Paikallisuutiset

Raskas K9-panssarihaupitsi tulitoiminnassa Rovajärvellä Lightning Strike 22 -harjoituksessa toukokuussa 2022. Kuva: Puolustusvoimat

Rovajärvellä käynnissä 8 000 sotilaan sotaharjoitus, jossa on mukana joukkoja Suomesta, Yhdysvalloista, Iso-Britanniasta, Ruotsista ja Norjasta

Kemijärven, Pelkosenniemen, Sodankylän ja Rovaniemen alueella sijaitsevalla Rovajärvellä on keväällä kaksi suurta harjoitusta.

Rovajärven ampuma- ja harjoitusalueella harjoitellaan Maasotakoulun johdolla Lightning Strike 23 -harjoituksessa 15.–26.5.2023 ja Northern Forest 23 -harjoituksessa 27.5.–2.6.2023.

Harjoitukset kehittävät Maasotakoulun mukaan yhteistä tulenkäyttöä ja taistelutoimintaa liittouman joukkojen ja Ruotsin kanssa sekä kykyä kansainvälisen avun antamiseen ja vastaanottamiseen. Puolustusvoimilla on useita yhteisharjoituksia kevään aikana.

Harjoituksiin osallistuu joukkoja Maavoimien joukko-osastoista, Ilmavoimista, Rajavartiolaitoksesta, Johtamisjärjestelmäkeskuksesta, Sotilaslääketieteen keskuksesta sekä Logistiikkalaitoksesta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Harjoituksissa on mukana enimmillään noin 8 000 sotilasta, josta noin 1 100 on kansainvälisiä joukkoja Yhdysvalloista, Iso-Britanniasta, Ruotsista ja Norjasta.

Rovajärven kansainvälinen harjoitustoiminta on kiihtynyt jo ennen Nato-jäsenyyttä ja jäsenyyden hyväksynnän jälkeen yhteisharjoitusten määrä tullee kasvamaan entisestään.

Kenttähaupitsi ampumassa Pohjoinen 18 -harjoituksessa Rovajärvellä vuonna 2018. Kuva: Olli Peräaho, Puolustusvoimat

Lightning Strike ensin

15. toukokuuta alkava Lightning Strike 23 -harjoitus kehittää Puolustusvoimien yhteistä tulenkäyttöä ja aselajien välistä yhteistoimintaa.

Ideana on harjoitella toimintaa “nopeassa tilannekehityksessä laajalla alueella sekä liittolaismaiden ja Ruotsin monikansallista yhteistoimintakykyä tulenkäytössä”.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Harjoituksessa on tykistöampumaharjoitus ja jalkaväkiampumaharjoitus.

Toinen harjoitus kuun vaihteessa

Northern Forest 23 -taisteluharjoitus alkaa Rovajärvellä 27. toukokuuta, ja sen aikana harjoitellaan yhteisten operaatioiden toteuttamista liittolaisten ja Ruotsin kanssa.

– Harjoittelemme ja kehitämme kansainvälisten liittolaistemme ja Ruotsin kanssa monipuolisesti toimintojemme yhteensopivuutta ja kehitämme suorituskykyjämme. Yhteinen harjoittelu on erittäin tärkeässä asemassa kansallisen puolustuksemme, kansainvälisen yhteistoiminnan ja myös liittouman kannalta, harjoitusten johtaja eversti Janne Mäkitalo Maasotakoulusta kertoo Puolustusvoimien tiedotteessa.

Lightning Strike 23 – ja Northern Forest 23 -harjoituksissa on mukana parhaimmillaan noin 4 300 varusmiestä ja 1 800 reserviläistä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Harjoitus on myös usealle varusmiehelle varusmiespalveluksen päätösharjoitus.

– He pääsevät osoittamaan suomalaisen asevelvollisuuden tuottaman osaamisen kansainvälisten joukkojen kanssa toimiessa.

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä