Paikallisuutiset
Presidentti Martti Ahtisaaren Sallan-matka sai yllättävän käänteen vuonna 1995: ”Kopteri oli jo ohittanut Kemijärven”
Presidenttipari vieraili Sallassa pääsiäisenä 1995. Koti-Lapin arkistoista näkyy, kuinka Ahtisaari poikkesi aikaisemmin myös Kemijärvellä vaalikiertueellaan. Luostolla presidentti louhi ametisteja.
Presidentti Martti Ahtisaari nukkui pois lokakuun 16. päivä. Ahtisaarta on muisteltu mediassa ja hänen vierailujaan on käyty läpi monessa Suomen kolkassa.
Vaikka Ahtisaari tunnettiin reissaavana presidenttinä, mikään intohimoinen Lapissa liikkuja, joka olisi viihtynyt tunturiretkillä tai kairassa kalastamassa, hän ei ollut.
Itä-Lapissa Ahtisaari kävi presidenttikaudellaan ainakin huhtikuussa 1995 vierailulla Sallassa.
Presidentti ja rouva Eeva Ahtisaari viettivät tuolloin 15.4.–17.4. pääsiäisen aikaan jopa kolme päivää Sallan maisemissa. Ahtisaari oli saanut edeltävänä kesänä kutsun saapua Sallaan professori Arto Norakselta.
Koti-Lapin edeltäjän Koillis-Lapin uutisen mukaan hallituskiireet ja flunssa olivat peruuttaa virailun viime hetkeen asti, mutta presidentti kertoi päättäneensä lähteä, kun oli niin luvannut.
Presidenttipari vieraili vanhusten avopalvelukeskus Hopeaharjussa ja Sallan poropuistossa sekä tapasivat kansaa ja osallistuivat musiikkipäivien konsertteihin.
Ahtisaari kertoi Sallassa kannattavansa Kelloselän rajanylityspaikan virallistamista
Hopeaharjussa presidentti keskusteli muun muassa sotaveteraanien kanssa, joista Paavo Junno, Ossi Niemelä ja Vilho Kellokumpu mainittiin Koillis-Lapissa nimeltä. Kaksi ensin mainittua kertoivat presidentille, että Vanhassa Sallassa järjestetään Salla -95 -tapahtuma, jossa viiden valtion sotien veteraanit kohtaavat rauhan merkeissä toisen maailmansodan päättymisen 50-vuotisjuhlallisuuksien yhteydessä.
Presidenttiparin kerrotaan toimineen Sallan 8. musiikkipäivien suojelijoina. Kolme päivää kestäneille musiikkipäiville myytiinkin ennätysmäärä lippuja. Ahtisaaret muun muassa osallistuivat kirkkokonserttiin, jossa esitettiin Jean Sibeliuksen sävellyksiä.
Kovin poliittinen avaus oli se, että Ahtisaari kertoi Sallassa kannattavansa Kelloselän rajanylityspaikan virallistamista, ja että olisi valmis ottamaan hankkeen esille tulevan Moskovan-vierailunsa yhteydessä. Sallan yrittäjät ja kunta evästivät presidenttiä aiheesta.
Oman osansa sai myös se, että Sallan työttömyysprosentti oli tuolloin Suomen korkein. Ahtisaari keskusteli vierailulla myös sallalaisten työttömien kanssa.
Mutkia matkassa
Virallisen osion jälkeen Ahtisaaret suuntasivat pääsiäissunnuntaina lomailemaan Sallan Naruskalle, missä he majoittuivat entisellä rajavartioasemalla.
Paluumatka sai kuitenkin odottamattoman käänteen. Koillis-Lapissa 18.4.1995 julkaistu uutinen kertoo paluumatkan vaiheista seikkaperäisesti.
Naruskalta heidät noutaneen helikopterin oli tarkoitus kuljettaa presidentti Sallasta Rovaniemen lentokentälle, mutta se joutui huonon sään vuoksi laskeutumaan.
Kopteri oli jo ohittanut Kemijärven, kun se sumuisen sään takia joutui palaamaan takaisin ja laskeutumaan Kemijärven linja-autoasemalle.
Kemijärven Matkahuollon pihalta reissu jatkui Rovaniemen lentokentälle taksilla. Taksikuskiksi Koillis-Lappi mainitsee kemijärveläisen Mauri Tabellin. Rovaniemellä presidenttipari nousi Finnairin Helsingin vuorokoneeseen.
Kone laskeutui uutisen mukaan hieman myöhässä, liekö syynä ollut presidenttiparin odottelu.
Kemijärvellä vaalikiertueella
Ahtisaari kiersi vaalikampanjansa Lapissa ja piipahti myös Kemijärvellä. Koti-Lapin paperikuva-arkiston perusteella hänellä oli yleisötilaisuus.
Koillis-Lapin toimittajana tuolloin työskennellyt dosentti Vesa Heikkinen kertoi hiljattain verkossa X-palvelussa (ent. Twitter), että hän oli kysynyt Ahtisaarelta Kemijärven yleisötilaisuudessa jotain: ”Yritin kysyä toisenkin kysymyksen, johon Ahtisaari sanoi, että eiköhän anneta muidenkin kuin ammattilaisten kysellä. Sai sitten ääneni toisella kierroksella.”
Luostolla vuonna 1999
Ahtisaari kävi louhimassa Lapin vierailullaan 5.–7.3. ametistin Luostolla Lampivaaran ametistikaivoksesta. Lapin Kansa kertoi vierailusta ja että presidentti ajoi kaivokselle kelkalla. Pelkosenniemen kunnan johto vieraili kaivoksella ja esitti huolensa muuttoliikkeestä ja työttömyydestä.
Ahtisaaren valtiolliset hautajaiset järjestetään 10.11. Martin päivänä Helsingissä.