Paikallisuutiset

Kemijärven kaupunginjohtajaksi valittu Pekka Iivari kertoo, mitä ajattelee kaupungin suunnasta, johtamisesta ja vaatimastaan erityistilintarkastuksesta

Kemijärven kaupunginvaltuusto äänesti maanantaina Pekka Iivarin seuraavaksi kaupunginjohtajaksi. Iivari itse aikoo lähteä tehtävään rauhallisella asenteella.

Pekka Iivari kuvattuna Kemijärven Taivaan tulien aukiolla vapputapahtumassa 2023. Kemijärven kaupunginvaltuusto äänesti Iivarin seuraavaksi kaupunginjohtajaksi juhannuksen jälkeeisenä maanantaina. Kuva: Sami Aikioniemi

Pekka Iivari oli ehtinyt haudutella valtuuston päätöstä melkein vuorokauden tiistaina illansuussa. Kaupunginjohtajaksi äänestetyn Iivarin puhelin oli soinut taukoamatta.

– Tuntuu kovalta vastuulta. Samalla onnellinen ja nöyrä olo. Syksyn kalenteria joutuu miettimään.

Iivari kertoo lähtevänsä nyt irtisanoutumaan työstään Lapin ammattikorkeakoulun yliopettajana.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Sitten täytyy tietenkin odottaa valitusaika loppuun saakka.

Valtuuston päätöksestä tulee lainvoimainen kuukauden päästä pöytäkirjan hyväksymisestä. Jos valituksia ei tule, Iivari arvelee, että varsinainen tehtävä olisi mahdollista aloittaa elokuussa.

Odotti tiukkaa äänestystä valtuustossa

Kemijärven kaupunginvaltuusto valitsi Iivarin kaupunginjohtajaksi kokouksessaan maanantaina 26. kesäkuuta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Iivari sai kokouksessa järjestetyssä suljetussa äänestyksessä 16 ääntä, Seppo Selkälä 10 ja Laura Lakso yhden äänen.

Kaupunginhallituksen esitys (äänin 4-3) kaupunginjohtajaksi oli Sallan kunnan hallintojohtaja Seppo Selkälä, mutta valtuusto päätti toisin.

Vuoden 2021 kuntavaaleissa Iivari sai Kemijärveltä yhteensä 124 ääntä ja tuli valituksi valtuustoon poliittisesti sitoutumattomaksi ilmoittautuneelta Tulevaisuuden Kemijärvi -yhteislistalta. Valtuutetun tehtävä toki jää, jos viranhoito astuu voimaan.

Iivari on nauttinut hyvää mainetta yli puoluerajojen ja kuntalaisten parissa, vaikka pohjaesitys ei ollutkaan hänen puolellaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Maanantaisen valtuuston kannatuspuheenvuoroissa keskiöön nousi juuri kemijärveläisyys ja paikkakunnan asukkaiden tuntojen tulkitseminen.

– Vähän turhaakin korostettiin sitä kemijärveläisyyttä, että ennemminkin se tunnettuus oli mielestäni se asia, joka tuossa (valinnassa) vei eteenpäin. Tunnen paikallisia henkilöitä, yrityksiä, päättäjiä ja viranhaltijoita ja toisin päin.

Tämä mahdollistaa nopean liikkeelle lähdön tehtävään, arvelee Iivari.

– Minullahan ei tosin ole toimintatapa mikään rytkäävä, hän tosin kuittaa heti perään.

– Analysoidaan sisältä päin, mitä tehdään, mitä muutetaan, mitä pidetään, mitä kehitetään ja sen mukaan toimitaan. Voi odottaa rauhallista, mutta määrätietoista tapaa edetä tässä tehtävässä.

Pekka Iivari (vas.) luovutti äitinsä Annikki Iivarin muistorahaston Koillis-Lapin invalideille vuonna 2022. Muistorahaston vastaanottivat sihteeri Anna-Maria Alaluusua ja puheenjohtaja Aarne Karjalainen.

Lisää aiheesta

Iivari pitää koko valintaprosessia ja valtuuston päätöskeskustelua hyvänä. Ehdokkaat olivat hänen mielestään kaikki päteviä.

– Ymmärrän hyvin valtuustosalissa käydyt tukemispuheenvuorot muiden ehdokkaiden puolesta.

Esimerkiksi keskustan, vasemmistoliiton ja demareiden keskeisiä valtuutettuja oli Selkälän kannalla.

– Tämä kuuluu siihen, että esitellään vaihtoehtoja, taustoja ja kokemuksia. On hyvä, että se keskustelu tuli valtuustossa julkisuuteen, kun rekrytointiprosessi tai viimeiset haastattelut eivät olleet yleisölle nähtävillä. Yleisö pääsi arvioimaan, mitkä ne argumentit ovat eri ehdokkaiden kohdalla, ja mitä näiltä valituilta henkilöiltä voi odottaa ja velvoittaa.

Äänestystulos oli lopulta Iivarin mielestä melko vahva. Hän oli odottanut tiukkaa äänestystä, kuten kaupunginhallituksessakin.

Iivari perkaisi kaupungin strategiaa

Kysyttäessä Iivari alkaa jo pohtia ensimmäisiä asioita, joihin tarttuisi kaupunginjohtajana.

– Kaupunkistrategia meidän pitää nyt työstää valmiiksi. Se on iso asia ja osoittaa Kemijärven suuntaa tai niitä vaihtoehtoja, mihin valtuutettujen mielestä pitää mennä.

Toisena keskittymisen kohteena olisi ”talousarvioasia” ja kolmantena ”toimintaympäristöasia”.

– Sitten pitää katsoa tarvitseeko hallintosääntöön tehdä muutoksia, kun me saamme (uuden) kaupunkiorganisaation johtamisesta käytännön kokemuksia.

Iivarin mielestä kaupungin päätöksentekoon liittyvää kipuilua ja kaupungin toimialojen ongelmia pitää niitäkin tarkastella.

– Viime aikoina on tiedotusvälineistäkin jouduttu lukemaan siitä, että tietyt toimialat ovat kriisiytymässä.

Iivari pohtii, että konserniohjaukseen tarvitaan viranhaltijoiden puolelta lisää tietoa siitä, mitä konserniyhteisössä tapahtuu.

– Voi olla, että meillä on konserniohjeissa ja johtamisessa säätämisen paikkaa, vähintäänkin pientä hienosääntöä. Johtamiseen pitää saada uskottavuutta, ettei tule näitä kriisiytymisiä. Se vaatii sitä, että luottamushenkilöt ja viranhaltijat tietävät roolinsa: ketkä ovat esittelijöinä ja ketkä päätöksentekijöinä.

Kuka?

Pekka Iivari

s. 1966

Kotoisin Kemijärveltä.

Filosofian tohtori. Väitöskirja käsittelee Venäjän tiedustelua ja turvallisuuspalveluiden toimintaa.

Työskentelee Lapin ammattikorkeakoulun yliopettajana.

Perhe: kihlattu ja kolme lasta.

Työuraa Suojelupoliisissa, Rovaniemen koulutuskuntayhtymässä ja Lapin seutukaavaliitossa.

Kemijärven kaupunginvaltuutettu vuodesta 2021 alkaen. Edustaa Tulevaisuuden Kemijärvi -yhteislistaa.

Kirjoittanut useita tietokirjoja yksin tai työryhmän osana.

Edunvalvonnalla, työntekijöiden hyvinvoinnilla, yritysyhteistyöllä ja viestinnällä isojen asioiden kimppuun

”Oikeat isot” asiat ovat Iivarin mielestä muutokset taloudessa, geopolitiikassa ja kuntakentässä ‒ kansallisessa ja kansainvälisessä mittakaavassa.

Yhdeksi keskeiseksi työkaluksi Iivari nostaa edunvalvontasuunnitelman, jota valtuusto on jo valmistellut.

– Mitkä kohteet ovat meidän kärkiedunvalvontaamme? Tiestön kunnon ja koulutustarjonnan varmistamiseen liittyvät asiat varmasti. Näitä lähdetään suunnitelmallisesti edistämään tiimityöllä. Lisäksi terveyspalveluiden ylläpitämiseksi pitää olla tiivis vuoropuhelu hyvinvointialueen poliitikkojen ja viranhaltijoiden kanssa.

Kaupungin henkilöstön jaksamisen ja hyvinvoinnin asioista Iivari kertoo olevansa kiinnostunut ja huolestunutkin.

– Se on ihan keskeinen avainkysymys meidän toimintamme kannalta.

Iivari aikoisi myös parantaa yhteydenpitoa elinkeinoelämään.

– Olen saanut viestejä, että pitäisi lisätä visiittejä yrityksissä. Aion käydä keskustelemassa puolin ja toisin siitä, missä mennään.

Lisäksi kehittämiskohteena olisi viestintä. Iivarin mielestä kaupungin pitäisi käyttää enemmän monikanavaisesti myös sosiaalista mediaa printtimedian lisäksi.

– Viranhaltijat ja luottamushenkilöt kertoisivat enemmän siitä, mitä on meneillään.

Iivari aikoo itse yrittää näyttää asiassa esimerkkiä.

– Aion olla yhteyksissä viestintävälineisiin ja toivon, että viestintävälineet ovat yhteydessä minuun. Vapaa media on apuna meille, jotka toivomme hyvää hallintoa, lain valvontaa, lain toteutumista ja ihmisten osallistamista.

Ei ota kantaa edeltäjien toimintaan ja jättää erityistilintarkastuksen valtuutettujen ajettavaksi

Edellinen kaupunginjohtaja Atte Rantanen joutui lähtemään tehtävästään sen jälkeen, kun joukko valtuustoryhmien johtajia esitti sopimusneuvotteluiden aloittamista viime syksynä. Myös usea valtuutettu halusi irtisanoa hänet tehtävästään. Perusteena oli muun muassa luottamuksen vaarantuminen.

Iivari ei ota kantaa edeltäjiensä toimintaan tai Rantasen lähtöön. Hänen mukaansa tapahtumien kulut käyvät selväksi mediasta.

– En minä halua edeltäjiin paneutua sen enempää. Ehkä niin päin, että yrittää pitää jatkossa hallinnon riittävän läpinäkyvänä. Edeltäjilläni oli oma tapa toimia ja en siihen puutu. Yritän ottaa heiltä oppia ongelmista, joita on ollut ja koitan muistaa heidän hyvät käytäntönsä omassa työssäni.

Iivari on ajanut valtuutettuna näkyvästi erityistilintarkastusta kaupungin toimiin. Taustalla on muun muassa sellutehdashankkeeseen liittyvien päätöskulkujen selvittäminen. Iivari toteaa nyt siirtyvänsä asiassa valmistelijan ja vastaajan paikalle.

– Erityistilintarkastus on sitten valtuutettujen käsissä. Valtuutetut tulevat edistämään sitä jatkossakin. Itse en tavallaan viranhaltijana pääse sitä viemään eteenpäin. Silloin mennään sen marssijärjestyksen mukaan, jonka valtuutetut päättävät.

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä