Soi! tarjosi monipuolista kuultavaa yleisölle.
Tunturikuru, ikivanha puukirkko, metsälava, valtuustosali, porotila ja hotelli. Toista kertaa järjestetty pohjoisen Suomen musiikkitapahtuma näkyi ja kuului kunnianhimoisesti eri paikoissa tunturikeskusten läheisyydessä. Viime vuonna festivaalin teemana oli luonto ja ilmasto, ja tällä kertaa uppouduttiin satujen ja myyttien maailmaan.
– Olemme aina pyrkineet, että teemamme sopivat tähän paikkaan. Mikä paikka on yhtä satumainen ja yhtä täynnä myyttejä kuin meidän koti-Lappi? Teema oli luonnollinen valinta, ja loistavaan teemaan löytyy paljon sopivaa musiikkia, taiteellinen johtaja Aku Sorensen
Nuori kapellimestari Aku Sorensen oli tyytyväinen pääkonserttiin, jossa lavalla oli hänen mukaansa loistava energia. Kuva: Niko Tamminen / Koti-Lappi
Suomalaisamerikkalaisen kapellimestarin ja viulistin Sorensenin mukaan hyvällä tarinalla on hyvä dramaturgia:
– Se johdattaa kuulijan eri tunnetiloihin. Sillä on käsitys, miten rakentaa ja purkaa jännitettä. Sillä on ymmärrystä, mitä ihmisyys on. Olemme pyrkineet rakentamaan jokaiseen konserttiin hyvän tarinan.
Viikon aikana nähtiin yhteensä 16 esitystä yli 30 eri säveltäjältä. Juhlavuottansa paikalla vietti kaksi orkesteria, jotka toivat arvokkaan lisän musiikkitarjontaan kamarimuusikoiden lisäksi. 40-vuotista taivaltaan juhliva Sodankylä Big Band tarjoili koko tapahtuman alkutahdit ja 100-vuotias Polyteknikkojen Orkesteri täytti Ukko-Luoston ulkoilmalavan kapellimestari James S. Kahanen johdolla. Juhlakiertueen konsertissa kuultiin muun muassa Rahmaninovin ensimmäinen pianokonsertto Martin Malmgrenin tulkitsemana ja Jean Sibeliuksen vuonna 1892 säveltämä sinfoninen runo Satu .
Tapahtuma haarautui useaan paikkaan
Perjantaina 29. heinäkuuta konserttiohjelma levittäytyi useaan paikkaan. Iltapäivällä festivaalivieraiden oli mahdollista suunnata Kakslauttaseen monitaiteelliseen planetaarioesitykseen ja joenvarsikonserttiin tai Pyhätunturiin. Pyhällä Revontulikappelissa pianotaiteilija ja professori Eero Heinonen esitti yksin ilman juontoja laajan kattauksen Sibeliuksen musiikkia arvokkaalla Bösendorfer-flyygelillä. Kyseisen konsertin tuotto on tarkoitus ohjata Ukrainan hyväksi, mutta järjestäjätahon hallinnosta vastaavan Helena Lemminkäisen mukaan avustuskohdetta ei ole vielä päätetty.
Taiteilija Eero Heinonen on levyttänyt Sibeliuksen kaikki pianoteokset. Kuva: Niko Tamminen / Koti-Lappi
Lisäksi hiihtokeskuksen rinteellä Tajukankaan lavalla järjestettiin Luosto Soi! -festivaalin historian ensimmäinen perhekonsertti, jossa tosin paikalla oli pääosin vain aikuisia. Lausuja Tiinaliisa Multamäki esitti amerikkalaisen intiaanisäveltäjän Jerod Impichchaachaaha’Taten kojootista kertovan teoksen yhdessä pianistin ja puhallintrion kanssa.
Tajukankaan perhekonsertissa kuultiin tarina kojootista. Lavalla vasemmalta lausuntataiteilija Tiinaliisa Multamäki, huilisti Livia Schweizer, fagotisti Áron Mojzer ja klarinetisti Helmi Malmgren. Pianoa soitti Lambis Pavlou. Kuva: Niko Tamminen / Koti-Lappi
Pääkonsertti alkoi pienestä ja päättyi suureen
Lauantain pääkonsertin kosteat ja koleat olosuhteet haastoivat yleisöä, vaikka kaatosateelta vältyttiinkin. Konsertin alkupuolen täytti soinniltaan värikäs rovaniemeläissäveltäjän Outi Tarkiaisen saamenkielinen laulusarja Eanan, giđa nieida eli Maa, kevään tytär , jonka mezzosopraano Virpi Räisänen esitti Helsingin Kamariorkesterin solistina. Orkesterin hennot kuiskaukset jäivät osin kuulematta kilpailevien tuulenpuuskien vuoksi.
Konsertti päättyi majesteettisesti Aku Sorensenin johdolla itävaltalaisen Gustav Mahlerin Sinfoniaan nro 1 Titaani , jonka massiivisuuden pienempi kamarimusiikkikokoonpano onnistui tulkitsemaan suhteellisen hyvin hankalissa olosuhteissa.
– On upeaa tehdä yhteistyötä ja luoda yhteyttä maailmanluokan soittajien kanssa ja vielä tällaisessa miljöössä. Ennen ensimmäistä harjoitusta olin hieman skeptinen Mahlerin sinfonian kamarimusiikkisovituksesta, mutta upeat puhaltajat ja jousisoittajat saivat sovituk sen toimimaan. Ne herkät ja hiljaiset hetket hänen musiikissaan koskettavat sydäntäni totaalisesti, Sorensen hehkuttaa.
Konserttiyleisö istuinalustoinensa Ukko-Luoston ulkoilmalavan katsomossa. Kuva: Niko Tamminen / Koti-Lappi
Kolmas vuosi jo suunnittelussa
Järjestäjätahon Kuusikko Soi ry:n tavoitteena ohjelmistosuunnittelussa on ollut tarjota ihmisille "helposti lähestyttäviä konsertteja", mutta viedä kuulijoita myös "yllättäviin ja uusiin musiikkikokemuksiin." Sodankyläläinen yhdistys perustettiin vuonna 2019 jatkamaan 2018 konkurssiin hakeutuneen Luosto Classic ry:n perinteitä klassisen musiikin festivaalin järjestäjänä. Ensimmäinen Luosto Classic järjestettiin jo vuonna 2003, jolloin muun muassa Radion Sinfoniaorkesteri vieraili Ukko-Luostolla.
Ensi vuoden festivaalin suunnittelu on jo käynnistynyt ja teeman otsikkona on "Maasta taivaaseen."
– Ensi festivaalilla meillä on tavoitteena ottaa mukaan musiikin teknologiaa, Sorensen kertoo.
Juttua päivitetty 1.8.2022 kello 22.45: Korjattu muotoiluja erisnimissä.