Mitä eroa on yleiskoneella ja monitoimikoneella - keittiökoneiden valintaopas

Jos haluat helpottaa ruoanlaittoa, niin pienen keittiökoneen hankinta saattaa olla järkevää. Mutta mitä eroa on yleiskoneella ja monitoimikoneella? Esittelemme näiden keittiökoneiden eroavaisuudet sekä erilaiset käyttötarkoitukset.

Mitä eroa on yleiskoneella ja monitoimikoneella?

Keittiön yleiskone ja monitoimikone ovat molemmat hyödyllisiä keittiölaitteita, mutta niiden toiminnallisuuksissa on joitakin eroja. Helposti havaittavin eroavaisuus liittyy koneiden kokoon. Yleiskone on yleensä suurempi ja voimakkaampi kuin monitoimikone. Monitoimikone on usein pienempi, mutta toisaalta se voi olla käyttötarkoituksiltaan yleiskonetta monipuolisempi.

Koko liittyy osaltaan myös laitteen käyttötarkoitukseen. Yleiskonetta käytetään usein erityisesti leivontaan, kuten taikinan sekoittamiseen, vaivaamiseen ja vatkaamiseen. Yleiskoneen moottoriteho on yleensä korkeampi, mikä tekee siitä tehokkaan käsittelemään suuria määriä taikinaa tai muita seoksia.

Monitoimikoneet voivat käsitellä erilaisia ruoka-aineita, kuten vihanneksia, hedelmiä, pähkinöitä, lihaa ja juomia. Monitoimikoneet ovat erityisen hyödyllisiä silloin, kun laitetta tarvitaan monenlaisiin ruoanvalmistus- ja leikkaustehtäviin.

Yleiskoneen ja monitoimikoneen toiminnot voivat olla lähes identtiset

Toisinaan yleiskonetta ja monitoimikonetta käytetään puheessa ikään kuin synonyymeina, joten ei ole ihme, että laitteiden eroavaisuudet aiheuttavat ostajalle päänvaivaa. Myös valmistajat ovat tuoneet näiden laitteiden ominaisuuksia lähemmäs toisiaan erilaisten lisäosien myötä.

Yleiskoneen mukana tulevat yleensä vaihdettavat osat, jotka mahdollistavat vatkaamisen, sekoittamisen ja taikinan vaivaamisen. Monitoimikoneen varusteluun kuuluu useimmiten erilaisia teriä ja levyjä, joilla pilkkominen, viipalointi ja hienontaminen onnistuvat vaivatta.

Moniin yleiskoneisiin on mahdollista hankkia lisävarusteita, joilla myös monitoimikoneelle ominaiset, ruoan prosessointiin liittyvät toiminnot onnistuvat yleiskoneella. Toisaalta monitoimikoneellakin voi esimerkiksi sekoittaa taikinaa, mutta laitteen teho, koko tai varustelu ei välttämättä ole paras isompien taikinoiden käsittelyyn.

Yleiskone on usein monitoimikonetta suurempi ja kalliimpi. Jos tarvitset laitetta enimmäkseen ruoan prosessointiin, monitoimikone on hyvä valinta. Jos taas leivot usein, kannattaa satsata yleiskoneeseen.

Useat valmistajat tarjoavat yleiskoneisiinsa lisävarusteluna levyjä ja teriä pilkkomista ja leikkaamista varten. Muita lisäosia ovat muun muassa mehulinko, lihamylly, sitruspuristin ja raastin. Hobby Hallin verkkokaupassa on myynnissä useiden tunnettujen brändien yleis- ja monitoimikoneita. Muun muassa Philipsin, Boschin ja Kenwoodin lisäksi Sencor-merkiltä löytyy hyvin varusteltuja monitoimikoneita, joilla ruoanlaitosta tulee helpompaa.

Tätä kaikkea voit tehdä yleiskoneella

1. Leivonta on yleiskoneen kenties tärkein käyttökohde. Monitoimikoneet sisältävät usein myös jonkinlaisen taikinanvalmistustoiminnon, joka helpottaa taikinan valmistamista.

2. Ruokaprosessointi on perinteisesti ollut monitoimikoneen käyttötarkoitus, mutta myös moniin yleiskoneisiin on saatavilla leikkuuteriä ja -levyjä. Monitoimikoneella tai lisävarustellulla yleiskoneella voit pilkkoa, viipaloida, raastaa ja hienontaa ​​ruoka-aineita.

3. Smoothiet ja juomat valmistuvat kätevästi keittiökoneen avulla. Monitoimikoneet sisältävät useimmiten tehosekoitinominaisuuden, jolla voit valmistaa herkullisia smoothieita, mehuja, pirtelöitä ja muita juomia.

4. Jäätelön ja sorbetin valmistus on mahdollista joillakin yleiskoneilla. Tällöin voit sekoittaa ainekset ja jäähdyttää ne samassa laitteessa.

5. Voit valmistaa erilaisia ​​kastikkeita, kuten pestoa, guacamolea tai hummusta, sekä erilaisia tahnoja, kuten maapähkinävoita tai mantelitahnaa. Monitoimikone sekoittaa ja hienontaa ainekset tasaiseksi massaksi.

6. Jotkut yleis- ja monitoimikoneet sisältävät myös lihamyllytoiminnon, jolla voit jauhaa lihaa. Voit käyttää sitä esimerkiksi hampurilaispihvien tai lihapullien valmistamiseen. Joihinkin laitteisiin lihamyllyn voi hankkia erillisenä lisäosana.

7. Yleiskoneella ja monitoimikoneella voit sekoittaa erilaisia ​​taikinoita ja seoksia. Jos leivot usein suuria taikinamääriä, yleiskone on monitoimikonetta tehokkaampi valinta.

8. Jotkut monitoimikoneet sisältävät myös veitsenteroitusominaisuuden, jolla voit teroittaa keittiöveitset näppärästi.

Yleiskoneet ja monitoimikoneet voivat molemmat olla hyödyllisiä keittiössä, mutta valinta riippuu omista tarpeistasi ja siitä, minkä tyyppisiä ruoanlaittotehtäviä haluat suorittaa. Yleis- tai monitoimikone on hyvä lahjaidea ruoanlaitosta tai leipomisesta tykkäävälle. Perustoiminnot sisältävä monitoimikone on myös oiva lisävaruste loma-asunnon keittiöön.

Laadukkaimmat yleiskoneet ja monitoimikoneet on valmistettu kestävistä materiaaleista, kuten ruostumattomasta teräksestä. Näin ollen laitteen käyttöikä voi olla jopa vuosikymmeniä. Vertaile erilaisia yleis- ja monitoimikoneita Hobby Hallin verkkokaupassa ja valitse omiin tarpeisiisi sopiva keittiöapuri!