Paikallisuutiset

Nuorten ääni tuli esiin Hillatien vaalipaneelissa, jossa ehdokkaat pääsivät jopa räppäämään

Nuoret esittivät eduskuntavaalien ehdokkaille vaalipaneelissa suoria kysymyksiä.

Nuorten tukeminen heidän opinnoissaan, koulutuksen kehittäminen, ympäristöasiat, koulukiusaaminen, turkistarhaus, mielenterveys ja monet muut asiat nousivat keskustelunaiheiksi viime viikolla Hillatien koululla järjestetyssä perinteisessä vaalipaneelissa.

Paikalla olivat perusopetuksen oppilaat neljännestä luokasta alkaen ja lukion ensimmäisen ja toisen vuosikurssin oppilaat.

Aluksi yhteiskuntaopin opettaja Lea Koskela kertoi, mikä Helsingissä toimiva eduskunta on ja millä tavoin 200 kansanedustajaa valitaan sinne. Yleisö sai tietää esimerkiksi, että väestömäärän perusteella Helsingistä ja Uudeltamaalta valitaan yhteensä 60 kansanedustajaa ja Lapista vain kuusi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Puolitoista tuntia kestäneeseen paneeliin osallistuivat kokoomuksen ehdokas Riitta Savukoski Kemijärveltä, kristillisdemokraattien Sofia Hokkanen Rovaniemeltä, vihreiden Marianne Juntunen Pelkosenniemeltä, vasemmistoliiton Jarkko Kotilaine Kemijärveltä sekä keskustan Laura Lakso Pelkosenniemeltä. Hän tuli sallalaisen Petteri Salmijärven tilalle, joka ei sairastumisen vuoksi päässyt paikalle. Lisäksi sitoutumattomien Krista Stauffer Sodankylästä oli mukana etäyhteydellä.

SDP:ltä ei ollut osallistujaa yhteensattuman vuoksi: puolueen puoluesihteeri oli juuri samaan aikaan kampanjoimassa Kemijärvellä. Perussuomalaiset eivät vastanneet paneelikutsuun. Puolueen kemijärveläinen ehdokas Juhana Kelloniemi kertoi Koti-Lapille sähköpostitse, että kutsu on mennyt muun kiireen takia ohi.

Tilaisuuden juonsivat Inka Uurtamo ja Emmi Heikkinen . Vastausten pysymisestä annetussa aikamitassa huolehti Johanna Kelloniemi , ja mikrofonia vei eteenpäin Viia Halonen .

Lue myös:

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kemijärven nuorisovaaleissa mitattiin puolueiden suosio – Nämä ehdokkaat olisivat tulleet valituksi

Koti-Lapin kysely kertoo, mitä Kemijärven, Pelkosenniemen ja Sallan ehdokkaat ajattelevat Soklista, kuntaliitoksista, hakkuista tai Natosta

Pääkirjoitus: Eduskuntavaalien loppukiri alkaa – paikkajako todennäköisesti muuttuu, mutta ketkä menevät läpi?

Kymmenen ehdokasta Koti-Lapin ilmestymisalueelta: katso eduskuntaan pyrkivät tästä artikkelista

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Opintotuki ylös ja mielenterveyspalvelut paremmin saataville

Panelistit helpottaisivat nuorten elämää muun muassa opintotuen tulorajaa nostamalla tai sen poistamisella ja opintotuen nostolla. Kaikkien ehdokkaiden mielestä mielenterveyspalveluita tulisi olla paremmin saatavilla.

Ehdokkaat kannattivat nykyisenä digiaikana sitä, että koulu antaisi tietokoneen tai tabletin oppilaiden käyttöön.

– Kaikilla ei välttämättä ole varaa ostaa sellaista itse, Savukoski sanoi.

Kaikki panelistit nostivat vihreän kortin työperäisen maahanmuuton lisäämiselle perustellen, että suomalaisten työntekijöiden määrä ei riitä. Lakso mainitsi maahanmuuton lieveilmiöt, joita on nähtävissä maan eteläosan suurissa kaupungeissa ja kehotti puuttumaan niihin.

Jarkko Kotilaine myönsi olevansa puolueensa kantaa vastaan turkistarhauksen kieltämisessä.

– Kannatan elinkeinonvapautta, hän sanoi.

Kun kysyttiin koulu- ja työviikon muuttamisesta nelipäiväiseksi, monet oppilaat kannattivat asiaa nostamalla peukalon niin korkealle kuin mahdollista. Ehdokkaista vain Juntunen oli samalla kannalla.

Useimmat ehdokkaat nostivat vihreän kortin pakolliselle ruotsille.

– Minä kannatan englantiin ja muihin kieliin panostamista. Itse en ole ruotsia juuri tarvinnut, Savukoski sanoi.

Valtionvelka ja säästökohteet eivät nousseet paneelissa esille.

Riitta Savukoski, Sofia Hokkanen, Laura Lakso, Marianne Juntunen ja Jarkko Kotilaine olivat yhtä mieltä siitä, että erityisopettajien työpanosta tulisi lisätä myös lukioihin.

Sukupuolikysymykset ja ilmasto esillä

Pitäisikö virallisissa asiapapereissa olla mahdollista merkitä sukupuoleksi jokin muu kuin mies tai nainen?

Juntunen ja Kotilaine kannattivat asiaa.

– Näin voi olla tulevaisuudessa, mutta en tiedä, ollaanko siihen vielä valmiita, Lakso sanoi.

Vastakkainasettelua ei ilmennyt ehdokkaiden välillä. Tosin Juntunen varoitti, että kokoomus haluaa leikata vähäosaisilta, mikä heikentää myös mielenterveyspalveluita.

– Haluan oikaista tämän, kannatamme terapiatakuuta, Savukoski sanoi.

Juntunen puhui eriarvoisuuden vähentämisestä.

– On aikuisten vastuulla korjata niitä asioita, joista nuorille tulee paineita ja jotka aiheuttavat mielenterveysongelmia, hän sanoi.

Hokkanen vähentäisi koulukiusaamista sillä, että sen kohdetta kannustettaisiin kertomaan asiasta ja että ihmiset välittäisivät toisistaan ja asettuisivat kiusatun tueksi.

Miten ilmastoahdistuksesta kärsivää nuorta voi auttaa?

– Ohjaamalla tekemään käytännön tekoja, joilla asiaan voi vaikuttaa, Lakso arvioi. Kaikki ehdokkaat olivat sillä kannalla, että ilmaston tila on vakava, ja sitä pitää korjata. Savukoski totesi, että ilmasto ei tunne rajoja, ja kaikkien maiden pitää tehdä osansa.

Minkä lain säätäisit lasten ja nuorten hyväksi? Stauffer alentaisi oppivelvollisuusiän takaisin 16 vuoteen, Hokkanen panostaisi kulttuuriin ja liikuntaan, Lakso laittaisi voimaan harvaan asuttujen seutujen opintolainahyvityksen, Juntunen muuttaisi esiopetuksen ja maahanmuuttajien valmistavan opetuksen kaksivuotiseksi ja Kotilaine kannatti tulevaisuustakuuta, jolla taattaisiin lailla työ- tai harjoittelupaikka kaikille nuorille ja nuorille aikuisille.

Riimit kasaan viidessä minuutissa

Lopuksi ehdokkaille annettiin tehtäväksi keksiä viidessä minuutissa räppi ja esittää se.

Tehtävänanto nostatti panelistien hiuksia, mutta lopulta kaikki onnistuivat siinä hyvin.

"Nyt lisää massii ja aika lailla sassiin, meille tuleville toivoille, nuorille oiville, luottakaa meihin, älkää turvautuko pelkkään eihin, kohti mennään valoisampaa tulevaisuutta, yhteistä ihanutta", räppäsi esimerkiksi Kotilaine.

Vaalipaneelin juontamisesta huolehtivat Johanna Kelloniemi, Inka Uurtamo, Emmi Heikkinen ja Viia Halonen.
Hillatien koululla järjestettiin eduskuntavaaliehdokkaiden vaalipaneeli viime viikolla. Riitta Savukoski, Sofia Hokkanen, Laura Lakso, Marianne Juntunen ja Jarkko Kotilaine olivat yhtä mieltä siitä, että erityisopettajien työpanosta tulisi lisätä myös lukioihin. Viime viikolla pidettiin myös valtakunnallinen nuorisovaali.