Paikallisuutiset

Kemijärvi News: Tiedätkö, mitä kaikkea Lapin kaukaisimman rautatieaseman ympäriltä löytyy?

Vietä päivä Kemijärvellä ja ihastu. Jutun lopussa ohjeet yöjunalla matkaamiseen.

Kari Lukkarinen (edessä) avaa latua ranskalaisille Valerielle ja Philippelle.

Tekisiko mieli lähteä käymään etelän vesisateista Lapin hangilla, mutta aika on kortilla, eikä näillä polttoainehinnoilla viitsisi huristella autollakaan?

Miltäpä kuulostaisi päiväretki Kemijärvelle, niin kauas kuin rautatie vie?

Lapin järvimaille pääsee yöjunan kyydissä mukavasti aamuksi ja illan juna lähtee takaisin iltaseitsemältä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yöjuna Helsingin Pasilasta Kemijärvelle kulkee päivittäin ja on perillä Kemijärven asemalla kello 8.50. Etelään juna lähtee päivittäin kello 19.15.

Kemijärvi on koko Suomen junaverkoston viimeinen pysäkki. Juna kulkee Oulun ja Rovaniemen kautta, läpi pohjoisen Suomen Napapiirin ylläpuolelle. Kesällä yötön yö junan ikkunasta on vavahduttava kokemus. Talvikaudella perillä odottavat korkeat lumikinokset.

Lue myös: Maailman kauneimmat junareitit -sarja vie Kemijärvelle: tätä kaikkea ohjelma pitää sisällään

Halvimmillaan aikuinen matkustaa Kemijärvi–Helsinki-välillä makuuhytissä 49 euron hintaan. VR:llä on käytössä niin sanottu kelluva hinnoittelu, joten liput saa sitä halvemmalla, mitä aikaisemmin ne varaa. Makuuhytit täytyy varata kokonaan, vaikka matkustaisi yksin. Juniin myydään myös istumapaikkoja, jotka ovat hyttiä halvempia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kemijärvelle liikennöi uusinta yöjunakalustoa, joissa on pääsääntöisesti kahden hengen hyttejä. Yöjunissa on suihkut ja vessat käytävien varrella, mutta junissa on myös suihkulla varusteltuja hyttejä. Lisäksi junissa on tunnelmallinen ravintolavaunu, jossa matka taittuu ruuan, juoman ja seuran parissa.

Tässä alla erilaisia vaihtoehtoja päiväohjelmaksi Kemijärvelle.

Aamiainen

Aamiaisen voi nauttia vaikka junan ravintolavaunussa, mutta Kemijärven keskustasta löytyy myös tarjontaa: esimerkiksi Mestarin Kievari, Hotelli Kemijärvi tai Susa’s Bistro.

ABC:n puurokattilan ääressä saatat kuulla mehevimmät juorut naapuripöydästä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kaamoksen kajoa. Anna Latvakoski järjestää metsäkylpyjä myös talviaikaan.

Luontoon ja hangille

Talven ykkösharrastuksia järvien ympäröimällä Kemijärvellä on tietenkin pilkkiminen. Pilkkireissulle pääsee esimerkiksi pitkän linjan urheilukauppiaan ja elämysmatkailuyrittäjän Kari ”Sivakka” Lukkarisen matkassa. Saaliskalana on ahvenen lisäksi vaikkapa haukea.

Pilkkimisen lisäksi hänen päätuotteitaan ovat lumikenkäreissut ja välinevuokraus.

Pöyliöjärven rannalla on myös yli 100-vuotias savusauna, jota hän vuokraa tilauksesta. Toisena erikoisuutena on vierailu Hiljaisuuden laavulla. Retki tehdään talven sinisessä hämärässä ja sen aikana tulistellaan ja valmistetaan mahdollisesti kalaa tai muuta ruokaa nuotiolla.

Lue myös: Ranskalaiset Valerie ja Philippe katsoivat kartalta junaradan päätepisteen ja päättivät lähteä Kemijärvelle kokemaan aitoa talvea "Sivakan Karin" opastuksella

Sielun Kaiun matkassa voi lähteä rentouttavaan metsäkylpyyn voi lähteä vaikka talvipakkasilla.

Eräopas- ja partiohommissa viihtyvä Anna Latvakoski innostui metsäkylpyohjaajan koulutuksesta, kun hän mietti tapaa, jolla voisi toteuttaa vision pysähtymisestä metsässä ja syvällisemmästä tavasta tutustua retkeilyyn.

Tunnin metsäkylpyretkellä ryhmien koko on 2–10 henkilöä ja niitä järjestetään ympäri vuoden. Talvella täytyy toki huomioida erittäin lämmin pukeutuminen, koska metsäkylvyssä ollaan myös paljon paikallaan. Metsäkylvyissä on usein mukana myös retkipatjat, joiden päällä on mukava köllötellä.

Eläimiin pääsee tutustumaan esimerkiksi suomenhevosiin ja muihin alkuperäisrotuihin erikoistuneella Outisen ratsastuskeskuksella. Tila sijaitsee 5-tien varressa matkalla Pyhälle. Päivän aikana ehtii tehdä vaikka lyhyen ratsastusretken talvisessa metsässä.

Myös Hemmulan tilalla pääsee tutustumaan eläimiin.

Lue myös: Poku-Ori, Taika-Vappu ja Hiisi-sonni asuvat Outisen poikkeuksellisella suomenhevostilalla – ihmiselle sopii "solmuun käärittävä" hevonen

Päivi Vallen Paapero-merkin vaatekauppa sijaitsee keskustassa. Kemijärven Yrittäjät palkitsi Vallen vuoden yrittäjänä 2023. Kuva: Henrik Charpentier

Kylpyyn ja treenaamaan

Pakkasesta voi pulahtaa lämpimiin vesiin ja löylyihin Kemijärven monipuoliseen kylpylä-uimahalli Poukamaan, joka on erityisesti lapsiperheiden suosikki. Kuntoaltaan lisäksi löytyy leikkiallasta ja terapia-allasta. Saunoja on neljä ja höyrysaunoja yksi. Uimahallin yhteydessä on myös kuntosali, jonka käyttö sisältyy uimalipun hintaan.

Treeniä saa myös liikuntahallilla, jossa sijaitsee kuntosalin lisäksi myös CrossFit Kemijärven sali. Muualta saapuvat harrastajat voivat tiedustella osallistumista treeneihin. Lisätietoa: crossfitkemijarvi.com.

Tanssia ja toiminnallista liikuntaa kannattaa lähteä kokeilemaan Latin Laplandin studioille. Valikoimassa lajeja barresta skumppajoogaan.

Pulahda avantoon!

Aivan keskustan tuntumassa pääsee virkistämään itseään avannossa. Pöyliöjärven avantouintipaikka sijaitsee kylpylä-uimahalli Poukaman vieressä ja sitä ylläpitää Kemijärven Latu.

Avannon yhteydessä on lämpimät pukukopit, mutta ei saunaa tai suihkua. Uimassa voi käydä kahden euron kertamaksulla tai maksamalla koko talvikauden kausimaksun. Lisätietoja http://www.kemijarvenlatu.fi/

Vaatteita ja tekstiiliä

Paapero on vahvasti pohjoiseen luontoon ja henkeen nojaava vaatemerkki, jolla on kivijalkakauppa Kemijärven keskustassa.

Kemijärveläinen yritys tunnetaan erityisesti lastenvaatteistaan, mutta valikoimissa on myös aikuisten ja nuorten mallistoa. Printit ja design ovat omaa käsialaa ja vaatteet ommellaan Kemijärvellä.

Lue myös: Kemijärven vuoden yrittäjä Päivi Valle on myynyt lastenvaatteita yli 30 vuotta: ”Täytyy erottua ja tarjottava asiakkaalle tuote, mitä ei muualta saa

Paaperon yrittäjä Päivi Valle kertoo, että merkin tuotteita halutaan verkkokaupasta tilaamisen lisäksi tulla kokeilemaan ja tutkailemaan paikan päälle. Viime vuosina hän on havainnut paljon junalla Kemijärvelle tulevia päivämatkailijoita muualtakin kuin Rovaniemeltä.

Vaatetusta voi käydä päivittämässä myös Simpsetistä, josta saa pohjoisen olosuhteisiin sopivaa vaatetta ja erityisesti kenkiä. Kemijärvellä ja Sallassa toimivan liikkeen valikoimassa on myös muotia.

Kemijärvellä on lisäksi useita kirpputoreja, joilta voi tehdä vintage-löytöjä niin vaatteista kuin esineistäkin. Testaa keskustasta Zildan Kauppa, Kemppa Kirppis ja Marilla.

Kemijärven kirjastossa on kulttisuosiota nauttivan Taivaan tulet -televisiosarjan vahanukkenäyttely

Taidetta ja kulttuuria

Kemijärven kulttuurikeskuksella on sen aukioloaikoina maksuton taidenäyttely. Näyttely vaihtuu kuukausittain ja niissä on yleensä paikallisten tai lappilaisten taiteilijoiden töitä. Myös Kulttuurikeskuksen yhteydessä sijaitsevassa Kemijärven kirjastossa on kulttisuosiota nauttivan Taivaan tulet -televisiosarjan vahanukkenäyttely ja vaihtelevasti muita pieniä näyttelyitä.

Ruokaa ja herkkuja

Mestarin kievarin lounaalla jaksaa vaikka takaisin etelään ja Susa’s bistrossa saa nauttia erinomaisesta kahvista ja leivonnaisista sekä lähiruuasta.

Ravintola Meille on pienen matkan päässä keskustasta, mutta on todellinen yllätys makumaailmoineen teollisuusrakennuksen yhteydessä.

Hieman Meillestä kohti Pyhätunturia viitostien varressa on paikallisen Kiuaspullan leipomon lounasravintola ja tehtaanmyymälä.

Keskustassa Taivaan tulien aukiolla sijaitsevassa Cafe Parrunpätkässä on tarjolla ruokaa ja ohjelmaa keittolounaasta kampanisuihin ja iltapäiväkaraokeen. Paikallisia ruokatuotteita ja tuliaisia löytyy esimerkiksi K-supermarket Kauppapaikasta.

Siinäpä riittää tekemistä yhdelle päivälle. Iltajuna viheltää matkaan 19.15.

Lue myös: Kemijärvi inspiroi vuoden 2023 kultaseppää tekemään komean korun

Hotsittaako jäädä pidemmäksi aikaa? Lähde tunturiin:

Mihinkä junalta sitten jatkaisi? Siinäpä iskee runsaudenpula, sillä Kemijärven asemalta lähtevät jatkoyhteydet neljään tunturikeskukseen: Pyhälle, Sallaan, Suomulle ja Rukalle. Näistä löytyy jopa kolme kansallispuistoa: Pyhä-Luosto, Salla ja Oulanka. Lähimpänä niistä on Kemijärven, Pelkosenniemen ja Sodankylän alueella sijaitseva Pyhä-Luosto.

Matka taittuu kaikkiin näihin kohteisiin 45 minuutissa–1,5 tunnissa.

Tarkat tiedot junista ja jatkoyhteyksistä löytyvät osoitteesta: www.visitkemijarvi.fi/fi/info/saapuminen/

Linja-autojen aikataulut kannattaa tarkistaa aina Matkahuollon verkkosivuilta.

Kemijärvi

Miten perille?

Yöjuna saapuu Kemijärvelle kerran päivässä. Juna saapuu ma–su Kemijärvelle klo 8.50 ja lähtee ma–su Kemijärveltä klo 19.15.

Juna kulkee Helsingistä Tampereen, Seinäjoen, Oulun, Kemin ja Rovaniemen kautta Kemijärvelle. Junissa on uusinta yöjunakalustoa.

Halvimmillaan aikuinen matkustaa Kemijärvi–Helsinki-välillä makuuhytissä 49 euron hintaan. VR:llä on käytössä niin sanottu kelluva hinnoittelu, joten liput saa sitä halvemmalla, mitä aikaisemmin ne varaa.

Juniin myydään myös istumapaikkoja, jotka ovat hyttiä halvempia.

Tarkat tiedot junista ja jatkoyhteyksistä löytyvät osoitteesta: www.visitkemijarvi.fi/fi/info/saapuminen/

Yöjunan autopaikkoja on saatavilla kolmena päivänä viikossa. Autojunat lähtevät Pasilasta keskiviikkona, perjantaina ja sunnuntaina. Kemijärveltä autojunat lähtevät etelään maanantaina, torstaina ja lauantaina.

Kemijärvellä voi vuokrata myös oman auton käyttöönsä Juhan Autosta.

Rovaniemen lentokenttä ja Kuusamon lentokenttä sijaitsevat vain hieman yli tunnin päässä Kemijärveltä.

Artikkeli on julkaistu alun perin Kemijärvi News -matkailulehdessä marraskuussa 2023.

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä