Paikallisuutiset

Keitto lämmittää talviretkellä – eräoppaan vinkeillä energia ei lopu kesken retken

Talviretkellä juomaksi kannattaa valita esimerkiksi lämmintä mehua. Kuva: Marjut Lehto

Eräopas Jarno Kela muistuttaa, että talvella retkeillessä kannattaa aina pitää mukana ylimääräistä evästä.

Talvella retkeillessä on hyvä kiinnittää huomiota riittävään energiansaantiin. Eräopaspalveluja tarjoavan Jarno’s Wildernessin yrittäjä Jarno Kela sanoo energiantarpeen riippuvan siitä, kuinka raskas retki on tiedossa.

– Jos lähtee kymmenen kilometrin mittaiselle lumikenkäretkelle, energiantarve on suurempi kuin jos patikoisi kesällä samanpituisen matkan. Talvisin tietenkin huolletulla väylällä on kevyempää kulkea kuin umpihangessa, ja silloin energiantarve ei ole niin suuri.

Hänen mukaansa lyhyellä retkellä voi riittää, että eväänä on leipä ja lämmintä juomaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Talvella kannattaa kuitenkin aina olla ylimääräistä evästä mukana, esimerkiksi suklaa- ja energiapatukat ovat hyviä vaihtoehtoja. Keksipatukat eivät jäädy niin helposti kuin monet muut suklaapatukat.

Kela kertoo, että talvella asiakasryhmien kanssa retkeillessään he valmistavat paljon erilaisia keittoja ruoaksi.

– Käytän keitoissa pakastevihanneksia, valmiiksi jäiset vihannekset säilyvät hyvin repussa talvella. Myös perunoita käytän pakasteena, sillä tuoreet perunat jäätyvät. Lisään keittoon mausteita ja esimerkiksi kalaa tai palvilihaa. Jos retkellä on mukana kasvissyöjiä, keittoa tarjotaan heille ennen lihan lisäämistä.

Eräopas toteaa keiton antavan hyvin energiaa ja lämmittävän talvipakkasilla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Esimerkiksi perinteinen retkieväs makkara ei lämmitä samalla tavalla kuin keitto. Kerran Hossassa ohjaamani retken aikana on ollut jopa 40 astetta pakkasta, tällaisissa tilanteissa on tärkeää, että ruoka lämmittää.

Lyhyemmälle retkelle hän ehdottaa valmiiksi tehtyjä voileipiä, jotka voi lämmittää nuotiolla hiilloksella.

Samalla tapaa kuin tikkupullan, nuotiolla pystyy tekemään myös tikkusämpylän, josta voi tehdä hot dogin.

– Evästä varten tulee pakata sämpylätaikinaa ja nakkeja. Kaikilla nuotiopaikoilla ei ole tikkuja valmiina, joten kannattaa ottaa myös omat tikut. Talvella taikinaa voi kuitenkin joutua sulattamaan, mutta siitä saa hyvän tikkusämpylän.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kylmän tunteesta tulee syvempi, jos juo juoman kylmänä. Kylmä juoma on myös hankalampaa juoda pakkasella, ja siitä saattaa tulla huono olo. On myös hyvä muistaa, että nesteen tarve on sama talvella kuin kesällä. – Jarno Kela

Ruoan lisäksi on ensiarvoisen tärkeää pitää huoli myös riittävästä nesteytyksestä.

– Kahvi ei ole paras retkijuoma talvella. Juomaksi kannattaa valita mieluummin mehua tai teetä.

Kela painottaa, että kuten ruoka, myös juoma tulisi nauttia lämpimänä.

– Kylmän tunteesta tulee syvempi, jos juo juoman kylmänä. Kylmä juoma on myös hankalampaa juoda pakkasella, ja siitä saattaa tulla huono olo. On myös hyvä muistaa, että nesteen tarve on sama talvella kuin kesällä.

Talvisin nestettä ei kuitenkaan tarvitse kantaa mukana nuotiolle saakka, sillä puhtaasta lumesta sulattamalla vedentarpeen saa täyttymään.

– Esimerkiksi Hossassa taas on paljon virtaavia vesiä, kuten puroja, jotka pysyvät sulana talven ajan. Vesi on juomakelpoista, mutta kylmää. Siksi kannattaa pitää mukana pannua, jotta veden voi lämmittää.

Lisäksi talviretkellä kannattaa huomioida se, miten juoman säilyttää.

– Termospullossa juoma säilyy pitkään lämpimänä.

Talviretkeily ja nuotiokokkailu vaativat myös varusteilta enemmän. Jarno Kela toteaa, että nuotiolla ruokaa valmistaessa kannattaa huomio kiinnittää erityisesti kunnollisiin hanskoihin.

– Itselläni on käytössä naudannahkasta valmistetut hanskat. Ne ovat paremmat kuin esimerkiksi siannahkahanskat, jotka käpristyvät kuumuudessa. Toisinaan käytän myös hitsaushanskoja.

Eräopas vinkkaa pakkaamaan retkelle mukaan myös varavillasukat.

– Jos löytyy vakuumikone, voi villasukat pakata vakuumipussiin. Siellä ne pysyvät kuivana ja mahtuvat myös pieneen tilaan repussa.

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä