Urheilu

Mini Aurora Cupin 2023 mestarijoukkue oli Rovaniemen Kiekon pohjoisen junioreista kokoama yhdistelmäjoukkue. Kuva Anni Tuominen / TPS. Kuva: Anni Tuominen

KeKin junioreita ikäluokkansa mestareiksi – tyttökiekon valtikka vankasti pohjoisessa

Valtakunnallinen Mini Aurora Cup keräsi ikäluokkansa kärkipelaajat Turkuun huhtikuun lopussa. Pohjoisen jääkiekkotytöt kiekkoilivat mestareiksi.

Valtakunnallinen U10- ja U12-tyttöjen turnaus Mini Aurora Cup kokosi huhtikuun lopussa 22.–23.4. yli 400 tyttökiekkoilijaa Turkuun.

Rovaniemeltä, Kuusamosta, Kemijärveltä ja Posiolta koottu, Rovaniemen Kiekon väreissä pelannut, yhdistelmäjoukkue korjasi turnauksessa viimevuotisen kauneusvirheensä, ja vei kultamitalit ja voittopokaalin mennessään pohjoiseen.

Kemijärven Kiekosta mukana olivat Venla Saarremaa, Eevi Mantsinen ja Fanni Tikkanen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suojelijana Saku Koivu ja esikuvapelaajana Terhi Mertanen

Järjestyksessään kymmenennen Mini Aurora Cupin järjesti Turun Palloseura yhteistyössä Suomen jääkiekkoliiton kanssa.

Turnauksen suojelijana toimi kiekkolegenda Saku Koivu, ja turnauksen kummina ja esikuvapelaajana puolestaan naisten entinen maajoukkuepelaaja, TPS:n naisten päävalmentaja Terhi Mertanen.

U12-sarjaan osallistui kaikkiaan 15 joukkuetta, jotka pelasivat neljä alkusarjan ottelua ja sijoitusottelut.

Pohjoisen kiekkotytöt osallistuivat turnaukseen ensimmäistä kertaa vuosi sitten Kuusamon Pallo-Karhujen kokoamalla yhteisjoukkueella, ja sijoittuivat tuolloin kaikkien yllätykseksi peräti toiseksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tällä kertaa joukkueen kokoamisvuoro osui Rovaniemen Kiekolle. Joukkueen päävalmentajaksi valikoitui suomalaisen naiskiekkoilun legendoihin lukeutuva Oona Parviainen. Omalla urallaan Parviainen pelasi muun muassa 64 maaottelua ja kahdet olympialaiset sekä voitti kaikkiaan 9 Suomen mestaruutta, ja oli pelaajauransa päätteeksi myös nostamassa RoKin joukkuetta naisten SM-liigaan kaudelle 2020-2021.

Päävalmentaja Parviainen kertoo KeKin tiedotteessa, että lähtökohdat turnaukselle olivat sikäli selkeät, että pelaajista suurin osa oli toisilleen tuttuja jo viime keväältä. Yhdistelmäjoukkueessa porukka koostui eri paikkakunnilta ja eri seuroista. Joukkueen runko oli kuitenkin sama kuin edellisvuonna.

KeKiltä mestaruusjoukkueessa pelasivat Venla Saarremaa, Eevi Mantsinen ja Fanni Tikkanen. Kuva: Kemijärven Kiekko

Finaali Torniota vastaan

RoKin turnaus käynnistyi Kymi-Saimaan aluejoukkuetta vastaan pelatulla ottelulla, jossa SaiPan väreissä pelanneet kaakkoissuomalaiset jäivät pohjoisen tyttöjen jalkoihin lukemin 14-0.

Eikä tahti tästä paljoa laantunut seuraavassakaan ottelussa Seinäjoen S-Kiekkoa vastaan, joka sai poistua kaukalosta 8-2 tappio niskassaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Turnauksen otteluohjelma oli meille kieltämättä hyvä. Ja kun ensimmäiset vastustajat olivat selkeästi potkun-pari jäljessä, saimme samalla hiottua omaa peliämme mukavasti uomiinsa, Parviainen kertoo KeKin tiedotteessa.

– Turnauksen sijoitusotteluihin, ja tavoitteeseemme, eli finaaliin pääsy määräytyi suoraan alkusarjan perusteella, ja tasapisteissä ratkaisut oltaisiin tehty juuri maalieroilla. Näitäkin lukemia saatiin siis heti alusta alkaen mukavalle mallille, ja maalien määrän ohella tosi iso merkitys oli myös sillä, että onnistumisia tuli laajalla rintamalla. Tämä totta kai nosti jokaisen pelaajan itseluottamusta entisestään, ja auttoi saamaan todellisen flow-tilan päälle koko joukkueelle.

Lauantain viimeisessä pelissä vastassa oli Hämeenlinnan Pallokerho HPK, joka parin taitavan yksilöpelaajansa ja maalivahtinsa voimin karkasi jo 0-2 -johtoon. Pelin edetessä kävi kuitenkin selväksi, että kauttaaltaan tasavahva ja työteliäs joukkue voittaa lopulta suuremmankin yksilötaidon, ja niinpä loppulukemat kirjattiin RoKille 3-2.

– Kun tämä peli saatiin käännettyä voitoksi, niin samalla se luottavainen lähtöajatus vahvistui lopullisesti vahvaksi uskoksi siihen, että lohkovoittoa, loppuottelupaikkaa ja koko turnauksen voittoa kohti tässä vahvasti mennään, Parviainen sanoo.

Paikka finaaliin varmistui heti sunnuntaiaamuna, kun alkulohkon päätöspelissä kaatui Keravalta, Järvenpäästä ja Tuusulasta koottu KJT maalein 7-1.

Iltapäivällä pelattuun loppuotteluun vastustajaksi selviytyi oman lohkonsa voittanut Tornion IHC, mutta peliin valmistauduttaessa koettiin valmennusryhmän osalta takapakkia, kun RoKin kakkosvalmentaja putosi sairastumisen vuoksi pois vahvuudesta.

Tytöt saatiin kuitenkin tsempattua loppuotteluun, joka lähti vauhdikkaasti käyntiin. Vaikka vastustajan erinomaisesti pelannut maalivahti joukkuettaan pitkään kannattelikin, kulki ottelu selkeästi RoKin yhdistelmäjoukkueen hallinnassa ja joukkue pääsi kolmen vahvan ketjun voimin tekemään tarvittavat maalit.

Ottelu päättyi 3-1-lukemiin ja mestaruusjuhliin.

Valtikka tukevasti pohjoisessa

Kiekkotyttöjen nuorimpien ikäluokkien suhteen valtikka on parhaillaan tukevasti pohjoisen käsissä, kun turnauksen kakkoseksi sijoittui Tornion IHC ja kolmanneksi viimevuotinen voittaja Haapajärven Kiilat.

Pohjoisen Suomen tytöt ovat siis viime ja tämän kevään turnauksissa pyyhkineet Etelä-Suomen kilpakumppaneillaan pöytää. Parviainen kertoo KeKin tiedotteessa tähän yhden selkeän syyn.

– Pohjoisen tytöille tosi iso etu on se, että he pelaavat ja treenaavat omissa seuroissaan poikien kanssa ja sopivan haastavilla sarjatasoilla. Toinen vahvuutemme muihin verrattuna oli selkeästi se, että kaikki kolme kentällistämme pelasivat turnauksessa todella tasapainoista peliä nimenomaan joukkueena.

Mini Aurora Cup 2023

Mestarijoukkue:

Venla Saarremaa, Eevi Mantsinen, Fanni Tikkanen, Kemijärven Kiekko

Anna Aikio, Lumi Kemppainen, Minea Härkönen (mv), Kuusamon Pallo-Karhut

Miina Kylmäniemi, Kiia Aittaniemi, Posion Pyrintö

Lara Sainio, Hilla Parviainen, Isla Antikainen, Senja Juopperi, Rovaniemen Kiekko

Hilda Pietilä, Venla Mölläri, Lyyli Heiskari (mv), Napapiirin Pantterit, Rovaniemi

Päävalmentaja Oona Parviainen, valmentaja Ilari Sainio, joukkueenjohtaja Virpi Saarremaa (KeKi).

Lisää aiheesta

Ilmoita asiavirheestä