Ajanviete

Riippusiltoja, rotkojen ylityksiä ja kiipeilyä Suomen ainoassa via ferrata -kiipeilypuistossa Pyhällä ‒ videot ja kuvat näyttävät huiman menon

Adventure Park Pyhäkuru avattiin vuonna 2021 ja tarjoaa koko perheen kiipeilyseikkailua vuoden ympäri.

Pyhäkurun huipun riippusillalta aukevat näkymät. Kuva: Esa Keskinen

Lenkki kiinni vaijeriin, katsaus rotkon reunalta pudotukseen ja askel tyhjyyteen.

Liuku teräsvaijerin varassa kymmenien metrien pudotuksen yli, taustalla loputon erämää ja horisontissa kohoavat vaarat. Rotkon ylityksen jälkeen edessä näkyy kallion kieleke, vauhti on yllättävän kova, mutta onnistun laskeutumaan jaloille tukevalle tasanteelle.

Hengissä, mutta edessä on vielä kiipelyä ja vaijeriliukuja korkeuksissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kraaah, korppi raakkuu kohtalokkaasti kaarrellen rotkon yläpuolella.

Ehkä se on pettynyt, kun ei saanut välipalaa kurun pohjalle pudonneesta toimittajasta.

Pyhäkuru on Suomessa ainutlaatuinen via ferrata -seikkailurata

Seikkailupuisto Pyhäkurun kalliot sijaitsevat Pyhätunturin laskettelukeskuksen kupeessa Tajukankaalla. Puisto avattiin vuonna 2021 ja on Suomen ensimmäinen niin sanottu via ferrata -kiipeilyrata.

Via ferrata on italiaa ja tarkoittaa rautareittiä: varmistettua kiipeilyä valmiiksi rakennetulla reitillä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kiipeilyreitillä on kallioon pultattu teräsvaijeri, johon kiipeilijä on kiinnitettynä koko radan alusta loppuun. Järjestelmä on suunniteltu siten, että vaijerista ei ole mahdollista irroittautua, ennen kuin rata on päättynyt turvallisesti takaisin maan kamaralle.

Reittien varrella on kiipeilyä kallioilla, riippusiltoja ja vaijeriliukuja rotkojen ylitse. Kiipeilyjen ja liukumisen aikana on syytä keskittyä, mutta matkan varrella ehtii myös ihailemaan Pyhätunturin korkeuksista aukeavia maisemia.

Kouvolasta Kuusamon Rukan kautta Pyhätunturiin saapuneet Janette Juhola ja Olli Kähkönen olivat kiipeilypuistossa ensimmäistä kertaa. Kuva: Esa Keskinen
Yksi Pyhäkurun seikkailupuiston perustajista Antti Siltala on kiipeillyt ympäri maailmaa. Hän on mukana myös Outdoor Artisans -nimisessä elämysyrityksessä. Kuva: Esa Keskinen
Aleksi Kärävä (oik.) avittaa kiipeilyvarusteiden asentamisessa. Kuva: Esa Keskinen

Lapin kaikki kahdeksan vuodenaikaa

Pyhäkuru tarjoaa seikkailuja Lapin kaikkina kahdeksana vuodenaikana. Keskiyön auringon alla voi kuulla Lapin luonnon elämän, syksyllä kokea liekehtivän ruskan ja talvella jääkiipeillä revontulien loimussa.

Heinäkuisena keskiviikkona lämpömittari kolistelee kolmenkympin paikkeilla, mutta Koti-Lapin päätoimittaja Esa Keskistä hikoiluttaa jokin muu kuin paahtava aurinko.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jonkinasteisen korkeapaikan kammon kanssa kamppaileva Keskinen katselee kalpeana edessä kohoavaa kallioseinämää ja rotkon yli. Sinne olisi pian kiivettävä ja hypättävä.

Onko kukaan pudonnut?

Ei vielä tänään, vastaa puistossa työskentelevä Aleksi Kärävä hymyillen. Päätoimittaja pyyhkii hikeä otsaltaan huolestuneena – mehän olemme päivän ensimmäiset asiakkaat!

– Kukaan ei ole pudonnut eikä putoa, sanoo kokenut eräopas ja seikkailupuiston perustajajäsen Antti Siltala, jolla on vaikuttava ansioluettelo vuorikiipeilystä.

– Mont Blanc Alpeilla, Aconcagua Andeilla sekä useita muita vuoria ympäri maailmaa, Siltala muistelee.

Kiipeilyn lisäksi Siltalalla on kokemusta melontaseikkailuista Lapin joissa, fatbike-vaelluksilta ja lumisurffauksesta. Seikkailija on myös ollut mukana retkikunnassa Antarktiksella.

Radan suunnittelua ja rakentamista on ollut ohjaamassa Suomen johtava seikkailupuistoasiantuntija Janne Hinkkanen Park Expertiltä. Hänen kädenjälkensä näkyy lähes kaikissa Suomen radoissa.

–Kaikilla osioilla on Tukesin hyväksyntä ja turvallisuus on testattu.

Reitillä on vaijerivarmistus. Kuva: Esa Keskinen
Reitillä pääsee tutuksi Pyhätunturin ikivanhojen kallioiden kanssa. Pyhä-Luoston tunturijono syntyi yli 2 miljardia vuotta sitten ja on jäänne maailman vanhimpiin kuuluvasta vuoristosta. Tunturit ovat monilta osin muinaisen meren ranta- ja pohjahietikoista muodostunutta kvartsiittia, joka on jäänyt jäljelle, kun vanhan vuoriston pehmeämmät kiviainekset ovat rapautuneet pois. Tunturin kivissä voi joissain kohdin nähdä edelleen muinaismeren aaltojen jäljet. Kuva: Esa Keskinen
Reitin kohokohtia on korkeuksissa kuljettava köysisilta. Kuva: Esa Keskinen
Enni Johansenia nautiskeli korkeuksissa. Kuva: Jani Johansen

Lisää aiheesta

Erilaisia ratoja koko perheelle

Pyhäkuru tarjoaa erilaisia ratoja helposta haastavampiin seikkailu- ja sporttireitteihin. Seikkailurata sopii koko perheelle, mutta alle 15-vuotiaat saavat kiipeillä vain huoltajansa luvalla aikuisen valvomana ja pituutta kiipeilijältä vaaditaan vähintään 120 senttimetriä.

Vain 8-vuotias ja päivän nuorin kiipeilijä on Enni Johansen, joka on tullut kiipeilypuistoon perheensä kanssa.

Yksi pitkä ja haastava vaijeriliuku jää vajaaksi, sillä Ennin vauhti ei tällä kertaa riitä rotkon ylitse tasangolle. Hän ei pienestä säikähdä ja jää iloisesti odottelemaan henkilökuntaa muutaman kymmenen metrin korkeudessa vaijerissa keinuen. Pian henkilökuntaan kuuluva opas kiipeääkin ketterästi hakemaan nuoren kiipeilijän tasanteelle seuraavan rotkon ylitystä varten.

– Mistä pääsee sinne hurjemmalle reitille? huudahtaa Enni innoissaan kosketettuaan maankamaraa ensimmäisen radan jälkeen.

Seuraavassa hetkessä pieni seikkailija onkin jo kiipeämässä takaisin korkeuksiin haastavampaa sporttirataa pitkin.

Tajukankaan korkeuksista avautuvat näkymät laajalle Itä-Lapin erämaiseen horisonttiin. Kuva: Esa Keskinen
Adventure Park Pyhäkuru

Perustettu vuonna 2021

Pyhätunturin Tajukankaalla

Suomen ensimmäinen via ferrata sopii koko perheelle

Neljä reittiä helposta haastavampaan

Mukana neljä paikallista yrittäjää: Aki ja Mika Liukko, Antti Siltala, Antti Taivallantti sekä Bliss Adventure yrityksenä

Reitillä on erilaisia riippusiltoja. Kuva: Esa Keskinen

Lisää aiheesta