Ajankohtaista

Kelloselän rajanylityspaikan kyltti Sallassa. Kuva: Esa Keskinen

Suomalainen liikennevakuutus ei pian enää käy Venäjällä

Venäjälle matkustavan pitää ottaa rajalla paikallinen vakuutus.

Suomi irtisanoi liikennevakuuttamisen kansainväliset vihreä kortti -sopimukset Venäjän ja Valko-Venäjän kanssa vuosi sitten, ja ne päättyvät toukokuun lopussa.

Sen jälkeen näihin maihin ajettaessa on ostettava vakuutus paikalliselta vakuutusyhtiöltä rajanylityksen yhteydessä.

Liikennevakuutus on pakollinen myös Venäjällä ja Valko-Venäjällä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Venäläinen liikennevakuutus on ostettava vähintään viideksi päiväksi. Liikennevakuutuskeskuksen saamien tietojen mukaan vakuutuksia myydään Vaalimaan, Nuijamaan, Imatran ja Vartiuksen rajanylityspaikoilla, ja myyntipisteet ovat auki kellon ympäri vuoden jokaisena päivänä, Liikennevakuutuskeskuksen tiedotteessa todetaan.

Mahdolliset vahingot korvataan tapahtumamaan lainsäädännön perusteella.

Vihreä kortti -muutoksella ei ole vaikutusta Suomessa liikennevahingon kärsineen turvaan. ETA-alueen ulkopuolisen, eli esimerkiksi venäläisen ajoneuvon Suomessa aiheuttamista vahingoista vastaa jatkossakin Liikennevakuutuskeskus. Vahinkoa kärsineen turva ei siis muutoksen yhteydessä heikkene.

Pakollinen Suomeen tultaessa

Liikennevakuutus on pakollinen Suomeen tultaessa. Suomen rajoilla liikennevakuutuksia myy Tulli. Vakuutus myönnetään vähintään 30 päiväksi ja enintään vuodeksi kerrallaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jos vakuutukseen tarvitsee Suomessa jatkoaikaa, sen voi ostaa Tullista tai Liikennevakuutuskeskukselta. Suomesta ostettu rajaliikennevakuutus on voimassa kaikissa ETA-maissa ja Sveitsissä.

Vihreä kortti on kansainvälinen todistus voimassa olevasta liikennevakuutuksesta. Se helpottaa omalla autolla ulkomailla matkustavia, sillä järjestelmässä mukana olevaan maahan ei tarvitse ostaa erillistä, paikallista liikennevakuutusta.

Vakuutuksen voimassaolon osoittavan vihreän kortin saa Suomessa sähköisenä maksutta omasta, liikennevakuutuksen myöntäneestä vakuutusyhtiöstä. Yleensä vihreä kortti on asiakkaalle toimitettava mustavalkoinen pdf-tiedosto, joka tulostetaan mukaan.

Suomessa myönnetty liikennevakuutus on automaattisesti voimassa kaikissa Euroopan talousalueen (ETA) maissa ja Sveitsissä. Näihin maihin matkustettaessa ei siis välttämättä tarvitse pyytää vihreää korttia vakuutusyhtiöstä.Se kuitenkin helpottaa asiointia valtioiden rajoilla sekä mahdollisen liikennevahingon sattuessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

ETA-maiden ulkopuolisissa vihreä kortti -järjestelmään kuuluvissa maissa kortti on oltava aina mukana. Muihin kuin vihreä kortti -järjestelmään kuuluviin maihin mentäessä on kyseisen maan rajalta hankittava siellä voimassa oleva liikennevakuutus.

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä