Paikallisuutiset
Savukoskelle hyvinvointialueen miljoonainvestointi – "Kannattaa mieluummin rakentaa uusi"
Hyvinvointialue päätti rakennushankkeista.
Lapin hyvinvointialueen ensi vuoden investointeihin esitetään reilua 53 miljoonaa euroa. Hyvinvointialue vie loppuun kuntien ja kuntayhtymien aloittamia rakennusprojekteja ja hankintoja, mutta muuten investointisuunnitelma on niukka.
Lapin aluevaltuusto hyväksyi investointisuunnitelmaesityksen vuosille 2023–2026 viime viikon maanantaina kokouksessaan Rovaniemellä. Suunnitelma menee vielä ministeriöiden hyväksyttäväksi.
Savukoski mukana investoinneissa
Suunnitelma on merkittävä Savukoskelle, sillä tulevien vuosien investointiohjelma sisältää Sau-kodin A-osan purkamisen ja uuden rakentamisen. Paikkakunnalla on keskusteltu hankkeesta pitkään, koska A-osassa on sisäilmaongelmia, jotka ovat aiheuttaneet oireita niin asukkaille kuin työntekijöille. Suunnittelutyöt alkavat ensi vuonna ja rakentaminen on suunniteltu vuodelle 2024.
Kunnanjohtaja Eeva-Maria Maijala toteaa, että rakennushanke tulee kunnassa tarpeeseen, sillä rakennus on todella huonokuntoinen.
– Vanhainkodin A-osa on vain reilut 30 vuotta vanha, mutta siinä on käytetty monia sellaisia rakennusteknisiä ratkaisuja, joista on koitunut ongelmia jo pian rakennuksen valmistumisen jälkeen. Rakennusta on tutkittu, ja ongelmat ovat niin suuria, että kannattaa mieluummin rakentaa uusi, hän kertoo.
Investointisuunnitelman mukaan rakennushanke maksaa 3–4,5 miljoonaa euroa. Kunnanhallitus ja -valtuusto käsittelevät asian vielä omissa kokouksissaan. Tarkoitus on, että kunta hankkii Sau-kodin investoinnin leasing-rahoituksella, ja sen jälkeen hyvinvointialue vuokraa sen kunnalta pitkäaikaisella sopimuksella ja käytännössä maksaa kustannukset.
Hyvinvointialue hoitaa suoraan vain Lapin hyvinvointialueen omat investoinnit, jotka ovat nykyään sairaanhoitopiirien ja Lapin pelastuslaitoksen kiinteistöjä; kunnat tekevät kuntien alueilla olevat sosiaali- ja terveyspuolen investointinsa itse ja vuokraavat tilat hyvinvointialueelle pitkillä vuokrasopimuksilla. Rakennushankkeet vaativat hyvinvointialueen hyväksynnän.
Sau-kodin työt toteutetaan siten, että uusi osa rakennetaan C-osan jatkoksi, ja huonokuntoinen A-osa puretaan sen jälkeen, kun uudet tilat on saatu käyttöön. Sau-kodin toiminta jatkuu rakentamisen ajan ennallaan.
Etusijalla jo aloitetut hankinnat
Suunnitelmassa ovat etusijalla kuntien ja kuntayhtymien jo aloittamat hankinnat, joiden keskeyttämisestä olisi enemmän haittaa kuin hyötyä. Lisäksi pelastuslaitoksen sammutusautojen ja suojavarusteiden kunto on monin paikoin huono, ja hyvinvointialue yrittää nyt ottaa kiinni aiemmin syntynyttä korjausvelkaa. Ensi vuoden suurin investointi on Lapin keskussairaalan laajennuksen ensimmäinen vaihe.
Aluehallitus tekee kaikista nyt suunnitelluista uusista investoinneista myöhemmin vielä erilliset päätökset. Investointisuunnitelma perustuu aiemmin hyväksyttyyn talousarviokehykseen, jonka mukaan hyvinvointialue tavoittelee nollatulosta eli että ensi vuoden tulot ja menot olisivat yhtä suuret.
Taustalla on ministeriöiden määräys, jonka mukaan parin vuoden siirtymäajan jälkeen hyvinvointialueet eivät saa enää tehdä alijäämäisiä eli negatiivisia tuloksia. Talousarviokehyksessä toiminnan kaikiksi kuluiksi on arvioitu yhteensä 960 miljoonaa euroa, josta investointien osuus olisi noin 54 miljoonaa euroa.
Investointeja varten hyvinvointialue ottaa kunnilta ja kuntayhtymiltä siirtyvien lainojen päälle uutta lainaa 29 miljoonaa euroa. Valtio on myöntänyt suuremmatkin lainanottovaltuudet, mutta lainan määrä halutaan pitää maltillisena, sillä korot ovat nousussa.