Paikallisuutiset

Kemijärven asema sijaitsee parin kilometrin päässä Kemijärven keskustasta. Kuva: Esa Keskinen

VR haluaa myydä Kemijärven aseman – kaupunki ei ole kiinnostunut ostamaan

Yhtiö luopuu lähes kaikista omistamistaan matkustaja-asemista.

VR on päättänyt luopua 25 matkustaja-asemastaan lähivuosina. Joukossa ovat myös Kemijärven ja Kolarin asemat Lapissa.

Yhtiö pitää omistuksessaan vain Helsingin ja Tampereen asemat, ja se tarkastelee myös raja-asemien eli Kuhmon Vartiuksen, Lappeenrannan Vainikkalan ja Tohmajärven Niiralan tilannetta erikseen.

Yhtiö kertoo tiedotteessaan, että se neuvottelee asemien tulevaisuudesta ensisijaisesti kaupunkien ja kuntien kanssa. Jos kauppoja ei synny, niitä voidaan myydä myös yksityisille toimijoille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kaupungilla ei ole tällä hetkellä tarvetta

Kemijärven vs. kaupunginjohtaja Marjo Säärelä toteaa, että kaupungilla ei ole ainakaan tällä hetkellä tarvetta asemarakennukselle, vaan pikemmin sillä on itsellä liikaa kiinteistöjä.

– Olemme kuitenkin mielellämme valmiita tekemään VR:n kanssa yhteistyötä aseman seudun kehittämiseksi, Säärelä sanoo.

VR ei ole vielä ollut yhteydessä kaupunkiin myyntiajatuksen kanssa.

Kemijärven tilapalvelut liikelaitoksen toimitusjohtaja Esa Pöyliö vahvistaa, että liikelaitosta ei kiinnosta asemarakennuksen ostaminen, kun omiakin kiinteistöjä on purku- ja myyntilistalla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Meillä ei ole kiinteistölle käyttöä, hän sanoo.

VR omistaa Kemijärvellä asemarakennuksen ja sen tontin. Rakennuksessa ei ole enää vuosiin ollut lipunmyyntiä, vaan lipunmyyntiä hoitaa ulkona oleva automaatti. Kemijärven asemalle liikennöi yöjuna, ja aseman odotustila wc-tiloineen on avoinna junamatkustajia varten.

Rautatie Rovaniemeltä Kemijärvelle avattiin 1934. Kemijärven alkuperäisen puisen asemarakennuksen suunnitteli Thure Hellström.

Asemarakennus tuhoutui sodassa, ja paikalle rakennettiin vuonna 1955 nykyinen tiilirakennus.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Monet asemat jo myyty

VR on myynyt jo aiemmin monia matkustaja-asemia. Niitä omistavat sen lisäksi esimerkiksi Väylävirasto, Senaatti, yksityiset yritykset ja kunnat. Yhteensä Suomessa on 64 matkustajaliikennettä palvelevaa asemarakennusta.

Yhtiö omistaa seuraavat asemat: Akaa Toijala, Helsinki, Hyvinkää, Hämeenlinna, Joensuu, Järvenpää, Kajaani, Kerava, Kolari, Kotka, Kouvola, Kuhmo Vartius, Kuopio, Kemijärvi, Lahti, Lappeenranta Vainikkala, Mikkeli, Oulainen, Parkano, Pieksämäki, Riihimäki, Siilinjärvi, Tampere, Turku, Turku Kupittaa, Tuusula Jokela, Varkaus sekä Tohmajärvi Niirala.

VR:n mukaan asemien rooli on muuttunut suuresti viime vuosina, kun matkustajat hankkivat liput ja tarvitsemansa tiedot pitkälti digitaalisista kanavista. Yli 90 prosenttia junalipuista myydään internetin kautta. Samalla esimerkiksi odotustilojen tarve on vähentynyt, kun matkustajat näkevät reaaliaikaisesti tiedon oman junan saapumisesta netistä.

Tiedotteen mukaan yhtiö voi huolehtia tulevaisuudessakin odotustilojen ja matkatavarasäilytyksen tarjoamisesta matkustajille muiden tahojen omistamilla asemilla. VR:n osinkopolitiikan mukaan kiinteistöjen nettomyyntituotot jaetaan valtio-omistajalle.

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä