Paikallisuutiset

Ritva Hannuniemi-Pulska: Sokli UK-kansallispuistoon

Kokoomuksen Ritva Hannuniemi-Pulska esitti eilen kunnanvaltuustossa, että Savukosken kunnassa aloitetaan selvittämään yhtenäisen luonnonsuojelualueen perustamista Savukosken kooillisosaan Soklin ja UK-kansallispuiston alueelle sekä myös mahdollisesti Sallan kansallispuiston liittämistä yhtenäiseen suojelukokonaisuuteen.

"Alue sijoittuu yhtenäiseen Fennoskandian vihreään vyöhykkeeseen Venäjältä Suomen kautta Norjaan."

"Kyseisen alueen eri luonnonsuojelukohteet yhdistetään ja selvitetään myös Sallan uuden kansallispuiston kytkeminen samaan kokonaisuuteen. Sallan kansallispuiston toteutuminen on erinomainen esimerkki reagoimisesta ajan haasteisiin ja ympäristötietoisuuteen, samalla otettu mukaan kestävä elinkeinotoiminta", Hannuniemi-Pulska toteaa valtuustoaloitteessaan..

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hän katsoo, että luonnonsuojelualueen perustaminen on myös viimeisimmässä Soklin kaivokseen liittyvässä päätöksessä, jossa Suomen Malminjalostus Oy osti Yaralta kaivoshankkeen. Hän viittaa lausuntoon, että mikäli Soklin hanke osoittautuu kannattamattomaksi, Suomen Malmijalostus selvittää myös mahdollisuutta perustaa alueelle luonnonsuojelualue.

"Uudessa tilanteessa kuluu vähintään 5 vuotta tutkimuksiin muiden metallien suhteen ja sitten tulee uudet lupaprosessit, jos kaivoksen avaaminen olisi kannattavaa. Taas on yksi 20 vuotta mennyt."

"Tähän meillä kuntana ei ole varaa ja siksi panostukset pitää nyt ja jatkossa satsata muuhun alueen kehittämiseen. Yhtenäinen kansainvälinen luonnonsuojelualue on selvittämisen arvoinen ja tukee alueen muuta elinkeinotoimintaa ja alkuperäiskansakulttuuria, metsäsaamelaisia. Samalla tulee varmistaa kuntalaisten oikeudet alueella, esim. metsästys, kalastus, marjanpoiminta, poronhoito, luontaistalous", toteaa Hannuniemi-Pulska

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä