Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus: Tulevina viikkoina maalle valitaan sotilaallisesti liittoutuneen ajan presidentti

Presidenttiehdokkaat Mika Aaltola, Li Andersson, Sari Essayah, Pekka Haavisto, Jussi Halla-aho, Harry Harkimo, Olli Rehn, Alexander Stubb ja Jutta Urpilainen. Kuvat: presidenttiehdokkaiden verkkosivut.

Presidentinvaalien ennakkoäänestys alkaa tänään keskiviikkona 17. tammikuuta. Ennakkoon voi äänestää ensi tiistaihin asti, ja varsinainen vaalipäivä on 28. tammikuuta. Kukaan ehdokkaista tuskin saa yli puolta äänistä, joten toinen vaali käydään 11. helmikuuta.

Suomen tasavallan presidentin tehtävänä on vuosikymmenestä toiseen ollut johtaa ulkopolitiikkaa yhdessä valtioneuvoston kanssa pienen maan parhaaksi maailman ja aikojen muuttuessa. Uusi presidentti astuu virkaan ajassa, jossa mennään monella tapaa kohti tuntematonta.

Yksi asia ei muutu: itänaapuri pysyy aina paikallaan. Välillä naapuruus on sujunut monenlaista yhteistyötä tehden, mutta nyt kanssakäyminen on hyytynyt Venäjä käymään hyökkäyssotaan Euroopassa. Sodan takia Suomi liittyi Natoon, ja tulevina viikkoina maalle valitaan sotilaallisesti liittoutuneen ajan presidentti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sisäpolitiikkaan presidentti ei ole suuresti puuttunut pitkään aikaan, ne asiat eivät kuulu nykyisillä valtaoikeuksilla hänen tehtäviinsä.

Takana ovat ne ajat, jolloin presidentti Urho Kekkonen myötävaikutti esimerkiksi tieverkoston kehittymiseen Kainuussa ja siunasi tehdashankkeita Lappiin. Presidentti toimii kyllä henkisenä arvojohtajana.

Kaksi kautta ja kaksitoista vuotta tasavallan presidenttinä toiminut Sauli Niinistö on saanut maltillisilla, asioiden useat puolet huomioon ottavilla näkemyksillään kansan laajan suosion. Suosio on ollut jopa niin poikkeuksellisen suurta, että se saattaa vaikuttaa seuraajalle asetettuihin odotuksiin.

Suomella on ollut presidenttien suhteen aivan hyvä herra- ja rouvaonni. Jokaisen toimista löytyy myös kritisoitavaa, mutta pääosin he ovat suoriutuneet tehtävästään hyvin. Kunakin aikana ehdolla on ollut ja kansa on valinnut tasavallalle presidentin, joka on pystynyt hoitamaan ulkopolitiikan silloisissa oloissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tälläkin kertaa on ehdolla monia hyviä ehdokkaita. Äänioikeutta kannattaa jokaisen täysi-ikäisen käyttää näissä, kuten kaikissa muissakin vaaleissa.

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä