Kulttuuri

Kinos tuo elokuvia kevääseen: lue tästä ohjelmisto ja ajankohdat

Penélope Cruz tekee vahvan roolin Rakas äitini -elokuvassa. Kuva: Angelo R. Turetta

Elokuvakerho Kinoksen keväässä useita uusia mestariteoksia

Kemijärveläisen elokuvakerho Kinoksen kevätkaudella on luvassa tuoreita elokuvia. Moni elokuvista kisaa Oscar-palkinnoista ja osa on jo palkittu Cannesissa.

Lue alta elokuvien juonitiivistelmät ja taustat.

Monster – vaarallinen leikki

Kevään sarjan aloittaa Monster – vaarallinen leikki (Japani 2023). Japanin ohjaajien kärkikaartiin kuuluva Hirokazu Kore-eda (mm Shoplifters) tuo saman tapahtumasarjan esiin kolmesta eri näkökulmasta ja elokuva rakentuu melkein kuin dekkari. Tarina käynnistyy äiti Kaorin huolesta, kun koulupoika Minato alkaa käyttäytyä kummallisesti. Äiti ottaa yhteyttä kouluun ja syyttää opettajaa. Tilanne alkaa sekä purkautua että muuttua entistä monimutkaisemmaksi, kun tarina kerrotaan myös opettajan ja pojan näkökulmasta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lapset ovat kouluun ja koululaismaailmaan sijoittuvassa elokuvassa keskeisessä osassa ja tarina sivuaa myös japanilaisessa elokuvassa harvoin käsiteltyä lgbt-teemaa. Monster sai parhaan käsikirjoituksen palkinnon Cannesissa vuonna 2023 ja elokuvan musiikki on legendaarisen Ryichi Sakamoton (1952–2023) viimeinen elokuvatyö.

Esitys 29.2. klo 19

Rakas äitini

Rakas äitini (Italia 2022) seuraa keskiluokkaisen, kolmelapsisen perheen elämää Rooman esikaupungissa 1970-luvulla. Kotirouva Claran ja liikemies Felicen avioliitto rakoilee miehen pettäessä vaimoaan. Esikoistytär Adriana kipuilee sukupuolisen identiteettinsä kanssa esiintyen kodin ulkopuolella poikana. Clara alkaa osoittaa henkisen luhistumisen merkkejä, lopulta vain äidin ja lasten välinen rakkaus pitää säröilevän perheen yhdessä.

Loistava espanjalainen kaunotar Penélope Cruz tekee jälleen väkevän roolin äitinä ja yhtä häikäisevä on ensikertalainen Luana Giuliani tyttärenä. Ohjaaja Emanuele Crialese.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Esitys 14.3. klo 19

Past Lives

Celine Songin ensimmäinen ohjaustyö Past Lives (Etelä-Korea, USA 2023) on harvinaisen kypsä ja kutkuttava elokuva rakkaudesta, maahanmuuttokokemuksesta ja elämästä ylipäätään. Soulilaiset 12-vuotiaat Nora ja Hae Sung ovat hivenen ihastuneita toisiinsa, mutta joutuvat eroon toisistaan, kun Noran perhe muuttaa Etelä-Koreasta Kanadaan. Nora löytää Hae Sungin sosiaalisesta mediasta 12 myöhemmin ja jälleen 12 vuotta myöhemmin he kohtaavat ja parin välillä kipinöi yhä. He viettävät viikon New Yorkissa vaihtaen ajatuksia rakkaudesta, kohtalosta sekä omista elämänvalinnoistaan.

Ohjaaja Songin omiin kokemuksiin perustuva kaihoisa esikoisteos ei hukkaa herkkää jännitettä, joka kulkee läpi elokuvan. Kriitikoiden ylistämä viiden tähden elokuva on yksi vuoden 2024 parhaan elokuvan Oscar-ehdokkaista.

Esitys 28.3. klo 19

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

The Zone of Interest

The Zone of Interest (Britannia/USA/Puola 2023) on brittiohjaaja Jonathan Glazerin älyllisesti ja esteettisesti kiinnostava elokuva, sisältö on kuvissa ja äänessä. Elokuva käyttää aineistonaan kirjailija Martin Amisin samannimistä romaania. Auschwitzin keskitysleirin komendantti Höss pyrkii rakentamaan täydellisen elämän vaimonsa Hedwigin ja viiden lapsensa kanssa leirin naapurissa. Vangit pitävät huolta muurin ympäröimästä Hössien kodin puutarhasta. Keskitysleirin savupiiput näkyvät ja leiriltä kantautuvat tuskanhuudot.

Perheen arkea leimaa luja psyykkinen torjunta. Lähellä tapahtuvan kansanmurhan ei sallita saapuvan perheen tajuntaan tai puheenaiheeksi, vaikka perhe koko ajan kuulee kaikki muurin takaa kantautuvat äänet. The Zone of Interest sai Cannesin elokuvajuhlien Grand Prix -palkinnon vuonna 2023 ja tänä vuonna viisi Oscar-ehdokkuutta.

Esitys 11.4. klo 19

The Holdovers

Käsikirjoittaja-ohjaaja Alexander Paynen ohjaama The Holdovers (USA 2023) vie yhdysvaltalaiseen poikien sisäoppilaitokseen vuonna 1970. Koskettava melankolinen draama on hienovarainen useamman ihmisen kasvutarina. On joulun aika, eivätkä kaikki oppilaat pääse viettämään juhlaa perheidensä pariin. Koulun inhokkimaikka Paul Hunham (Paul Giamatti) joutuu kaitsemaan ongelmaoppilas Tullya. Heidän seurakseen jää Vietnamin sodassa poikansa menettänyt keittäjä Mary (Da’Vine Joy Randolph). Joulunaika sujuu riitaisissa merkeissä, mutta yllättäen kolmikko alkaa löytää yhteisen sävelen. Hunham ja Tully eivät olekaan lopulta niin erilaisia kuin luulevat.

The Holdoversia on pidetty tulevana jouluelokuvien klassikkona. Elokuva on vuoden 2024 parhaiden elokuvien Oscar-ehdokkaana. Myös Paul Giamatti (paras miespääosa) ja Da’Vine Joy Randolph (paras naissivuosa) ovat ehdolla.

Esitys 25.4. klo 19

Esitykset torstaisin

Kinoksen esitykset ovat torstaisin kello 19 Kemijärven kulttuurikeskuksen salissa osoitteessa Hietaniemenkatu 5. Ikäraja 16 vuotta.

Elokuvia pääsee katsomaan maksamalla jäsenmaksun ja elokuvakohtaisen maksun. Lisätietoja kerhon nettisivuilla www.kinosfilm.org.

Elokuvakerho Kinos on vuonna 1988 perustettu elokuvakerho, jonka pyrkimyksenä on tuoda kemijärveläisten katsottavaksi kiinnostavia ja kaupallisesta valtavirrasta poikkeavia elokuvia.

Kerhoon voi liittyä jäseneksi maksamalla jäsenmaksun lipun oston yhteydessä lippukassalla.

Kinoksen kevät 2024

29.2. Monster - vaarallinen leikki (Hirokazu Kore-Eda, Japani, 2023)

14.3. Rakas äitini (Emanuele Crialese, Italia, 2022)

28.3. Past Lives (Celine Song, USA, Etelä-Korea, 2023)

11.4. The Zone of Interest (Jonathan Glazer, USA/UK/Puola, 2023)

25.4. The Holdovers (Alexander Payne, USA, 2023)

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä