Hyvinvointi

Sukevan Sulttaani -nimellä hyväntekeväisyystempauksia tekevä Mika Hujanen juoksee Helsingistä Nuorgamiin. Matka vei maanantaina Kemijärvelle. Edessä kirittämässä Kemijärven Kiekon U13-joukkueessa pelaavat Fanni Tikkanen (vasemmalla) ja Venla Saarremaa Kuva: Esa Keskinen

Sukevan Sulttaani juoksee Helsingistä Nuorgamiin ‒ pysähtyi Itä-Lapissa: “Ei kukkaa tällästä nimmee itte keksi”

Sukevan Sulttaanina tunnettu Mika Hujanen juoksee hyväntekeväisyyden hengessä Helsingistä Nuorgamiin 1.5.–1.7.2023. Juoksun tavoitteena on kerätä 150 tuhannen euron edestä liikuntavälineitä lapsille ja nuorille. Tiistaina matka jatkuu Tapionniemen kautta Pelkosenniemelle.

Mika Hujasen, eli Sukevan Sulttaanin, tähän mennessä suurin hyväntekeväisyysjuoksu Helsingistä Nuorgamiin kulki maanantaina 12. kesäkuuta Suomulta Kemijärven keskustaan Räisälän lossin ja Soppelan kylän kautta.

Soppelasta matkaa kiritti Kemijärven liikuntaohjaaja Pekka Makkonen. Makkosen ei tarvinnut olla jäniksenä yksin koko matkaa, kun iltapäivällä yhden aikaan Kemijärven Kiekon junnuja ja Ystävien yhdistyksen väkeä liittyi juoksuun mukaan loppukirittäjiksi Kallaanvaaran SEO-asemalta.

Hujanen saapuikin Taivaan tulien aukiolle paikallisen fanijoukon kannustamana.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sulttaani sai lempinimensä sählyjengissä

Hujanen rupatteli iloisesti savolaiseen tyyliin jäätelöpuikkoa torilla nautiskellen välimatkan maalin kunniaksi.

– Viimoset kolme päivää mennäänki sitten yksi pätkä 44 kilometriä kerrallaan, Hujanen kertoo.

Matkaa on Kemijärven kohdalla taitettu yli tuhat kilometriä ja jäljellä on vielä noin 460 samanlaista. Matkan varrella on mukana huoltoauto.

Matka jatkuu tiistaina 13.6. Kemijärveltä Tapionniemen kautta kohti Pelkosenniemeä, missä on myös luvassa pientä ohjelmaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sukevan Sultaani -nimellä tunnettu hyväntekeväisyyspersoona sai alkunsa vuonna 2009 Hujasen liityttyä Iisalmen salibandypelaajarinkiin. Erikoisesta lempinimestään hän kiittää joukkuekavereitaan.

– Ei kukkaa tällästä nimmee itte keksi, että kiitosta vaan kavereille!

Vuonna 2014 Hujanen alkoi toteuttaa hyväntekeväisyystempauksia Sulttaani-nimellä, jonka tuotoilla on tuettu muun muassa lapsien ja nuorten liikuntaharrastusta, sotaveteraaneja sekä korona-ajan sairaanhoitajia. Hujanen on ollut mukana vaikuttamassa myös Kajaani Festeillä ja Rukan Pipolätkässä.

Sukevan Sulttaani Mika Hujanen ja kirittäjät Kemijärvellä lähdössä viimeiselle etapille. SEO-asemalta. Kuva: Esa Keskinen

Lahjakas juoksija on myös innokas hillastaja

Hujasella on varsin poikkeuksellinen palautumiskyky, sillä hän juoksee päivässä parhaimmillaan puolimaratonin yhden yön lepotauolla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hujanen pohtiikin, olisiko hänestä ollut aineksia olympiamaratoonariksi, jos olisi keskittynyt pelkästään juoksuun nuoruudestaan lähtien. Toisaalta Hujanen nauttii hyväntekeväisyydestä, ja uskoo olevansa onnellisempi nykyisessä työssään kuin kilpajuoksijana.

Juoksemisen lisäksi Hujanen on reipas marjastaja ja kehaisee tehneensä elantonsa hilla- ja mustikkametsällä aikaisempina vuosina. Hyväntekeväisyysjuoksun jälkeen Sultaani suuntaakin jälleen metsään ja jängälle hillakauden sopivasti alkaessa.

Hujanen kertoo havainneensa hyvin ainakin mustikankukkaa juoksumatkansa aikana.

Sukevan Sulttaani Mika Hujanen juoksee hyväntekeväisyyden eteen. Hujanen sai kutsun Linnan juhliin 2016 tunnustuksena tekemästään hyväntekeväisyystyöstä. Linnan juhlien lisäksi Sulttaani on huomioitu Pohjois-Suomen Vuoden Nuori Menestyjä -palkinnolla vuonna 2017 sekä Pohjois-Savon Urheilugaalassa Jokeri-Palkinnolla 2019. Kuva: Esa Keskinen
Kohti Nuorgamia Kemijärven kautta. Kuva: Esa Keskinen

Kummisedällä ensi-ilta Sodankylän elokuvajuhlilla

Lapsensa kummisedän Jussi Vatasen tähdittämän ensi-illan Kuolleet lehdet Sodankylän elokuvajuhlilla joutuu Hujanen tänä vuonna valitettavasti jättämään väliin.

Sonkajärveltä tutun vanhan kaverinsa kanssa “filmipoikkifestareilla” kirmatessa menisi helposti useampikin päivä ‒ ja perille Nuorgamiinkin olisi päästävä, Sulttaani selittää.

Nuorgamin-juoksun tavoitteena on kerätä 150 tuhatta euroa lasten ja nuorten liikunnan hyväksi. Hujanen kerää sponsoreita matkan varrella olevilta yrityksiltä. Tällä hetkellä hyväntekeväisyyspottiin on kerätty 52 500 euroa.

Kemijärvellä hyväntekeväisyyspotista jaettiin Ystävien yhdistykselle 500 euroa. Lahjoituksen tarkoitus on saada ihmiset ja varsinkin nuoret liikkeelle.

Lisää aiheesta

Tekstiä muokattu 13.6. 10.44: lisätty ryhmäkuva.

Tekstiä muokattu 13.6. 11.23: poistettu toinen lyhyt video.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä