Ihmiset 

KähinäPate esiintymässä Kemijärven 150-vuotisjuhlissa heinäkuussa 2021. Räppäri on musiikkiskenessä monessa mukana, mutta ei kaipaa etelään. Kuva: Sami Aikioniemi

Räp on vienyt KähinäPaten Kemijärveltä Käärijän biisille ja esiintymään Linnan juhlien etkoille: nämä ovat muusikon suosikkipaikat Kemijärvellä

Räppäri ja muusikko Paulus Kiviniemi, alias KähinäPate, palaa mielellään kotikonnuilleen Kemijärvelle.

Musiikkialan monitoimimies Paulus Kiviniemi syntyi Kemijärvellä elokuussa 1996.

KähinäPatena tunnettu räppäri on tehnyt vakaata nousua suomalaisessa rap-kentässä, jossa on kysyntää pohjoiselle tekijäkaartille.

Kiviniemi kiinnostui jo lapsena rap-musiikista. Etenkin suomenkielinen rap kolahti. Hän kertoo esimerkiksi Julma-Henrin ja Steen1:n olevan suuria innoittajia. Kipinä oman musiikin tekoon iski viimeisinä lukiovuosina Kemijärvellä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ensimmäinen biisi syntyikin Kiviniemen ollessa kesätöissä Kemijärven Taidekeskus Puustellilla.

KähinäPate laittoi Rosa Costen ja EJK-kollektiivin kanssa bileet käyntiin helteisellä Taivaan tulien aukiolla Kemijärven 150-vuotisjuhlissa heinäkuussa 2021. Kuva: Esa Keskinen

Mikä ihmeen Kähinä?

Pian KähinäPate-hahmo teki jo tuloaan Kemijärvellä Kiviniemen ollessa noin 18-vuotias.

– KähinäPate-nimi on peräisin varmaan minun naurustani ja ehkä jollain tasolla äänestäkin. Kun räppään, niin se on sellaista kähinää. Kyllä se enemmän varmaan naurusta on tullut, kun se on kähisevää, silloin kun alan kunnolla nauramaan, Kiviniemi kuvailee.

Kiviniemi ehti myös olla muutaman vuoden kitaristina suomenkielistä pop- ja rock-musiikkia soittava VISIO-yhtyeessä (ent. R3bels), ennen kuin alkoi luoda omaa uraansa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Bändissä oli siistiä olla, mutta itse halusin hinkata juttuja ja vääntää studiolla. Justiin miksaaminen ja tuottaminen, intohimo sinne suuntaan painoi vahvasti ja räppi toki jo kiinnosti silloin.

Moni sanoo, että pitäisi lähteä etelään. Tottahan on, että siellä on verkostot, mutta ehkä Kemijärvi on siinä vaikuttanut positiivisesti, että kun siellä ei ollut tekijöitä, niin rakennettiin itse kaikki.

Kemijärvi = aitoutta

Kiviniemi asui Kemijärvellä, Kempassa, koko lapsuutensa ajan, kunnes hän lähti muualle asumaan opintojen perässä. Nykyään muusikko asuu Rovaniemellä.

Kemijärvi on vaikuttanut Kiviniemen mukaan KähinäPaten musiikkiin siinä mielessä, että tietynlainen aitous on vahvasti läsnä. Monet artistin musiikkivideot onkin kuvattu Kemijärvellä.

Kiviniemi pohtii, että suurkaupunkien ulkopuolella, kuten Kemijärvellä, kaikki on jouduttu opettelemaan itse. Omien musiikkihommiensa ohessa Kiviniemi tuottaa nykyään musiikkia myös muille artisteille, kuten JVG:n PME-levy-yhtiön talliin kuuluvalle, rovaniemeläiselle Rosa Costelle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Moni sanoo, että pitäisi lähteä etelään. Tottahan on, että siellä on verkostot, mutta ehkä Kemijärvi on siinä vaikuttanut positiivisesti, että kun siellä ei ollut tekijöitä, niin rakennettiin itse kaikki. Nyt ollaan siunatussa asemassa, kun kaikki on opeteltu itse ja periaatteessa pystytään pyörittelemään melkein koko orkesteria täysin itseksemme, Kiviniemi kertoo.

KähinäPaten uusin albumi ilmestyi viime perjantaina. Siltä julkaistiin myös MENTIIX-musiikkivideo.

Valtakunnan verkossa ja Käärijän biisillä

KähinäPate on saanut yhä useammin myös valtakunnallista näkyvyyttä.

Kiviniemi esiintyi itsenäisyyspäivänä 2022 Yle TV1:llä esitetyssä suorassa Kohti Linnan juhlia -lähetyksessä yhdessä Rosa Costen kanssa esittäen Kesken-kappaleen, joka on myös Kiviniemen tuottama.

Lähetyksessä nähtiin ja kuultiin myös Rosa Costen taustabändiä, joka koostuu kemijärveläislähtöisistä muusikoista, jotka aikaisemmin ovat soittaneet Kiviniemen tavoin VISIO-orkesterissa.

Helmikuussa Puoli seitsemän -televisio-ohjelma saapui tekijöineen yhden lähetyksen ajaksi Kemijärvelle, johon oli kutsuttu vieraiksi näyttelijä-ohjaaja Kari Väänänen ja KähinäPate. Vierailulähetyksen syynä oli Kemijärven titteli Vuoden talvikaupunkina 2022–2023. Lähetyksen lopussa KähinäPate vielä esiintyi suorassa lähetyksessä kulttuurikeskuksen ulkopuolella satapäiselle yleisölle.

Lisäksi KähinäPate vierailee tämän vuoden Suomen euroviisuedustajan, valtavaksi ilmiöksi nousseen, Käärijän kappaleella Fantastista. Kyseinen kappale löytyy Käärijän helmikuussa 2020 ilmestyneeltä pitkäsoitolta.

KähinäPate on ponnistanut Kemijärveltä kohti pohjoisen räpkentän kärkeä. Kuva: Sami Aikioniemi

Suosikkipaikkoja Kemijärvellä grillistä satamaan

Kiviniemi kertoo Kemijärvellä suosikkipaikoikseen Autogrilli Majakan, Nuorisotila Kämpän kirjastolla ja venesataman.

Siihen aikaan, kun Paulus oli nuori, satamassa oli mahdollista skeitata.

Rullalautailu oli hänelle tärkeä harrastus Kemijärvellä asuessaan. Iloinen uutinen onkin uuden skeittiparkin rakentaminen lähiaikoina paikkakunnalle.

– Olen tosi kiitollinen siitä, että sain kasvaa Kemijärvellä. En välttämättä tähän elämäntilanteeseen voisi kuvitella asuvani siellä, mutta sinne on mahtava palata aina takaisin äidin ruokapöytään ja muutenkin rauhoittumaan, Kiviniemi kertoo.

Tämä artikkeli on julkaistu aikaisemmin Kemijärvi News -matkailulehdessä. Kemijärvi News on Koti-Lapin tuottama matkailulehti, joka julkaistaan kaksi kertaa vuodessa.

Lisää aiheesta