Paikallisuutiset

Tuore pelaaja puukaupassa – suuri metsäyhtiö ostajaehdokkaaksi Kemijärvelle

Matti Lappalainen aloitti metsä­asiakas­vastaavana syyskuun alusta.

Kemijärveläiset saavat puukauppakilpailutuksiinsa yhden ostajaehdokkaan lisää, kun metsäyhtiö UPM Metsä laajentaa toimintaansa paikkakunnalle.

Metsäasiakasvastaava Matti Lappalainen aloitti työnsä Kemijärvellä syyskuun alusta.

Hänen alueeseensa kuuluu myös Rovaniemen itäosa. Lappalaisen toimisto on tällä hetkellä Rovaniemellä, mutta hän käy säännöllisesti myös Kemijärvellä, ja metsänomistajat voivat sopia hänen kanssaan tapaamisen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Miehen sukujuuret ovat pohjoisessa, ja hän iloitsee muutosta takaisin. Hänellä on pitkä kokemus metsäalalta, ja työt ovat vaihdelleet metsurin töistä esimiestehtäviin.

– Tuntuu, että palaan kotiin, hän tiivistää.

Lue myös:

Koti-Lapin Metsä-teema

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tapio Sinkkilä näki työssään metsäalan vuosikymmenten mullistukset – ensimmäinen eläkekesä oli tarkoitus viettää Ukrainassa

Pitkän ajan suunnitelma

UPM Metsän metsäasiakaspäällikkö Antti Tukiainen kertoo, että laajeneminen noudattaa yhtiön pitkän ajan suunnitelmaa, jossa se vahvistaa kotimaan puunhankintaa ja laajentaa hankinta-alueita vaiheittain. Kaksi vuotta sitten puunosto alkoi Ylitorniolla ja Pellossa ja sen jälkeen Kittilässä.

Takavuosina yhtiö osti puuta pääasiassa Etelä- ja Keski-Suomesta. Sen historiaan kuuluu toimintaa myös pohjoisessa.

– Yhtiö on toiminut Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan alueilla aiemminkin. Kajaanin Puutavara Osakeyhtiö perustettiin 1907, jonne yhtiön juuret Kainuun maaperällä juontavat. Myös puunhankinta on ollut merkittävää alueilla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yhtiö on laajentanut toiminta-aluettaan vähitellen.

– Tällä kerralla emme laajene Sallaan, Savukoskelle ja Pelkosenniemelle. Olemme avoimia ja tarkastelemme mahdollisuuksia toimintaan myös muilla paikkakunnilla, mutta tässä vaiheessa hankinta keskittyy Kemijärvelle ja Rovaniemelle, hän sanoo.

Yhtiön Lapista ostama kuitupuu kuljetetaan tehtaalle Pietarsaareen. Tukkipuun yhtiö myy lähiseudun sahoille.

Tukiaisen mukaan rautatieyhteys edistää suuresti Kemijärven houkuttelevuutta ja kannattavuutta puunostopaikkana. Kovin kauas kumipyörillä kuljettaminen ei olisi kohonneiden kustannusten aikana mielekästä.

Yhtiö tekee myös hankintakauppaa koko hankinta-alueella, mutta pystykauppa kiinnostaa kaikilla kohteilla eniten.

Lopetti tuonnin Venäjältä

UPM on lopettanut puuntuonnin Venäjältä, ja tämä vaikuttaa jonkin verran ostoihin Suomessa.

– Puuta tuli sieltä lähinnä Itä-Suomen tehtaille. Haluamme kuitenkin korvata senkin määrän ja mieluiten kotimaisella puulla.

Tukiaisen mukaan puukauppanäkymät ovat nyt hyvät.

– Puukauppa on virinnyt hyvään vauhtiin, ja hinnat ovat kaikilla hakkuutavoilla ja puutavaralajeilla hyvällä tasolla. Jos metsänhoidollisia tarpeita on, nyt on hyvä aika tehdä kauppaa, hän sanoo.

Tukiainen toteaa, että metsäteollisuudessa on ollut neljän vuoden aikana useita huippusyklejä ja myös pari aallonpohjaa.

Korona siivitti sahatavaramarkkinaa, mutta kesän aikaan hinnat ovat tulleet alaspäin.

Matti Lappalainen esittäytyi metsänomistajille viime viikollaS-market Uitossa jaK-supermarket Kauppapaikassa. Erkki Sarivaara Vuostimosta on aktiivinen metsänomistaja, joka tekee metsänhoitotöitä omissa metsissään. Hän keskusteli Lappalaisen kanssa muun muassa metsätöiden teosta ja moottorisahoista.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä