Paikallisuutiset

Rankinen & Kortelainen, Talvensaari & Korpela... Millaisia muistoja sinulla on kemijärveläisistä rakennusliikkeistä?

Silta rakenteilla Kemijärven kirkonkylässä heinäkuussa 1950. Museoviraston kokoelma. Kuva: Matti Poutvaara

Kemijärven kansalaisopiston Lähihistorian muistelupiirin aiheena on ensi torstaina rakennusliikkeet.

Sodan jälkeen, kun iso osa kirkonkylän rakennuksista oli poltettu, Kemijärvellä rakennettiin paljon.

– Isoja kohteita tekivät muualta tulleet rakennusliikkeet, koska kemijärveläiset rakennusmestarit eivät rohjenneet perustaa omia firmoja. He työskentelivät rakennuksilla mutta omia rakennusliikkeitä heillä ei ollut. Liekö pääomien puute ollut syynä? pohtii kansalaisopiston Lähihistorian muistelupiirin vetäjä Juha Pikkarainen tiedotteessa.

Ensimmäisinä rakennusliikkeen, Rankinen & Kortelainen, perustivat 1960-luvun alussa rakennusmestarit Erkki Rankinen ja Heikki Kortelainen. Yrityksen nimi taipui kansan suussa muotoon Kaseva & Hääppönen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pikkarainen kertoo, että heidän ensimmäinen urakkansa oli Kemijärven Yhteiskoulu Särkikankaalle. Tämän jälkeen yritys rakensi muun muassa Tunturilan, Kauppakeskuksen sekä kerros- ja rivitaloja. Yritys aloitti myös tunturirakentamisen Kultakeron ja Suomun rakennuksilla. Eniten työmaita oli 1970-luvulla, jolloin yritys rakensi uimahallia ja useita kerrostaloja, mutta 1979 yritys teki konkurssin.

Suomutunturin rakentaminen alkoi 1960-luvulla. Sisäkuva Suomutunturin kotahotellin ravintolasta. Matkailun edistämiskeskuksen kokoelma. Kuva: Museovirasto

Rakennusmestari Mikko Talvensaaren ensimmäinen työmaa oli 1954 valmistunut Pyhätunturin koulu. Hän rakensi kohteita työnjohtourakoina muun muassa Särkiportin ja Jumiskon urheilutalon mutta rakennusliikkeen hän perusti vasta 1960- luvun puolimaissa.

Rakennusmestari Alpo Korpelan kanssa he perustivat vuonna 1968 rakennusliike Talvensaari & Korpelan, mutta tiet erkanivat muutaman vuoden kuluttua ja molemmat jatkoivat itsenäisinä yrityksinä. Alpo Korpela Oy jatkoi toimintaa vuoden 1993 konkurssiin saakka. Erityisen vilkasta Alpo Korpela Oy:n toiminta oli 80- luvulla, jolloin esimerkiksi Seinälän aluetta rakennettiin.

Uutena kemijärveläisenä rakennusliikkeenä aloitti 1970- ja 1980-lukujen taitteessa EPH-Rakennus Oy. Yritys rakensi esimerkiksi turkiskoulun, painotalon, Honkakankaan kappelin ja Kylmäsen kulman sekä saneerasi kauppaopiston ja virastotalon. Kova taisto käytiin kulttuurikeskuksen rakentamisesta Insinöörirakentajien kanssa valituksia myöten, mutta sen EPH kuitenkin hävisi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Työmaiden ja väen vähetessä EPH sulautui isompaan yritykseen. Pienempiä kohteita rakensivat myös Ville Junturan, Jouko Välikankaan ja Hannu Tohmolan rakennusliikkeet.

Nykyään Kemijärvellä toimii useita pieniä rakentajia, mutta isommat kohteet menevät vanhaan tapaan muualta tulleille isommille rakennusliikkeille.

Kemijärven kansalaisopiston Lähihistorian muistelupiirin aiheena on torstaina 1.2.2024 kello 18 kirjastolla Kemijärveläiset rakennusliikkeet. Maksutonta tilaisuutta johdattelee Juha Pikkarainen. Mukaan voi tulla muistelemaan tai vain kuuntelemaan toisten muisteluita.

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä