Paikallisuutiset

Sallan kansallispuiston alkutaipale on ollut hyvä – noin 44 000 kävijää, näyttävät avajaiset ja uusittuja taukopaikkoja

Suomen uusimman kansallispuiston kävijä­määrä kasvoi. Työ puiston perustamisen kanssa jatkuu edelleen.

Sallan kansallispuisto vihittiin virallisesti käyttöön vuoden alusta ja avajaisia vietettiin 11. kesäkuuta.

Sallan kansallispuisto on Suomen tuorein, 41. kansallispuisto.

Perustamispäätöksen ja rahoituksen myötä alueella on aloitettu rakenteiden ja reittien kunnostustyöt, jotka toteutetaan pääosin alihankintana.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kansallispuistossa halutaan varautua monin tavoin kasvaviin kävijämääriin.

– Avajaiset olivat onnistuneet – enemmänkin olisi kyllä väkeä mahtunut. Se oli iso ponnistus meille, Metsähallituksen puistonjohtaja Hely Juntunen sanoo.

Kesän aikana on kunnostettu neljää taukopaikkaa, joista Kaippahanojan uusi laavu alueen pohjoisosassa on nyt valmistumassa ensimmäisten joukossa. Ulkoasultaan modernimpi tuulensuoja on varustettu suuremmilla ikkunoilla, joista retkeilijät voivat ihailla maisemia.

Juntusen mukaan tavoitteena on, että myös Kylmähetteen, Tunturilammen ja Kaunisharjun taukopaikat valmistuvat ennen talven tuloa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lisäksi kansallispuistossa sorastetaan Iso Pyhätunturin ja Kolmiloukkosen reittejä. Kaksivuotinen rakennushanke jatkuu vielä ensi vuonna.

Kansallispuistossa neljä taukopaikkaa puretaan ja rakennetaan kokonaan uudestaan. Kuvassa Kolmiloukkosen taukopaikan laavu.

Lue myös:

Sallan kansallispuisto sai arvokkaat avajaiset – katso kuvat helteisestä juhlapäivästä: ministereiden nimikkopöntöt, metsähotellin riipputeltat, anarkofloristiset kukkakimput...

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suomen 41. kansallispuisto perustetaan Sallaan

Sallan talousarvio oli alijäämäinen – investointeja muun muassa Poropuistoon ja karavaanialueelle

Kävijämäärä kasvoi

Ensimmäisen puolen vuoden aikana kansallispuistossa vieraili noin 44 000 kävijää, joiden määrissä on havaittavissa kasvua.

Esimerkiksi kesäkuun 2022 aikana kävijämäärä oli liki 9 000 vastaavan luvun ollessa edellisenä vuonna ennen virallista kansallispuistostatusta yhteensä noin 5 700 kävijää.

Myös Pyhä-Luoston kansallispuiston puistonjohtajana toimiva Juntunen kertoo, että siellä on ollut tänä kesänä hieman hiljaisempaa kuin kesällä 2021.

Hely Juntusen mukaan kansallispuistostatus takaa kohteen laadukkuuden ja että sieltä löytyy koskematonta kaunista luontoa, mikä houkuttelee myös ulkomaalaisia matkailijoita.

Luvassa oma järjestyssääntö

Luontokohteen valmistaminen kansallispuistokuntoon ei kuitenkaan rajoitu vain maastossa tehtäviin toimenpiteisiin.

– Teemme paljon sellaista työtä, joka ei näy kävijöille, Juntunen kertoo.

Tammikuussa alkanut hoito- ja käyttösuunnitelman työstäminen on käynnissä sidosryhmien kanssa. Pyrkimyksenä on yhteensovittaa luonnonsuojelun, virkistyskäytön ja muun käytön tavoitteita ja tarpeita seuraaviksi 10–15 vuodeksi.

Suunnitelmassa käsitellään esimerkiksi luonnonvarojen turvaamista, palveluiden sijoittamista ja alueen käytön vyöhykkeistämistä, jolla ohjataan ihmisten liikkumista luonnossa.

Kun suunnitelma on vahvistettu, kansallispuistolle annetaan oma järjestyssääntö.

Metsähallitus järjestää asiakaspalvelunsa luontokeskuksessa ostopalveluna Salla Wilderness Parkilta (entinen Poropuisto), mutta paikan päälle ollaan myös lisäämässä toimistotilaa tahon omille työntekijöille.

Kilpailutus maasto- ja maanteiden opasteista on käynnissä ja alueella on tehty kesän aikana hyönteiskartoituksia sekä tarkasteltu historiaa kulttuuriperinnön näkökulmasta.

Kansallispuiston kävijätutkimus käynnistyi heti alkuvuodesta, mutta aineiston kerääminen on vielä käynnissä. Puistonjohtaja kertoo, että tavoitteena on kerätä satoja vastauksia. Kyselyssä kartoitetaan muun muassa ihmisten rahankäyttökohteita.

Kesäkuun kansallispuiston avajaisiin osallistui noin 1500 henkilöä ministereitä myöten. Puistonjohtaja Hely Juntunen lavalla toisena vasemmalta kunnanjohtaja Erkki Parkkisen vieressä. Kuvassa myös meteorologi Kerttu Kotakorpi (3. oikealta) ja vihreiden ministerit Maria Ohisalo ( 2. oikealta) sekä Krista Mikkonen (oikealla)
Kansallispuistossa neljä taukopaikkaa puretaan ja rakennetaan kokonaan uudestaan. Kuvassa Kolmiloukkosen taukopaikan laavu.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä